З 1 липня стартують перевірки Держпраці

З 1 липня стартують перевірки Держпраці

01 липня 2021 р. Автор: SMARTFIN.UA

З 1 липня 2021 року Держпраці та ДПС розпочинають перевірки українських підприємств на предмет виявлення незадекларованих трудових відносин.

Попередні шість місяців, з січня по червень 2021 р., тривала гучна інформаційна кампанія, метою якої було розтлумачення понад 62 тисячам роботодавців та їх працівників переваг офіційного працевлаштування та ризиків використання незадекларованої праці.

В поле зору Держпраці традиційно потрапили ті сфери бізнесу, в яких рівень незадекларованої праці найвищий, а саме:

  • торгівля;
  • сільське господарство;
  • транспортні перевезення;
  • сфера громадського харчування.

З 1 липня стартує наступний етап боротьби з тіньовим працевлаштуванням - інспекційний. Під час нього фахівці Держпраці та ДПС планують перевірити роботодавців, які проігнорували інформаційну кампанію та не розпочали декларувати найманих працівників.

Перевірка підприємства може розпочатись в будь-який день і час без попередження. Інспектор має право відвідувати будь-які приміщення підприємства, безперешкодно розглядати будь-які документи, ведення яких передбачено законодавством про працю та опитувати працівників.

Якщо буде виявлено факт використання незадекларованої праці, роботодавцю загрожує відповідальності за порушення у сфері законодавства про працю та податкового законодавства. Відповідно до 265 КЗпП України в 2021 році штраф за незадекларованого працівника може скласти 10 мінімальних заробітних плат або 60 000 грн. за кожного працівника.

Також санкції передбачаються, якщо:

  • виявлено факт підміни трудового договору цивільно-правовим/договором про стажування;
  • заробітна плата повністю або частково виплачується в конверті
  • працівник отримує фінансову винагороду без нарахування та сплати ЄСВ та податків;
  • працівник працює повний, хоча оформлений на неповний робочий день;

Штраф за одне із вищеперелічених порушень - 10 мінімальних зарплат або 60 000 грн.

Якщо порушення вчинене повторно протягом двох років після першої перевірки, для роботодавця передбачається штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат або 180 000 грн за кожного працівника.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA