Уряд оновив Порядок №100. Як тепер рахувати компенсацію за невикористані відпустки?

Уряд оновив Порядок №100. Як тепер рахувати компенсацію за невикористані відпустки?

12 вересня 2023 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Зміни стосуються компенсації відпустки та матеріальної допомоги. Зміни в SMARTFIN ще не внесено!!

Постанова КМУ від 8 вересня 2023 р. № 957, якою внесені коментовані зміни до Порядку № 100, набрала чинності з 12.09.2023 р. Це означає, що її вже потрібно враховувати при проведенні розрахунків.

НЕ змінився:

  • порядок розрахунку відпусток;
  • порядок розрахунку «інших середніх», таких як відрядження, донорські дні тощо.

Зміни зачепили:

  • порядок розрахунку компенсацій за невикористані відпустки;
  • розрахунку матеріальної допомоги.

!! В калькулятор розрахунку компенсації за невикористану відпустку в SMARTFIN зміни ще не внесено!

По-перше, текст постанови, яка передбачає зміни, тільки зʼявився. По-друге, тепер, коли маємо опубліковані зміни, чекаємо на роз'яснення, як саме їх застосовувати на практиці. І відповідно, запрограмувати. Хотілося б від авторів таких змін одразу отримувати чітку методологію, але..

Тож ті, хто від сьогодні звільняє працівників і розраховує компенсацію, враховуйте наступну вимогу оновленого Порядку 100:

«Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 р., проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році

Незрозуміло, що мається на увазі. Наприклад, працівник звільняється 12 вересня 2023 року і в нього є 10 днів невикористаної відпустки. До оновлення потрібно було взяти період з вересня 2022 по серпень 2023 року (12 місяців). Але тепер потрібно врахувати вимогу "виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році". Який період брати, з січня 2023 по серпень 2023 року? І це ще найпростіший приклад.

А як повинен працювати такий розрахунок в майбутньому, коли люди будуть звільнятися в 2024 році і далі. Для виплати до 31 грудня 2023 року буде свій розрахунковий період, а далі свій? Сподіваємось, відповіді з'являться найближчим часом. Триматимемо вас в курсі змін і оновлення калькулятора!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA