Як змінити розміри окладів та налаштувати нарахування індексації у 2024 році в SMARTFIN?

Як змінити розміри окладів та налаштувати нарахування індексації у 2024 році в SMARTFIN?

09 січня 2024 р. Автор: SMARTFIN.UA

Сьогоднішній матеріал присвячуємо таким питанням: як змінити розміри окладів та налаштувати нарахування індексації у 2024 році.

Нагадаємо, що всі розрахункові показники, такі як розмір МЗП, прожитковий мінімум, розміри пільг по ПДФО, мінімальний розмір ЄСВ, календарні норми робочого часу тощо, оновлюються в системі автоматично. Але для коректного розрахунку зарплати в 2024 році вам потрібно:

  • перевірити / змінити розміри окладів працівників;
  • встановити налаштування для розрахунку індексації.

1. Де змінити розмір окладу працівника?

З 1 січня змінилася мінзарплата, а отже необхідно переглянути розміри окладів працівників. На виплату зарплати за другу половину грудня 2023 року це ще не вплине, а от нараховувати зарплату за першу половину січня 2024 року вже потрібно з нового розміру.

Нагадуємо, що в 2024 році мінімальна зарплата буде підвищуватися двічі: з 1 січня - 7 100 грн, з 1 квітня - 8 000 грн.

Розміри окладів в SMARTFIN налаштовуються в Картці працівника - меню "Нарахування" - Розмір окладу/Тарифної ставки. Передбачено два способи налаштування:

  • автоматичний - оклад завжди береться на рівні мінімальної заробітної плати, тому тим, хто обрав цей спосіб, додатково змінювати в 2024 році нічого не потрібно:

Розміри окладів

  • ручний - розмір окладу вноситься самостійно користувачем в таблицю "Оклад/Тарифна ставка", додавати новий рядок потрібно лише при зміні розміру окладу (а не кожного місяця):

ручний спосіб додати розмір окладу

Більше про налаштування окладів тут: https://help.smartfin.ua/uk/pratsivniki/vstanovliennia-okladiv-pratsivnikam

2. Як налаштувати нарахування індексації в 2024 році?

Протягом 2023 року нарахування індексації було призупинено. Відповідно, воно було відключено в програмі. Дебати про те, яким повинен бути базовий місяць для нарахування індексації в 2024 році велися кілька місяців.

Відповідно до свіжих роз'яснень Держпраці маємо наступне:

  • якщо підвищення зарплати працівників відбулося у січні 2024 року, то базовим місяцем для них буде січень 2024 року;
  • грудень 2023 року вважаємо базовим місяцем при відновленні нарахування індексації в 2024 році.

Посилання на джерело: https://smu.dsp.gov.ua/news/ponovlennia-provedennia-indeksatsii-zarobitnoi-platy-pratsivnykiv/

Оскільки з 1 січня відбулося підвищення мінзарплати, більшість роботодавців підвищили оклади працівників. Тож для переважної більшості працівників місяцем для розрахунку ІСЦ буде саме січень 2024 року.

Зверніть увагу, що ні в січні, ні в лютому індексації ще не буде. Місяць, коли її потрібно буде нарахувати, залежатиме виключно від темпів інфляції. При цьому розмір окладу працівника, більший чи менший від МЗП, ніяк не впливає на необхідність нараховувати індексацію. Але все це SMARTFIN контролює автоматично. Головне, щоб в системі було встановлено відповідне налаштування.

Тому радимо усім користувачам встановити налаштування для нарахування індексації в Картці працівника. Тоді ви не пропустите момент, коли у працівника виникне право на індексацію, оскільки побачите відповідну суму в документі по нарахування зарплати.

Якщо оклад по посаді працівника підвищено з січня 2024 року:

  • якщо ви робите налаштування вперше:

перше налаштування індексації

  • якщо нарахування індексації вже було налаштоване раніше:


налаштування індексації

Для тих, хто не підвищує оклади з 1 січня, наприклад, через те, що їх розмір на цю дату перевищує 7100 грн. Як випливає із роз'яснень Держпраці, базовим місяцем для відновлення індексації буде грудень 2023. Відповідно, для вас налаштування в SMARTFIN буде виглядати так:

базовий місяць для нарахування індексації грудень 2023

Забігаючи наперед, якщо ви будете підвищувати оклади у квітні місяці, то такі самі дії, як для січня, вам потрібно буде зробити і для квітня:

  • змінити розмір окладу;
  • додати базовий місяць "квітень 2024" для розрахунку індексації.

Але про це ми обов'язкового нагадаємо вам у свій час. Тож залишайтеся на зв'язку!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA