Якими правами наділені інспектори праці під час ревізії на підприємствах?

Якими правами наділені інспектори праці під час ревізії на підприємствах?

10 жовтня 2018 р. Автор: SMARTFIN.UA

Для виявлення порушень трудового законодавства інспектори можуть перевіряти як великі підприємства, так і малий бізнес.

При проведенні ревізії співробітник Держслужби з питань праці зобов'язаний:

1) пред'явити службове посвідчення;

2) направлення на проведення інспекції з зазначенням суб'єкта господарювання, дати початку і закінчення ревізії, підстави для проведення перевірки. Направлення повинно бути завірене печаткою та підписом посадової особи.

Після пред'явлення посвідчення та направлення інспектор має право:

  • У будь-який час доби відвідати будь-який виробничий, службовий, адміністративний об'єкт на підприємстві, в якому працюють наймані працівники.
  • Вивчати будь-які документи, книги і реєстри, які ведуться на підприємстві згідно з трудовим законодавством, і які містять відомості, що є предметом перевірки.
  • Отримати копії або виписки будь-яких документів, що стосуються предмета ревізії, для перевірки їх відповідності нормам законодавства.
  • Самостійно або при свідках задавати керівництву і працівникам підприємства питання, що стосуються трудового законодавства, а також запитувати письмові пояснення із зазначених питань.
  • При виникненні загрози безпеці інспектора або при наявності ознак кримінального злочину, інспектор має право викликати працівників Національної поліції.
  • Затребувати робоче місце для проведення приватної розмови з керівниками та працівниками підприємства.
  • Фіксувати всі деталі інспекції з питань порушення трудового законодавства засобами аудіо-, фото- і відеотехніки.
  • Запросити від державних органів інформацію, необхідну для проведення ревізії.

Вимоги співробітника Держслужби з питань праці про надання документів, копій або виписок, усних або письмових роз'яснень питань, пов'язаних із трудовим законодавством, про доступ в будь-які приміщення об'єкта перевірки і про організацію робочого місця є обов'язковими для виконання.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA