Індексація: основні правила та принципи, базовий місяць, доходи, що індексуються

Індексація: основні правила та принципи, базовий місяць, доходи, що індексуються

07 червня 2021 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Апдейт матеріалу: 07.06.2021

Актуальність інформації підтверджено!

Основні правила проведення індексації

Нормами Закону про індексацію та Порядку № 1078 визначені наступні правила, що регулюють процес проведення індексації:

По-перше, індексуються грошові доходи населення, одержані ними в гривнях на території України, які не мають разового характеру. Основним із таких доходів є заробітна плата. (Відповідно до ст. 2 Закону № 1282-ХІІ та пункту 2 Постанови КМУ № 1078).

По-друге, індексація доходів громадян повинна проводитися за місцем їх одержання (ст. 9 Закону про індексацію).Так як виплату заробітної плати здійснює роботодавці, то і нараховувати індексацію за цим видом доходу також повинні усі без виключення роботодавці, включаючи фізичних осіб – підприємців.

По-третє, проведення індексації не залежить від того, своєчасно чи несвоєчасно виплачена заробітна плата. Якщо має місце затримка із виплатою заробітної плати на місяць або більше, то нараховується компенсація втрати частини заробітної плати через несвоєчасну виплату. При цьому розрахунок суми компенсації проводиться виходячи із уже проіндексованої заробітної плати в частині, яку працівник повинен отримати на руки.

По-четверте, загальна сума доходу, яку одержує працівник, не впливає на необхідність проведення (можливість непроведення) індексації. При цьому заробітна плата індексується лише в межах прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Це ті моменти, про які повинен знати кожен роботодавець та бухгалтер. А тепер розглянемо принципи, які безпосередньо впливають на процес індексації.

Основні принципи проведення індексації

Право на індексацію виникає тоді, коли індекс споживчих цін (далі - ІСЦ), розрахований наростаючим підсумком перевищить поріг індексації в 103 %. Але індексування заробітної плати у зв'язку із таким перевищенням починається з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому офіційно опубліковано такий індекс (п. 1-1 Порядку № 1078). Детальніше про це читайте тут.

Заробітна плата індексується у межах прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць (п. 4 Порядку № 1078).

"Базовим" вважається місяць, в якому підвищено оклад по посаді працівника або місяць, в якому посаду введено в штат та встановлено для неї оклад вперше (тобто місяць прийому працівника на роботу). Зниження окладів не є базовим місяцем. Зміна «базового» місяця відбувається тільки у разі підвищення посадового окладу. Збільшення зарплати працівника за рахунок встановлення нових надбавок, доплат, премій тощо або їх підвищення на «базовий» місяць не впливає. Тобто продовжуються виплачуватися працівникові суми індексації, розраховані виходячи з останнього підвищення його окладу.

У місяці підвищення окладів значення ІСЦ береться за 1-цю або 100 %. Для проведення подальшої індексації ІСЦ обчислюється починаючи з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів) (абз. 1 та 2 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо при підвищенні окладів:

  • розмір такого підвищення перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватися в цьому місяці, то грошові доходи цього місяця не індексуються;
  • розмір такого підвищення менше суми можливої індексації, то визначають фіксовану сумі індексації (різниця між можливою сумою індексації та сумою підвищення зарплати, абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078.

Доходи, які індексуються

Доходи, які індексуються

Доходи, які не індексуються

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру:

- пенсії;

- стипендії;

- оплата праці найманих працівників (за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер);

- грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;

- розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі;

- допомога по безробіттю, що надається відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття;

- суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, крім щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їх сімей.

  • - доходи громадян від здачі в оренду майна, від акцій та інших цінних паперів, ведення селянського (фермерського) і особистого підсобного господарства, підприємницької діяльності, яка є для громадян джерелом грошових доходів від власності;
  • - виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати;
  • - одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності;
  • - допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога на поховання;
  • - цільова разова матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію, суми соціальних пільг, компенсації (крім виплат, визначених пунктом 2 Порядку 1078), винагорода за підсумками роботи за рік тощо;
  • - соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму;
  • - державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на дітей одиноким матерям.
SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA