З 2023 року соціальне страхування - компетенція ПФУ, а не ФСС. Що це значить для працівників і роботодавців?

З 2023 року соціальне страхування - компетенція ПФУ, а не ФСС. Що це значить для працівників і роботодавців?

23 грудня 2022 р. Автор: SMARTFIN.UA

З 1 січня 2023 року набирають чинності 2 нормативні акти:

  1. Закон України № 2620-IX "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції від 21.09.2022)
  2. Постанова від 02 грудня 2022 р. № 1350 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України"

Обидва нормативні акти регулюють питання переходу функції соціального страхування від ФСС до Пенсійного Фонду України. Для роботодавців та працівників це означає, що з 1 січня 2023 року:

1. Розгляд заявок по лікарняним та їх фінансування - компетенція ПФУ, а не ФСС. ФСС прийматиме заявки по лікарняним до 31 грудня. Про технічну можливість ПФУ приймати заявки з 1 січня наразі невідомо.

2. Перереєстрація в ПФУ роботодавцям не потрібна - всі дані ФСС будуть автоматично перенесені. Про необхідність укладання з ПФУ договорів про визнання електронних підписів для подання заявок по е-лікарняним поки не повідомляється.

3. Перевірками страхувальників (роботодавців) та накладанням штрафів також почне займатись ПФУ, в тому числі за періоди до 1 січня 2023 р.

4. Базові правила нарахування лікарняних залишаються без змін:

  • страховий стаж;
  • % оплати;
  • за рахунок роботодавця - перші 5 днів (крім лікарняних по вагітності та догляду);
  • причини непрацездатності;
  • підстави для відмови;
  • максимальний і мінімальний розмір (для лікарняних вагітності);
  • допомога на поховання (розмір залишено 4100 грн. у проекті відповідної постанови ПФУ).

5. Прийняття рішень про оплату лікарняних (протоколи) - відтепер компетенція роботодавців або уповноважених ними осіб. Комісії соцстрахування або уповноважені із соціального страхування не залучатимуться.

6. Як і раніше, 10 днів надається на розгляд лікарняних та ухвалення або відхилення рішення про їх оплату (з дня надходження документів). До 3 днів скоротився строк на розгляд лікарняних по вагітності та пологах. 5 днів відведено на повідомлення працівника про відмову в оплаті лікарняних.

7. Сума компенсації за необгрунтовано виданий медичний висновок про тимчасову непрацездатність стягується з закладу охорони здоров'я на користь ПФУ. В свою чергу, заклад може стягнути цю суму з лікаря-штрафника в порядку регресу.

8. Найближчим часом Кабмін має надати ВРУ пропозиції щодо збільшення строку отримання допомоги по вагітності та пологах, а також надання роботодавцем оплачуваних днів додаткової відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника замість виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

9. Період призупинення дії трудового договору (ст. 13 Закону 2136) додано до переліку поважних причин для виключення днів із розрахункового періоду для оплати лікарняних.

10. ПФУ почне надавати консультації з порядку оплати лікарняних (роз'яснення норм Постанови 1266) замість Мінсоцполітики.

Підведемо підсумки щодо переходу функцій соціального страхування від ФСС до ПФУ:

  • Практично немає змін щодо самого розрахунку і оплати лікарняних (за виключенням п.9);
  • Зміни будуть застосовані до лікарняних, які стартували після 1 січня 2023 року.
  • Лікарняні за 2022 рік, які нараховано в січні 2023, або перехідні лікарняні, які почались в 2022 і продовжились в 2023, будуть розраховані за старими правилами.
  • Протоколи про виплату лікарняних - відповідальність роботодавця або уповноваженої ним особи вже з 1 січня 2023 року. Останній день роботи комісії соцстрахування - 31 грудня 2022 року.
SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Игорь 2 лютого 2023, 17:28
    Мне регресс перестали выплачивать с октября 2022 года ! У меня 2 группа инвалидности , травма производственная ! Уже пятый месяц не получаю регресс , хоть и травма по вине производства ! Документ медицинской комиссии действителен до июля 2024 года ! Почему не получаю регресс мне неизвестно !
    Подобається29 Відповісти0
    • Светлана 13 серпня 2023, 13:04
      У меня такая же ситуация только инвалидность пожизненно. Как востановить напишите на почту
      Подобається2 Відповісти0
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA