Нові єдині правила розрахунку лікарняних та декретних

Нові єдині правила розрахунку лікарняних та декретних

26 жовтня 2015 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Кожний бухгалтер із обережністю, а іноді і з підозрою, ставиться до будь-яких змін, які відбуваються в законодавстві. І, будемо відверті, небезпідставно. Відсутність виважених і продуманих механізмів реалізації нововведень, помножена на відповідальність у вигляді штрафів та санкцій, створює напругу та стрес в роботі бухгалтера. Та іноді трапляються і виключення. Таким став оновленний Постановою № 439 та відомий кожному бухгалтеру Порядок № 1266, який більше 10 років регулював порядок розрахунку лікарняних та декретних. Він набрав чинності з 4 липня 2015 року та, як і було обіцяно, значно спростив процедуру розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності. Крім того, тепер діють єдині правила для розрахунку як лікарняних, так і декретних виплат. Із подробицями розбираємося далі.

ПРО "ПЕРЕХІДНІ МОМЕНТИ"

Нові правила розрахунку застосовуються для всіх страхових випадків, які настали 04.07.2015 р. і пізніше (орієнтуємося саме на дату настання страхового випадку). В іншому випадку (первинний листок непрацездатності відкрито до 04.07.2015 р) застосовуємо старі правила розрахунку. Крім того, для страхових випадків, які настали з 17.07.2015 року, діє і єдиний розмір оплати лікарняного залежно від страхового стажу (як для оплати перших 5-ти днів, так і з 6-го дня непрацездатності).

Нагадаємо також, що період звернення працівника за виплатою обмежений терміном 12 місяців з дня відновлення працездатності («приступити до роботи» в бланку листка непрацездатності).

ТЕЗИСНО ПРО ГОЛОВНІ ЗМІНИ В РОЗРАХУНКУ ЛЫКАРНЯНИХ ТА ДЕКРЕТНИХ

1) Оплачуються тепер календарні (а не робочі) дні лікарняного, включи святкові та неробочі дні.

2) Відповідно, і середньоденна зарплата визначається:

- із розрахунку на один календарний день (а не робочий, як було раніше);

- розрахунковий період для визначення середньоденної зарплати змінився із 6-ти на 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа);

- із розрахункового періоду виключаються календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин, таких чотири:

1) тимчасова непрацездатність;

2) відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

3) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком;

4) відпустку без збереження заробітної плати.

3) Всі дні хвороби (як перші 5, так і починаючи з 6-го дня) розраховуються за одними правилами:

- діє однаковий процент оплати залежно від страхового стажу;

- застосовуються однакові обмеження по сумі виплати, якщо за останній рік страховий стаж менше 6 місяців.

4) Сумісникам середня зарплата розраховується виходячи з розрахункового періоду роботи за сумісництвом.

ПРО ОБМЕЖЕННЯ РОЗМІРУ ДОПОМОГИ (п.2 Порядку № 1266)

Для лікарняних: сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (далі МВБН). У 2015 році - це 1218 * 17 = 20 706 грн.

Максимальну денну виплату за лікарняним листком отримаємо, розділивши цю величину на середньомісячну кількість календарних днів (30,44): 20706: 30,44 = 680,22 грн.

Для допомоги по вагітності і пологах: сума допомоги у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на час настання страхового випадку.

ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ, СТРАХОВИЙ СТАЖ ЯКИХ ЗА ОСТАННІЙ КАЛЕНДАРНИЙ РІК МЕНШЕ 6 МІСЯЦІВ

Якщо стаж роботи співробітника за останні 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності менше 6 місяців, суму лікарняних визначається виходячи з фактично нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати.Стаж менше 6 місяців можливий у таких випадках:
• працівник тільки починає свою трудову діяльність;
• працівник вийшов з відпустки по догляду за дитиною віком до 6 років;
• працівник до працевлаштування не працював понад 6 місяців;
• працівник працює на умовах неповного робочого часу , внаслідок чого страховий стаж за останній рік становив менше 6 місяців.

ЗМІНИ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ - СУМІСНИКІВ

У разі коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Страхові виплати та оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі копії виданого в установленому порядку листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи, та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи. Якщо особа працює на кількох роботах за сумісництвом, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом.

У такому разі сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Використані документи

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в редакції від 28.12.2014 р № 77-VIII.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р № 1266.

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р № 1266» від 26.06.2015 р № 439.

Порядок оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р № 440.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Ольга 11 листопада 2017, 23:53
    Здравствуйте. А как правильно поступить, если работника уволили в октябре 2017, а ему в августе 2016 не была начислена и выплачена сумма больничных за 5 дней (за счёт предприятия) из-за невнимательности бухгалтера. Об этом работник сообщил на предприятие. Как теперь исправить ошибку? Что будет, если бухгалтер потерял больничный лист?
    Подобається0 Відповісти0
    • Саша 19 лютого 2018, 21:31
      як розрахувати лікарняний по вагітності та пологах якщо страховий випадок 12.02.18 найманої особи яка пропрацювала 12 календарних місяців мінімальна заробітна плата. Дукую.
      Подобається10 Відповісти0
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA