Нове трудове законодавство: які зміни плануються?

Нове трудове законодавство: які зміни плануються?

23 січня 2020 р. Автор: SMARTFIN.UA

28 грудня 2019 року на розгляд Верховної Ради України був поданий законопроект «Про працю» ( №2708), яким планується замінити застарілий трудовий кодекс. Він викликав чималий резонанс у суспільстві. Давайте переглянемо основні пункти Проекту.

Короткострокові договори і нефіксований робочий день

Головним документом для оформлення трудових відносин стане договір у письмовій формі або в електронному вигляді з цифровим підписом. В документі повинні бути прописані основні умови праці, а саме: тривалість робочого дня, відпочинку та оплачуваної відпустки, структуру та об'єм заробітної плати, термін повідомлення про звільнення та розмір компенсаційних виплат у разі дострокового припинення трудового договору з ініціативи роботодавця, адреса, за якою знаходиться робоче місце, або адреса роботодавця для віддалених співробітників.

Нове трудове законодавство

Всього планується запровадити 7 видів трудових договорів: безстроковий, строковий (від 2 місяців до 5 років), короткостроковий (до 2 місяців), сезонний, з нефіксованим робочим часом, учнівський трудовий договір (з неповнолітніми) і трудовий договір з домашнім працівником.

Щодо трудових договорів більшість експертів сходиться на думці, що така інновація доречна та відповідає часу. Адже нове трудове законодавство пошириться і на фрілансерів та дистанційних співробітників, які раніше працювали за цивільно-правовими договорами. Для них буде передбачений договір з нефіксованим робочим часом.

Стосовно термінових і короткострокових договорів, то вони дозволять легко позбавлятися від тих співробітників, які не відповідають вимогам – достатньо буде просто не продовжити договір.

Швидкі звільнення

звільнення робітника

Чинне законодавство передбачає право працівника розірвати трудові відносини з роботодавцем, якщо попередити останнього за два тижні. Роботодавець (формально) так вчинити зараз не може. Новий законопроект дасть йому це право, але термін повідомлення буде залежати від стажу співробітника. Так, співробітника, який пропрацював до півроку, роботодавець повинен попередити про звільнення за 15 днів, понад півроку – не менше, ніж за 30 днів, понад 5 років – не менше, ніж за 60 днів, а більше 10 років – за 90 днів.

Цей термін можна скоротити, якщо виплатити працівникові компенсацію за кожний «урізаний» день. Якщо це відбувається за згодою сторін, сума компенсації повинна бути не менше середньоденного заробітку працівника. Якщо працівник не погоджується на такий варіант, роботодавець все одно може замінити дні відпрацювання компенсацією. Вона повинна бути не менше подвійного середньоденного заробітку.

Така інновація, за словами експертів, може значно скоротити трудові гарантії працівників. Адже вона надасть роботодавцю цілком законну можливість звільнити працівника без вказівки причин, просто повідомивши його в установлений законом термін або виплативши компенсацію.

Один вихідний на тиждень

Щорічна основна відпустка триватиме стільки ж, скільки і зараз - не менше 24 календарних днів. Тривалість декретної відпустки також не зміниться. Неоплачувану відпустку в зв'язку з сімейними та іншими обставинами продовжать до 30 днів (чинне законодавство передбачає 15 днів).

один вихідний на тиждень

Разом з тим законопроект передбачає зменшити обов'язковий щотижневий відпочинок до 24 годин. Зараз ця норма - 42 години.

При цьому кількість робочих годин на тиждень залишилась без змін – 40. Але тепер це називають «нормальна тривалість». Така інновація, за словами експертів з трудового законодавства, означає, що обов'язковим буде тільки один вихідний день замість двох. При цьому законопроект не передбачає скороченої тривалості робочого дня в разі шестиденного робочого тижня (в порівнянні з чинним КЗпП, який гарантує 7-годинний робочий день при шестиденному робочому тижні).

Новий законопроект «Про працю»: вигідніший роботодавцю, ніж робітнику

Роботодавці за новим законопроектом отримують більше прав. Крім того, що вони можуть звільняти співробітників без явної причини, вони можуть прописати в трудовому договорі вигідні їм умови.

Наприклад, якщо зараз належні умови праці визначає законодавство, то в законопроекті цього немає – все регулює трудовий договір. Або понаднормові роботи: якщо зараз їх норма 120 годин на рік, то в новому законопроекті її немає як такої. Це питання знову-таки регулюється трудовим договором. Платити за понаднормову роботу теж стануть менше – 120%, а не 200%!

На думку експертів, роботодавці можуть зловживати перерахованими нововведеннями.

Які переваги для працівників?

працівник

Якщо законопроект «Про працю» затвердять у запропонованому вигляді, працівники отримають набагато менше привілеїв, ніж роботодавці. До переваг можна віднести гарантію захисту від будь-якої дискримінації у сфері праці через колір шкіри, політичні та релігійні переконання, стать, сексуальну орієнтацію, вік, стан здоров'я, вагітність, інвалідність. Крім того, буде введено термін мобінгу працівників – психологічного та економічного тиску, створення нестерпних умов праці, умисний, систематичний та необґрунтований нерівномірний розподіл навантаження і завдань між працівниками, що виконують аналогічну роботу, нерівну оплату праці за аналогічну працю. У разі виникнення такого явища, працівник має право подати в суд на роботодавця.

Крім того, новий законопроект передбачає виплату працівникові пені у разі затримки заробітної плати.

В цілому юристи вважають, що законопроект значно спростить управління персоналом, з одного боку. Але з іншого – скоротить обсяг конституційних прав громадян.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA