Відпустка по догляду за дитиною та актуальні «декретні» кейси у 2024 році

Відпустка по догляду за дитиною та актуальні «декретні» кейси у 2024 році

15 травня 2024 р. Автор: Катерина Ільницька, експертка з кадрової справи

Декрет – це узагальнене поняття, визначення якого відсутнє в сучасному законодавстві, оскільки даний процес є комплексним та охоплює кілька етапів: відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, відпустку по догляду за дитиною без збереження заробітної плати.

Строки цих видів відпусток, алгоритми обліковування та підстави надання є різними. Окрім того, умовою надання таких відпусток є страховий стаж та час відпрацьований перед настанням відпустки. Саме від нього залежить і розмір деяких належних виплат.

Відпустка в звʼязку з вагітністю та пологами

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами - це період тимчасової непрацездатності, пов'язаної з народженням дитини.

Тривалість: 126 днів (70 днів – до народження дитини та 56 – після), але в окремих випадках може тривати 140 днів або 180 днів. Починаючи з листопада 2023 року, частину відпустки, яка припадає на період до пологів, можна перенести на післяпологовий період, якщо в матері дитини є на це відповідний запит. Якщо жінка хоче відтермінувати початок відпустки, вона повинна написати заяву із зазначенням бажаної дати.

Хто має право: мати дитини.

Підстава для оформлення на підприємстві: листок тимчасової непрацездатності (наказ та заява працівника для цієї відпустки не є обов'язковими, лише якщо такий алгоритм затверджено в інструкції з діловодства або жінка хоче відтермінувати початок відпустки. У другому випадку потрібна заява від працівниці та наказ.

Можливість працювати під час відпустки: ні.

Зарахування до стажу: зараховується до загального та страхового стажу, період знаходження працівниці у відпустці дає право на дні щорічної відпустки.

Належні виплати: допомога у зв'язку з вагітністю та пологами оплачується коштом Фонду соціального страхування з першого дня, незалежно від форми трудового договору, зокрема у випадку призупинення дії трудового договору.

У 2024 році працевлаштовані жінки можуть розраховувати на декретні виплати в розмірі 100% середньої зарплати.

Мінімальна сума допомоги на місяць не може бути нижчою, ніж МЗП (з 1 квітня 2024 року - 8000 грн), максимальна - не більша за «розмір максимальної величини бази нарахування єдиного внеску» (15 розмірів МЗП або 120 00 грн).

Жінки, які не працюють, отримують виплату в розмірі 25% від місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи (з 1 січня 2024 року - 2920 грн).

Також зазначимо, що листок непрацездатності за вагітністю та пологами оплачується без відрахування податків.

Приклад наказу про надання працівниці відпустки по вагітності і пологам:

приклад наказу про надання відпустки по вагітності і пологам

Відпустка для догляду за дитиною до 3 років

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку – форма відпустки, яка надається лише у випадку офіційного працевлаштування матері дитини, одному з батьків, родичам або опікунам для здійснення догляду за дитиною протягом перших трьох років від її народження.

Тривалість: до досягнення дитиною трирічного віку.

Хто має право: батько, мати, дідусь/бабуся, інші родичі, які фактично здійснюють догляд за дитиною або опікуни/усиновителі/прийомні батьки.

Підстава для оформлення на підприємстві:

  • Оформлення відпустки батьками дитини: свідоцтво про народження дитини + наказ + заява + довідка з місця роботи іншого з батьків дитини про достроковий вихід на роботу з відпустки по догляду за дитиною або про те, що така відпустка не оформлювалась іншим з батьків за місцем роботи;
  • Оформлення відпустки родичами дитини: свідоцтво про народження дитини + наказ + заява + документи, що підтверджують родинний зв'язок з дитиною + довідка з місця роботи батьків дитини про достроковий вихід на роботу з відпустки по догляду за дитиною або про те, що така відпустка не оформлювалась за місцем роботи батьків;
  • Оформлення відпустки опікунами/усиновителями/прийомними батьками дитини: свідоцтво про народження дитини + наказ + заява + копія документа для підтвердження статусу особи.

Можливість працювати під час відпустки: так, на умовах неповного робочого часу або віддалено вдома.

Зарахування до стажу: з 01.01.2005 року зараховується до загального та страхового стажу жінки, що знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, та яка отримує державну допомогу при народженні дитини. Однак, період знаходження у відпустці не дає працівнику право на дні щорічної відпустки (п. 3 ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про відпустки»).

Належні виплати: ні ПФУ, ні роботодавець жодних виплат у зв'язку з відпусткою по догляду за дитиною до 3-х років не здійснюють. Виплата допомоги при народженні дитини здійснюється в єдиному порядку, органами соцзахисту населення бюджетним коштом.

Приклад заяви на відпустку по догляду за дитиною до 3 років:

Заява на відпустку по догляду за дитиною до 3 років

Приклад наказу про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років:

наказ про надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років

Відпустка без збереження заробітної плати до досягнення дитиною шестирічного віку – вид відпустки, яку можна оформити по закінченню попередньої відпустки до досягнення дитиною 3 років, у випадку, якщо дитина потребує подальшого домашнього нагляду.

Тривалість: строк відпустки визначається терміном, зазначеним у медичному висновку

Хто має право: батько, мати, дідусь/бабуся, опікун

Підстава: медичний висновок встановленої форми (№080-1/о) про потребу дитини в додатковому домашньому догляді + заява працівника + наказ

! На період воєнного стану, дію якого в травні 2024 року продовжено, надання даного виду відпустки потребує узгодження роботодавця та може бути відхилений, якщо працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Зарахування до стажу: зараховується до загального та страхового стажу, період знаходження у відпустці не дає право на дні щорічної відпустки.

Приклад заяви про надання відпустки по догляду за дитиною до 6 років:

АКТУАЛЬНІ "ДЕКРЕТНІ" КЕЙСИ у 2024 році

Якщо працівниця, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, знову завагітніла, що робити роботодавцю?

Якщо мати дитини - ФОП, чи має вона право на відпустку по догляду за дитиною до 3-х років

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами працівниці закінчується у п'ятницю, з якого числа оформити відпустку по догляду за дитиною?

Працівниця, що знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати під час воєнного часу, повідомила що збирається у відпустку в зв'язку з вагітністю та пологами. Як правильно діяти роботодавцю в такому випадку?

Облік "декретних" відпусток: як допоможе SMARTFIN.UA

Користувачі онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA мають доступ до кадрового розділу, в якому зібрані 65+ шаблонів кадрових документів, які знадобляться на кожному етапі взаємодії з працівниками, в тому числі для облікування відпусток по догляду за дитиною.

Крім того, розроблені функції для нарахування заробітної плати, розрахунку відпусток, лікарняних, компенсації днів невикористаної відпустки, днів простою чи відряджень. Є інтеграції з банками та ПРРО для обліку доходів та витрат, передбачена можливість створювати інвойси, рахунки на оплату, виставляти акти, формувати бухгалтерські звіти та подавати декларації в контролюючі органи. Запрошуємо протестувати функціонал програми та автоматизувати свою робочу рутину.

Після реєстрації передбачено 3 тестових дні для ознайомлення з можливостями SMARTFIN.UA! Наші консультанти завжди готові допомогти з налаштуваннями! Реєструйтесь!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA