Класифікатор професій ДК 003:2010: як діяти, якщо вас торкнулися зміни №10?

Класифікатор професій ДК 003:2010: як діяти, якщо вас торкнулися зміни №10?

08 грудня 2021 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

У жовтні 2021 р. Мінекономіки затвердило зміни до Класифікатора професій ДК 003:2010 (№10 від 25.10.2021 р.). Нововведення торкнулися посад освітян, медиків, силовиків, а також було додано низку професійних назв роботи для ІТ-сфери. Якщо ви пропустили цю інформацію, пропонуємо ознайомитись з інформацією в листі, щоб:

  • розібратися, які професії змінили, видалили і додали в Класифікатор професій ДК 003:2010;
  • зрозуміти, як діяти, якщо зміни торкнулися вас;
  • як внести зміни в SMARTFIN.

Які зміни відбулися?

Умовно всі зміни можна поділити на три частини.

  • Перша стосується описання розділів Класифікатора та пов'язана зі змінами у сфері освіти (зміни в розділах 3 та 4 Класифікатора).
  • Друга — назв окремих класифікаційних угруповань (зміни в розділ 5 «Класифікація професій»).
  • Третяце зміни, що стосуються професійних назв робіт. Саме з цими назвами ви працюєте, коли вибираєте назву посади (професії) працівника і заповнювати графу 13 «Професійна назва роботи» Д5 Об'єднаного звіту.

Де перевірити професійну назву роботи?

Щоб перевірити, чи торкнулися зміни посад ваших працівників, завантажуємо Зміни № 10 за цим посиланням.

В Змінах № 10 знаходимо підзаголовок «ДОДАТОК А» або «ДОДАТОК Б».

Примітка. В Класифікаторі професій професійні назви робіт вказані в двох додатках А та Б. В додатку А вони згруповані за кодами професій, а в додатку Б — ті ж самі професійні назви робіт, але за абеткою. Зміни, що стосуються професійних назв робіт, наведені в Змінах № 10, згруповані за тим же принципом. Тому ви можете вибрати на свій смак, з яким додатком працювати.

ДОДАТОК А:

ДОДАТОК А

ДОДАТОК Б:

ДОДАТОК Б

Далі переглядаємо таблиці від підзаголовка і до кінця документу (якщо ви працюєте з ДОДАТКОМ Б). В них згруповані професійні назви робіт за таким принципом:

  • «З» — змінити — наявна раніше в Класифікаторі професійна назва робіт змінюється на іншу.

Наприклад, професійну назву робіт «Провізор-косметолог» код КП 2224.2 змінено на «Фармацевт-косметолог» код КП 2224.2:

«З» — змінити

  • «У» — унести — тут знаходяться нові професійні назви робіт, які доповнюють Класифікатор. Перегляньте, можливо у класифікаторі нарешті з'явилися професійні назви робіт, які краще відповідають обов'язкам, які виконують ваші працівники:

«У» — унести

  • «С» — скасувати — професії з цією директивою видаляються із Класифікатору. Це означає, що якщо працівник був прийнятий на посаду, яка скасована внесеними змінами, то потрібно вирішити, яку посаду він тепер буде обіймати і внести відповідні зміни у штатний розпис і кадрові документи. При внесені змін в документи врахуйте, що посада зникла 25.10.2021 року.

    Інструкція як діяти для тих, кого торкнулися Зміни №10

    • Якщо змінилася лише назва посади

    Якщо зміни торкнулися лише професійної назви роботи, а все інше залишилось без змін - завдання, обов'язки, кваліфікаційні вимоги та трудова функція працівника - то зміна одного професійного найменування роботи на інше відбувається так.

    Крок 1. Інформуємо працівника під підпис про зміну найменування його посади. Пояснюємо працівнику, чому відбуваються такі зміни.

    Крок 2. Видаємо наказ (розпорядження) за основною діяльністю про внесення змін до штатного розпису або затверджуємо штатний розпис у новій редакції, виключивши стару посаду та ввівши нову.

    Крок 3. Видаємо наказ (розпорядження) з особового складу про зміну найменування посади конкретного працівника. З наказом ознайомлюємо працівника під підпис.

    Крок 4. Вносимо зміни до особової картки працівника, посадової (робочої) інструкції інших документів, де зазначена «стара» назва посади.

    Трудова книжка. Якщо ви не зберігаєте трудову книжку працівника, то запис про зміну посади вносите за його вимогою. Якщо ви зберігаєте трудову книжку у себе, то запис про зміну вносите в загальному порядку.

    Порядок внесення такого запису в Інструкції № 58 не прописаний. Але тут можна діяти за аналогією зі зміною найменування підприємства. Тобто в графі 3 зазначити «Назву посади (такої-то) з (такої-то дати) змінено на (таку-то) у зв'язку з внесенням змін до Національного класифікатора України ДК 003:2010», а в графі 4 — назву, дату та номер документа, на підставі якого внесено запис.

    • Якщо змінилася не лише назва посади, а і вимоги до кваліфікаційних та спеціальних знань працівника

    Припустимо, працівник займав посаду «Адміністратор системи» код КП 2131.2, але у Класифікаторі з'явилася посада "Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем" код КП 2139.2, яка більше відповідає його трудовій функції. Зміна назви посади потягне і коригування обсягу обов'язків і зміни до посадової інструкції. В такій ситуації найкраще рішення - це переведення з ініціативи працівника. Чому так? Тому що доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації або посаді, визначеній трудовим договором вважається переведенням (п. 31 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 р. № 9). А процедура скорочення застарілих посад і введення нових, по якій також можна йти в такій ситуації, досить складна і довготривала. Тож, якщо працівника не відмовляється від переведення, то діємо так.

    Крок 1. Вводимо нову посаду до штатного розпису, видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції.

    Крок 2. Отримуємо від працівника заяву з проханням перевести його на нову посаду.

    Крок 3. Видаємо наказ про переведення працівника зі старої на нову посаду.

    Крок 4. Виключаємо зі штатного розпису стару посаду (штатну одиницю, яку обіймав працівник), видавши відповідний наказ або виклавши штатний розпис у новій редакції.

    Крок 5. Вносимо зміни до особової картки працівника.

    Трудова книжка. Якщо ви не зберігаєте трудову книжку працівника, то запис про зміну посади вносите за його вимогою. Якщо ви зберігаєте трудову книжку у себе, то запис про зміну вносите в загальному порядку.

    У графі 1 зазначаємо порядковий номер запису, у графі 2 — дату, з якої працівника перевели, у графі 3 — «Переведений на посаду (таку-то) (такого-то цеху, відділу, підрозділу, на дільницю, виробництво)», у графі 4 — назву, дату та номер документа, на підставі якого вносите запис.

    Заповнення Додатку 5 Об'єднаного звіту

    Інформацію у Додатку 5 не відображаємо: у випадку, коли відбувається лише зміна найменування посади у зв'язку з приведенням у відповідність із Класифікатором професій.

    Інформацію у Додатку 5 відображаємо: у випадку переведення працівника на іншу посаду.

    Як оновити дані в SMARTFIN.UA

    Нагадуємо, що в робочому кабінеті професійна назва роботи і посада встановлюється в Картці працівника - вкладка Особові дані.

    Довідник КП

    Одразу після внесення Змін № 10 ми оновили довідник Класифікатору професій в системі. Але, зверніть увагу, що оновлення професійних назв робіт та посад не відбувається в автоматичному режимі в Картці працівника. Усі назви зберігаються такими, якими вони були на момент внесення в систему.

    Тому, якщо вам потрібно привести у відповідність професійну назву роботи та посади, то необхідно зайти у Картку працівника та вибрати новий варіант із довідника:

    Крок 1. Заходимо в картку працівника і натискаємо на довідник:

    Картка працівника

    Крок 2. Знаходимо і обираємо із довіднику оновлену професійну назву роботи:

    Оновлена професійна назва роботи

    Крок 3. Коригуємо назву посади:


    Коригування посади

    Якщо вам потрібно перевести працівника на нову посаду, то потрібно додати рядок і внести відповідні дані (дату початку, назву із довідника):


    Нова посада

    SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
    Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

    Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
    Коментарі
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA