В Україні стартували перевірки роботодавців. А ви готові?

В Україні стартували перевірки роботодавців. А ви готові?

08 жовтня 2018 р. Автор: SMARTFIN.UA

За даними Держслужби статистики, приблизно 3,7 млн. чоловік в Україні працюють без оформлення трудових відносин. Це кожен третій українець. Збитки тільки Пенсійного фонду від неотриманого єдиного соціального внеску з цих людей становлять 30 млрд. гривень. Логічно, що ця цифра багато в чому і спонукає уряд боротися з тіньовими зарплатами громадян.

Так, 5 жовтня стартував новий сезон полювання на роботодавців, чиї найманці отримують всю або частину зарплати «в конвертах».

Сезон полювання на зарплати «в конвертах» відкрито

З минулої п'ятниці по всіх регіонах країни почалися масові перевірки підприємств в пошуках неофіційно або напівофіційно працюючих українців.

У таких рейдах крім представників Держслужби з питань зайнятості населення, Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду та місцевих органів виконавчої влади, вперше задіяні працівники поліції. І цей факт може сильно позначитися на ефективності інспекцій.

Так, інспектори Держслужби наділені цілком широкими повноваженнями, але тільки щодо роботодавців. Працівники залишаються поза полем їх зору. Іноді доходить до абсурду. Наприклад, в поточному році представники Держслужби перевіряли аграрія, який володіє 1 тис. гектарів землі, але не має за документами жодного найманого працівника. На питання, хто обробляє величезні площі, фермер відповів, що сам, а трактористи, працівники в цей час на полі, сказали інспекторам, що допомагають родичеві. Якщо така перевірка повториться за участю поліції і податківців, працівники будуть змушені пред'явити документи, а Податкова служба оперативно перевірить сплату ЄСВ і збере всю необхідну доказову базу порушення законодавства.

ТОП-5 причин перевірити підприємство

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, в першу чергу, будуть перевіряти:

  1. Підприємства та приватних підприємців, чиї співробітники отримують мінімальну заробітну плату (в той час, як по країні рівень середньої з / п в серпні досяг позначки 9170 грн.).
  2. Підприємства та приватних підприємців, які співпрацюють понад рік з фізособами за цивільно-правовими договорами (якщо таких співробітників більше 30% від штату).
  3. Роботодавців, які масово звільняють персонал (понад 10% на місяць).
  4. Підприємства, на яких кількість найманих працівників не відповідає обсягам виробництва.
  5. Підприємців, які мають борги по сплаті ЄСВ.

Найбільш «проблемні» галузі, де, на думку уряду, працює найбільша кількість неоформлених громадян:

  • будівництво;
  • сільське;
  • торгівля;
  • ремонт і обслуговування автомобілів;
  • готельно-ресторанний бізнес;
  • сфера послуг.

Підприємства цих секторів можуть потрапити «під танк» перевірок першими.

Які штрафи передбачені для порушників?

За порушення трудового законодавства роботодавець може бути притягнутий до фінансової, адміністративної і навіть кримінальної відповідальності.

Фінансова відповідальність може трансформуватися в штраф від 1 до 100 мінімальних зарплат;

Адміністративна відповідальність - штраф від 1 до 2000 неоподатковуваних мінімумів;

Кримінальна відповідальність -штраф від 2000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів, позбавлення права займати керівні посади на строк від 3 до 5 років, а також виправні роботи від півроку до 5 років.

Як сервіс SMARTFIN.UA може допомогти в дотриманні трудового законодавства?

В першу чергу, варто відзначити, що без укладення з працівником трудового договору, наш сервіс, на жаль, ніяк не допоможе. Якщо трудовий договір укладено, програма SMARTFIN.UA стане для Вас надійним помічником в наступних напрямках:

1. Підписання / припинення трудового договору

У розділі «Кадрові документи» є форма трудового договору для ФОП, а також заяви та накази, передбачені законодавством для цих випадків ( «Наказ про прийняття», «Наказ про звільнення» і т.д.); в розділі «Звітність» автоматично формується «Повідомлення про прийом працівника на роботу».

Шаблони Правил внутрішнього трудового розпорядку та других локальних АКТІВ роботодавця можна скачати в розділі «кадрові документи» в нашому блозі.

2. Робочий час

Побудова графіків роботи відповідно до вимог законодавства - один з найбільш «гарячих» питань наших користувачів. Але нам є, чим Вам допомогти - скористайтеся Конструктором графіків роботи!

Конструктор графіків роботи дозволить:

  • швидко визначити, чи «вписується» побудований графік в прийняті законодавством норми;
  • автоматично побудує графіки з різними режимами роботи: змінами або днях тижня; з неповним робочим часом (в будь-яких комбінаціях); з підсумованим обліком робочого часу (з різними обліковими періодами).
  • визначить кількість вечірніх, нічних, надурочних і святкових годин, і багато іншого

Крім того, якщо ви не дуже впевнені в правильності складених графіків, наш фахівець обов'язково допоможе у всьому розібратися!

Графіки роботи для ознайомлення працівників і Табель обліку робочого часу в сервісі SMARTFIN.UA заповнюються автоматично, Вам залишиться тільки роздрукувати документи.

3. Оплата праці

У сервісі передбачені всі необхідні настройки для нарахування заробітної плати:

  • нарахування основної зарплати по окладів, денним і годинних тарифних ставок;можливість налаштовувати додаткові виплати (премії, доплати і т.д.);
  • автоматичний розрахунок зарплати за першу і другу половину місяця, а також розрахунок податків, які необхідно перерахувати в бюджет з виплатою зарплати;
  • розрахунок доплати до рівня МЗП;
  • автоматичне нарахування індексації;автоматичне нарахування доплат за вечірні, нічні, святкові та понаднормові години;
  • нарахування відпускних, компенсації за невикористану відпустку, лікарняних та декретних, днів відряджень чи простою відбувається в зручних калькуляторах в кілька кліків
  • .

    Якщо Ви хочете, щоб Ваші розрахунки відповідали нормам трудового законодавства, користуйтеся програмою SMARTFIN.UA!

    SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
    Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

    Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
    Коментарі
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA