Чи потрібно підвищувати оклади працівникам при зростанні мінімальної зарплати?

Чи потрібно підвищувати оклади працівникам при зростанні мінімальної зарплати?

01 грудня 2021 р. Автор: SMARTFIN.UA

Друзі, у зв'язку з тим, що відсьогодні (з 1 грудня) зросла мінімальна заробітна плата та збільшився прожитковий рівень, постає логічне питання, чи потрібно підвищувати оклади працівникам і на яку суму? Давайте розберемо їх у новому матеріалі, а також розглянемо, які налаштування потрібно перевірити в робочому кабінеті SMARTFIN.UA.

Чи потрібно підвищувати оклади працівникам у зв'язку з підвищенням МЗП?

Необхідність підвищення залежить від того, чи прописана така умова у внутрішніх документах роботодавця (колдоговорі, Положенні про оплату праці). Або ви постійно так дієте, навіть якщо не маєте локальних документів роботодавця. Необхідність мати такі документи - це окрема тема, а зараз головне зрозуміти, що підвищення окладів у зв'язку із підвищенням МЗП не є вимогою законодавства. Поняття "оклад" не тотожне поняттю "мінімальна заробітна плата".

Оклад може встановлюватись:

  • на рівні, вищому рівня мінзарплати;
  • дорівнювати рівню мінзарплати;
  • бути нижчим за рівень мінзарплати (але не менше 2270 грн. у 2021 році).

Але так як роботодавець не має права, за умови виконаної норми праці, платити працівникам зарплату нижчу за розмір МЗП, то і оклади, як правило, встановлюють на рівні, не меншому від мінімальної зарплати. Щоб не морочитися з доплатами :).

У випадку, коли оклади встановлені на значно вищому рівні, припустимо від 10 000 грн і більше, то їх перегляд може бути прив'язаний до інших економічних показників, таких як рівень інфляції тощо. Тому не завжди підвищення мінзарплати дорівнює підвищенню окладів.

На яку суму підвищувати оклади?

Перша порада

Якщо підвищення окладів прив'язано до підвищення розміру МЗП, то логічно, щоб їх зміна відбувалася пропорційно. Мінімальна зарплата у грудні 2021 підвищується приблизно на 8 % (6500 грн/ 6000 грн = 1,083), тож і оклади доцільно підвищити на 8%. Звичайно, це не жорстке правило, і ви можете прописати додаткові умови. Наприклад, округлювати відсоток підвищення до десятих, або округлювати одержану суму окладу до десятих чи сотих. Головне, щоб це була формула, яку ви застосовуєте постійно в такому випадку. Це є елемент того, що називається "системою оплати праці".

Наприклад, якщо оклад складав 6100 грн, то його новий розмір може бути:

6100 грн * 1,08 = 6588 грн або з умовою округлення до сотих = 6600 грн.

Друга порада

При підвищенні враховуйте, щоб сума підвищення була більшою за суму можливої індексації.

Пояснимо на прикладі.

Правило пропорційного підвищення в цьому прикладі не враховуємо, розглядаємо варіант, хоч і не зовсім коректний, але розповсюджений на практиці.

Оклад працівника складає:

  • з січня 2021 р = 6400 грн.,
  • з грудня 2021 р = 6550 грн.

Сума підвищення = 6550 грн - 6400 грн = 150 грн.

Розмір можливої індексації у грудні 2021 р. (якби підвищення не відбулось) = 173,67 грн.

Зверніть увагу!

Необхідність нараховувати індексацію не залежить від розміру окладу у працівника: 6000 грн, 8000 грн чи якась інша сума. Вона залежить від інших умов, зокрема, місяця останнього підвищення окладу.

Оскільки сума підвищення менша від суми можливої індексації, у роботодавця виникає зобов'язання платити працівнику "фіксовану індексацію" у розмірі 173,67 грн - 150 грн = 23,67 грн.

Тому, щоб б не потрапити в таку ситуацію, в грудні 2021 року підвищуйте оклади на суму, не меншу 200 грн.

Враховуйте можливу індексацію при підвищенні окладів щоразу, не залежно від того, відбувається воно через зміну МЗП чи ні.

Які налаштування потрібно перевірити в сервісі

Тим, хто підвищує оклади у грудні 2021 року потрібно в Картці працівника:

  • внести нові розміри окладів;
  • додати грудень 2021 як "базовий місяць" для розрахунку індексації.

Нагадуємо, що в сервісі розміри окладів:

  • можна змінювати вручну (Зображення 1)
  • або встановити (залишити) налаштування за замовчуванням; в цьому випадку оклади завжди будуть дорівнювати розміру МЗП, система їх контролює в автоматичному режимі (Картинка 2).

Зображення 1. Внесення окладів вручну:

Внесення окладів вручну

Зображення 2. Встановлення розміру окладу за замовчуванням:

Для тих працівників, в яких за замовчуванням стоїть налаштування "Оклад / Годинний тариф у розмірі мінімальної заробітної плати" ніяких змін вносити не потрібно, із грудня 2021 року система автоматично буде робити розрахунок зарплати із розміру 6500 грн:

Встановлення розміру окладу за замовчуванням

Внесіть новий "базовий місяць" для розрахунку індексації

Підвищення окладів за посадою працівника впливає на визначення базового місяця для розрахунку індексації. Місяць підвищення стає базовим, але проконтролюйте, щоб сума підвищення окладу була більшою за суму можливої індексації (щоб уникнути виникнення "фіксованої індексації").

Також нагадуємо!

Починаючи з грудня 2015 року базовим місяцем вважається місяць, у якому підвищено оклад по посаді працівника або місяць, в якому посаду введено в штат та встановлено для неї оклад вперше (тобто місяць прийому працівника на роботу). Зниження окладів не є базовим місяцем.

Щоб вказати новий базовий місяць, зайдіть у Картку працівника - "Нарахування" - "Індексація" та додайте місяць підвищення окладу за допомогою кнопок навігації ("+"/"-").

Після цього індексація виникне не одразу, а після перевищення "порогу індексації" у 103%. Наприклад, у 2021 році після підвищення окладів у січні місяці, індексація перший раз виникла у червні 2021 р. Тоді, коли у працівника виникне право на індексацію, її буде автоматично розраховано у розрахунковій відомості відповідного місяця.

Зображення 3. Внесення нового "базового місяця"

Внесення нового базового місяця

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA