Оновлення в SMARTFIN.UA! Додано калькулятор простою

Оновлення в SMARTFIN.UA! Додано калькулятор простою

22 квітня 2020 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Друзі, вітаємо! На зв'язку команда SMARTFIN.UA, щоб розповісти вам про оновлення в сервісі, а саме про калькулятор простою.

У зв'язку з введенням карантину на території України деякі роботодавці були змушені запровадити на підприємствах простій. Відповідно до норм ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується на рівні не нижче двох третин окладу працівника або середнього заробітку. Щоб ви могли виконати розрахунки максимально швидко, ми додали у версію «ПРОФІ» калькулятор розрахунку оплати праці за дні простою. Пропонуємо ознайомитись, як працювати з новим функціоналом.

1. Створення простою та внесення періоду

Для створення розрахунку потрібно перейти у меню "Розрахунки" - Простій:

  1. натиснути кнопку "Створити"
  2. вибрати працівника із списку
  3. натиснути "Продовжити"

Після цього потрібно вказати період простою на підприємстві:

калькулятор простою

В графік працівника будуть внесені такі зміни:

  • робочі дні будуть замінені на дні простою із позначкою "П" в Табелі П 5, при цьому кількість годин простою буде рівна кількості робочих годин за графіком працівника;
  • вихідні дні залишаться без змін.

За необхідності вручну (натиснувши на відповідний день) можна змінити тип дня (простій або вихідний) та кількість годин у дні простою:

калькулятор простою

Тобто, ручне редагування днів простою здійснюється на рівні калькулятору простоїв, а не в графіку роботи працівника. Графік роботи буде заповнено автоматично:

оплата простою

2. Налаштування оплати днів простою

Далі потрібно обрати варіант розрахунку, вказаний у наказі про встановлення простою:

розрахунок простою

Варіант 1: Розрахунок у розмірі ⅔ тарифної ставки (окладу)

Розрахунок буде залежати від виду нарахування, встановленого працівнику. Нагадаємо, що в сервісі існує 4 види нарахування заробітної плати, налаштування яких знаходиться у Картці працівника - вкладка "Нарахування" - меню "Вид нарахування":

калькулятор простою

Для видів нарахування "Оклад по дням", "Оплата по денному тарифу" розрахунок заробітної плати здійснюється із норми робочого часу, розрахованої в днях. Тому оплата за дні простою буде розраховуватися виходячи із денної заробітної плати та кількості днів простою:

оклад по дням


Для видів нарахування "Оклад по годинам", "Оплата по годинному тарифу" розрахунок заробітної плати здійснюється із норми робочого часу, розрахованої в годинах. Тому оплата за дні простою буде розраховуватися виходячи із годинної заробітної плати та кількості годин простою:

Оклад по годинам

Варіант: 2 Розрахунок у розмірі середнього заробітку

За цим варіантом розрахунок здійснюється виходячи із середньоденної заробітної плати. Середня заробітна плата розраховується за правилами Порядку № 100, виходячи із нарахувань за останні два місяці. Дані для розрахунку беруться із документу "Нарахування ЗП" за відповідні місяці. За цим варіантом для всіх видів нарахувань визначається середньоденна зарплата, тому оплата розраховується за дні простою:

розрахунок середньоденної зарплати

3. Включення нарахування за дні простою у документ "Нарахування ЗП"

Оплата за дні простою автоматично включається в документ "Нарахування ЗП" по місяцям нарахування. Тобто, якщо період простою буде охоплювати більше одного розрахункового місяця (наприклад, квітень-травень), то суми нарахувань будуть включені у відповідні місяці:

нарахування за дні простою

4. Виплата оплати за дні простою

Окремого документу на виплату оплати за дні простою в системі немає, оскільки така виплата здійснюється в терміни, встановлені для виплати заробітної плати. Тому сума за дні простою буде включена у документ "ЗП за 1 половину місяця" у тому випадку, якщо дні простою припадають на такий період, та у документ "ЗП за 2 половину місяця":

оплата за дні простою

На сьогодні все, щиро сподіваємося, що матеріал був вам корисний! Бережіть себе!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA