З 1 жовтня 2022 року зросте рівень мінімальної заробітної плати

З 1 жовтня 2022 року зросте рівень мінімальної заробітної плати

27 вересня 2022 р. Автор: SMARTFIN.UA

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати підвищиться на 200 грн, з 6 500 грн до 6 700 грн - в місячному розмірі, та з 39,12 грн до 40,46 грн - у погодинному розмірі. Таке рішення було ухвалено урядом ще минулого року при затвердженні Держбюджету-2022.

Водночас від запланованого раніше підвищення мінімальної зарплати у 2023 році уряд вирішив відмовитися. Відповідно до проєкту держбюджету-2023, рівень "мінімалки" залишатиметься на рівні 6 700 грн протягом всього 2023 року.

Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата - це державна гарантія, нижче якої зарплата працівника не може опускатись при умові, що він повністю виконав місячну чи годинну норму праці. Рівень "мінімалки", який є актуальним на поточну дату, є обов'язковим для всіх українських роботодавців, що використовують найману працю, незалежно від системи оплати праці, що діє на підприємстві, чи форми його власності.

Новий рівень мінімальної зарплати з 1 жовтня 2022 р. вплине на наступні показники:

  • Розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць з зарплати працівників - 1 474 грн на місяць (6 700 х 22%);
  • Максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць - 100 500 грн (6 700 х 15);
  • Максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць - 22 110 грн (100 500 х 22%);
  • Мінімальна середньоденна зарплата для розрахунку декретних у жовтні і пізніше - 220,11 грн.

База для нарахування індексації не змінюється, адже залежить від прожиткового рівня для працездатних осіб, який з 1 липня 2022 року становить 2 600 грн.

Також залишається незмінною сума єдиного податку 2-га група, адже для розрахунку за весь рік береться значення мінімальної зарплати на 1 січня поточного року.

ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦЯМ ПРО "МІНІМАЛКУ"!

Виплата заробітної плати в розмірі, меншому за 6 700 грн за повністю виконану місячну норму праці (чи 40,46 грн за погодинну) кваліфікується як недотримання мінімальних державних гарантій та може послугувати накладенням штрафу у двократному розмірі МЗП ( з 1 жовтня - 13 400 грн) за кожного працівника, стосовно якого порушувалось трудове законодавство.

Якщо заробітна плата працівника, враховуючи оклад, премії, доплати чи надбавки, менша за рівень МЗП, проводиться доплата до рівня мінімальної зарплати. Детальніше про розрахунок доплати до МЗП можна прочитати тут.

В програмі SMARTFIN.UA для зручності користувачів передбачено розрахунок заробітної плати як по місячним окладам, так і по годинним тарифним ставкам. Якщо розмір окладу встановлено на рівні, меншому від рівня мінзарплати, при умові виконаної норми праці, розрахунок доплати до МЗП здійснюється автоматично.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA