На яку суму підвищувати оклади в жовтні 2022: зважаємо на індексацію

На яку суму підвищувати оклади в жовтні 2022: зважаємо на індексацію

04 жовтня 2022 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

В жовтні 2022 року підвищується мінзарплата і більшість роботодавців буде підвищувати оклади працівників. У зв'язку із цим виникає питання: чи достатньо підвищити оклади на 200 грн? Наприклад, з 6500 грн до 6700 грн, якщо оклади встановлені на рівні МЗП. Відразу скажемо, що ні. А чому - читайте далі.

При підвищення окладів важливо врахувати два моменти:

  • коефіцієнт підвищення мінімальної зарплати: якщо показник окладу "прив'язаний" до розміру МЗП, то відповідно, підвищення окладу повинно бути пропорційним зростанню цього показника.

Приклади:

  1. Коефіцієнт підвищення МЗП в жовтні 2022: 6700 грн / 6500 грн = 1,0308
  2. Оклад на рівні МЗП: тут все очевидно, з 6500 грн збільшуємо до 6700 грн
  3. Оклад складає 4000 грн: з урахуванням коефіцієнту підвищення новий розмір окладу повинен бути не менший 4123,20 грн ( 4000 грн * 1,0308). Цю суму можна округлити, наприклад, до найближчого десятку (це може бути прописано в Положенні про оплату праці): 4130 грн.
  • суму можливої індексації у місяці підвищення: і якраз на цей показник в жовтні 2022 року потрібно звернути увагу. Адже розмір індексації, якщо останнє підвищення окладів було в грудні 2021 року, складе 455 грн. Якщо підвищити оклади на суму, меншу від цієї суми, місяць підвищення все одно стане базовим. Але працівнику доведеться сплачувати "фіксовану індексацію" (455 грн - 200 грн = 255 грн) до наступного підвищення окладу. З точки зору законодавства - це не порушення. Але з точки зору практики породжує необхідність додаткових розрахунків і контролю.

Практична порада: незалежно від того, який розмір окладів встановлений вашим працівникам, 6500 грн чи 65 000 грн, підвищуйте оклади на суму, не меншу від розміру індексації. В жовтні 2022 року ця сума складає 455 грн.

Невелика ремарка, щоб розвіяти "індексаційні міфи": багато з вас досі вважає, що якщо сплачувати працівнику більше "мінімалки", то це "перекриває" індексацію. Наголошуємо: право на індексацію не залежить від розміру окладу, воно залежить від місяця останнього підвищення окладу. Оклад вашого працівника може бути 65 000 грн. Але якщо ви останній раз підвищували його в грудні 2021 року, в жовтні 2022 року працівнику необхідно нарахувати індексацію в розмірі 455 грн так само, як і працівнику із окладом 6500 грн (при такій же умові підвищення).

І наостанок: чи можна не підвищувати оклади в жовтні, якщо вони вже дорівнюють/більші від 6700 грн? Так, можна. Ви можете ігнорувати жовтневе підвищення і продовжувати нараховувати заробітну плату і індексацію в "звичайному режимі". Коефіцієнти та суми індексації для різних базових місяців - в нашій таблиці.

Але з точки зору системи оплати праці у вас має бути механізм "прив'язки" розміру окладів до певного економічного показника. Крім розміру МЗП, це може бути прожитковий мінімум або темпи інфляції. Наприклад, розміри окладів можуть переглядатися раз на рік в січні. Це прописується в Положенні про оплату праці. Тому, в ідеалі, у питанні підвищувати оклади чи ні, потрібно орієнтуватися на норми, встановлені локальними документами роботодавця.

Налаштування для розрахунку зарплати в жовтні в SMARTFIN.UA

Тим користувачам програми SMARTFIN.UA, які не будуть підвищувати оклади в жовтні, ніяких налаштувань виконувати не потрібно. Система автоматично продовжить нараховувати індексацію працівникам в документі нарахування зарплати.

Тим, хто підвищує оклади потрібно:

  1. Внести нові розміри окладів. Як це зробити - детально читайте в інструкції "Встановлення окладів працівникам";
  2. Додати жовтень 2022 як базовий місяць для індексації. Детальніше в інструкції "Нарахування індексації".

Інші корисні матеріали про індексацію, її основні правила та принципи тут:

Про індексацію доходів просто: для чого вона потрібна і як працює її механізм

Індексація: основні правила та принципи, базовий місяць, доходи, що індексуються

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Ирина 20 грудня 2022, 01:16
    455-200=255. математики,блин)))))
    Подобається0 Відповісти0
    • SMARTFIN.UA 20 грудня 2022, 05:35
      Дякуємо, що вказали на помилку, вже виправили.
      Подобається0 Відповісти0
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA