Округлення і кратність: різниця є!

Округлення і кратність: різниця є!

11 жовтня 2019 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Неможливість виплатити працівнику зарплату готівкою з копійками 1,2 та 5 та відсутність офіційних роз'яснень на цю тему змушують самостійно шукати рішення проблеми.

Один із очевидних варіантів, який спадає на думку багатьом роботодавцям – це округлення заробітної плати до виплати працівнику. Але округлювати заробітну плату не можна! І ось чому! Округлення – математична операція, яка полягає в заміні числа наближеним числом із меншою кількістю значущих цифр.

Округлення в меншу сторону призведе до виплати заробітної плати не в повному обсязі. Округлення в більшу – до заниження бази нарахування податків. Обидва варіанти призводять до порушення законодавства.

Поняття «кратність» відрізняється від поняття «округлення»

Виплата зарплати у сумі, кратній 10 коп. або 100 коп., відрізняється від округлення: «відкинуті» копійкине зникають, а переносяться на наступні періоди; база нарахування податків не змінюється, відповідно податки також перераховуються до бюджету в повному обсязі.

Наприклад, працівнику до виплати нараховано 3846,66 грн.

Щоб сума стала кратною 10 коп. потрібно: 3846,66 грн. / 10 коп. = 3846,60 грн.

Щоб сума стала кратною 100 коп. потрібно: 3846,66 грн. / 100 коп. = 3846,00 грн.

Копійки, на які зменшено виплату в поточному періоді, додаються до виплат у наступному.

Що відбудеться, якщо ми просто округлимо суму до виплати і зробимо її, наприклад, 3847,00 грн.? Більша сума до виплати передбачає і більшу суму нарахованої зарплати, і відповідно утриманих ПДФО та військового збору. Тому просто змінюючи суму до виплати ми начебто виконуємо вимогу виплати без копійок, але порушуємо інші вимоги законодавства.

Щоб не допускати таких помилок, ми з командою запровадили нову функцію в сервісі SMARTFIN.UA: автоматичний розрахунок зарплати у сумі, кратній 10 коп. або без копійок. В попередньому матеріалі "Розрахунок зарплати без копійок. Нова функція в SMARTFIN.UA!" є зручна інструкція, як користуватись новим функціоналом!

Якщо ви поки не зареєстровані в програмі, долучайтесь! Надійний інструмент SMARTFIN.UA значно полегшить вашу роботу та перетворить клопіткі бухгалтерські розрахунки на справу 5 хвилин!

Посилання на форму реєстрації тут: https://service.smartfin.ua/signup

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA