Індексація зарплати у вересні 2024 року: розрахунок та коефіцієнти

Індексація зарплати у вересні 2024 року: розрахунок та коефіцієнти

11 вересня 2024 р. Автор: SMARTFIN.UA

На індексацію заробітної плати у вересні 2024 впливає індекс споживчих цін (ІСЦ) за липень 2024 р., який склав 100%, і не перевищив поріг у 103%. Тож для обчислення індексації застосовуємо ті ж коефіцієнти, що і в серпні.

Нагадаємо, що розрахунок ІСЦ обчислюється наростаючим підсумком. З урахуванням інфляційних показників за попередні місяці, у вересні 2024 роботодавці зобов'язані проіндексувати зарплату працівників, для яких базовими місяцями є: грудень 2023, січень та лютий 2024.

Розрахунок індексації зарплати у вересні

  • Для категорії працівників, у яких базовим місяцем є грудень 2023, застосовуємо коефіцієнт індексації - 4,3%. Індексуємо зарплату в межах прожиткового мінімуму:

3028 грн * 4,3/100 = 130,2 грн.

  • Для категорії працівників, у яких базовим місяцем визначено січень 2024, актуальний коефіцієнт індексації - 3,8%:

3028 грн * 3,8/100 = 115,06 грн.

  • Для працівників, яких було прийнято на роботу в лютому 2024 (або підвищено оклад по його посаді), застосовуємо коефіцієнт - 3,5%. Розрахунок наступний:

3028 грн * 3,5/100 = 105,98 грн.

  • Якщо оклад по посаді працівника було підвищено в березні 2024 або пізніше, право на індексацію у нього поки не наступає.

При підвищенні заробітної плати працівникам з 1 вересня, подбайте, щоб сума, на яку підвищується оклад, перевищувала суму індексації за цей місяць. Тоді право на нарахування індексації не виникне.

Індексація зарплати в програмі SMARTFIN.UA

Користувачі онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA ніколи не забувають про індексацію, адже її нарахування відбувається автоматично, а сума з'являється в розрахунковій відомості того місяця, в якому в працівника виникає на неї право. Єдине, що потрібно зробити для розрахунку - це вказати базовий місяць у картці працівника.

Якщо ви бажаєте автоматизувати процес нарахування заробітної плати, лікарняних чи відпускних, спростити ведення кадрового обліку, формувати та подавати звіти у кілька кліків, реєструйтесь просто зараз! Після реєстрації розпочнеться триденне демо з можливістю протестувати 30+ функцій SMARTFIN.UA та оцінити всі можливості сервісу. Позбавтесь рутинної роботи вже сьогодні!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA