Перехідні залишки у документі «Нарахування заробітної плати»

Перехідні залишки у документі «Нарахування заробітної плати»

16 жовтня 2019 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Друзі, вітаємо! Сьогодні ми раді анонсувати нове допрацювання у сервісі SMARTFIN.UA – Перехідні залишки у документі «Нарахування заробітної плати».

Для чого ми зробили перехідні залишки?

Оновлення передбачене для тих випадків, коли нараховані і виплачені у розрахунковому місяці суми заробітної плати не співпадають: при нарахуванні лікарняних та перехідних відпускних, які включені у відомості по місяцям нарахування.

Сума лікарняних не завжди виплачується у тому місяці, в якому вона нарахована. Одна із причин – затримки у фінансуванні від Фонду соціального страхування. Оскільки в документі «Нарахування заробітної плати» не було перехідних залишків, не виплачена сума «губилася». Потрібно було пам'ятати про неї та вручну коригувати розрахункову відомість, яка завантажується в Excel. Виникала невідповідність між обліком у сервісі та документами, які друкуються.

У Калькуляторі відпускних є налаштування, яке дозволяє включити перехідні відпускні у місяці, за які вони нараховані. Виплачені відпускні завжди включаються у місяць, в якому вони виплачуються. В цій ситуації нарахована заробітна плата у місяці початку відпустки є меншою, ніж виплачена. Виникає заборгованість за працівником на кінець місяця, яка повинна бути врахована в наступному. Оскільки у документі «Нарахування заробітної плати» не було перехідних залишків, виплачена сума губилася. Виникала така сама ситуація, як із лікарняними. Різниця в тому, що борг був за працівником, а не за роботодавцем.

Серед користувачів сервісу є організації, в яких зарплата виплачується із затримками, не в повному обсязі. Такі організації вручну коригують суми у платіжних документах. Якщо нарахована заробітна плата не відповідає виплаченій, з'являються перехідні залишки, які тепер не потрібно контролювати вручну.

Зміни в документі «Нарахування заробітної плати»

У документ ми додали нову вкладку « Сальдо», яка показує заборгованість за підприємством або працівником на початок місяця. У сумі заборгованості врахована виплата по документу «Зарплата за другу половину місяця» за попередній місяць.

У вересні 2019 р. заборгованості по виплаті заробітної плати по Бабич М.П. немає.

До виплати Бабич М.П. у вересні 2019 р. 3846,66 грн. Це поточна заборгованість, яка повинна бути виплачена у терміни, встановлені для виплати заробітної плати.

Ця сума виплачена працівниці, про що свідчить документ «Зп за другу половину місяця» за вересень 2019 р.

Тому у документі «Нарахування заробітної плати» за жовтень 2019 р. заборгованість на початок місяця буде нуль.

Якщо документ на виплату заробітної плати за другу половину вересня 2019 р. не створений, значить заробітна плата не виплачена. Виникне заборгованість на початок жовтня 2019 р.

Сума заборгованості буде додана до суми заробітної плати за жовтень 2019 р.

Щоб такої ситуації не виникало, документ «ЗП за другу половину місяця» повинен бути створений та збережений.

Внесення початкових залишків

Облік перехідних залишків починається із першого створеного в системі документу «Нарахування заробітної плати». За замовченням вважається, що сальдо на початок періоду в цьому документі дорівнює нулю. Але ви можете самостійно встановити дату відліку та внести суми початкових залишків, якщо такі є, у меню «Аналітика» - Початкові залишки - Рахунок 66.

Натисніть на «олівець», як показано на попередній картинці. Внесіть суми заборгованості по працівникам.

Кнопка «Перепровести документи»

У меню «Розрахунки» - «Зарплата» додана кнопка «Перепровести документи».

Перепроведення документів не змінює розрахунки у створених та збережених документах. Для цього у документах є кнопка «Автоперерахунок».

Кнопка «Перепровести документи» потрібна для того, щоб перерахувати суму перехідних залишків, якщо ви зміните суми до виплати у платіжних документах за минулі періоди.

Наприклад, у вас уже є збережені документи, за жовтень 2019 р. Якщо ви відредагуєте суми у документі «Зп за 2 половину» за вересень 2019 р., відповідно перехідні залишки, які збережені у документі «Нарахування зп» за жовтень 2019 р. вже не будуть актуальними. Для того, щоб врахувати відредаговані у вересні суми заробітної плати потрібно натиснути кнопку «Перепровести документи».

Команда сервісу SMARTFIN.UA сподівається, що викладена у листі інформація стане Вам у нагоді!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA