Види відпусток

Види відпусток

22 травня 2018 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Відпустка – це гарантований законодавством час відпочинку від робочого процесу, який обчислюється в календарних днях і надається працівникам із збереженням місця роботи і заробітної плати. Встановлюють гарантії, визначають види, тривалість і умови для надання відпусток ряд нормативних актів, Закон України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР, Конституція України та КЗпП.

Про основні види відпусток, гарантовані Законом України

Право на відпустку надається всім громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які перебувають у трудових відносинах з фізичними або юридичними особами, незалежно від форм власності та виду діяльності. Відпустка працівнику надається в календарних днях із збереженням місця роботи та заробітку, як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Відповідно до статті 4 Закону «Про відпустки» встановлено такі основні види відпусток:

Щорічні відпустки:

  • Основна відпустка (Ст. 6) – надається всім працівникам. Вона повинна становити не менше 24 календарних днів за відпрацьований рік.
  • Додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці (ст. 7) – на неї мають право працівники, чиє здоров'я піддається негативному впливу з боку шкідливих робочих процесів (згідно зі списком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);
  • Додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8) – надається тим працівникам, робота яких пов'язана з підвищеними нервовими або емоційними навантаженнями, хто працює в особливих геологічних умовах з підвищеним ризиком для здоров'я, а також працівникам з ненормованим робочим днем;

Інші додаткові відпустки, передбачені законодавством:

  • Додаткова відпустка у зв'язку з навчанням (ст. 13, 14, 15) – право на такий відпочинок мають всі, хто отримує середню, вищу, післядипломну освіту або навчається в аспірантурі – на час сесії або на час навчального процесу.
  • Творча відпустка (Ст. 16) – нею можуть скористатися ті, хто пише підручник, довідник, книгу, дисертацію, для отримання наукового ступеня кандидата або доктора наук.
  • Відпустка для підготовки та участі у змаганнях (Ст.161) – передбачена для працівників-спортсменів, які беруть участь у змаганнях, як на території Україні, так і за її межами.
  • Додаткова відпустка окремим категоріям ветеранів війни (Ст.162) – на цей вид відпочинку можуть претендувати учасники бойових дій та особи з інвалідністю в результаті війни.

Соціальні відпустки:

  • Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (ст. 17);
  • Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (ст. 18);
  • У зв'язку з усиновленням дитини (Ст.181);
  • Додаткова відпустка працівникам, які виховують дітей (Ст. 19) – надається жінкам, яка має двох і більше дітей до 15 років, усиновленої дитини або з інвалідністю, одинокій матері або батьку, особам, які здобули опіку над дитиною.

Відпустки без збереження заробітної плати:

  • в обов'язковому порядку на вимогу працівника (ст. 25);
  • за взаємною домовленістю сторін (ст. 26).

Таблиця "Види відпусток"

Крім того, законодавством, колективними договорами та угодами, трудовим договором можуть встановлюватись інші види відпусток.


SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Вікторія 2 лютого 2021, 09:05
    Хто є автором статті?
    Подобається0 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA