З 1 грудня зросте мінімальна заробітна плата

З 1 грудня зросте мінімальна заробітна плата

29 листопада 2021 р. Автор: SMARTFIN.UA

Держбюджетом-2021 затверджено зростання з 1 грудня мінімальної заробітної плати до 6 500 грн (у місячному розмірі) і 39,12 грн (у погодинному розмірі).

Вказані показники будуть актуальні до кінця 2021 року, а також протягом більшої половини 2022 року. Наступне зростання МЗП заплановане на жовтень 2022 року (згідно з проектом Державного бюджету України на 2022 рік).

Нагадаємо, що розмір мінімальної заробітної плати - це державна гарантія, нижче якої заробітна плата працівника не може опускатись при умові, що він у повній мірі виконав місячну чи годинну норму праці. Показник є обов'язковим для всіх українських роботодавців, що використовують найману працю, незалежно від системи оплати праці, що діє на підприємстві, чи форми власності.

Новий рівень МЗП вплинув на наступні показники:

Показник

з 1 січня до 1 грудня

з 1 грудня

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ в місяць

90 000 грн

97 500 грн

Максимальний розмір нарахованого ЄСВ в місяць

19 800 грн

21 450 грн

Розмір мінімального страхового внеску ЄСВ в місяць з зарплати працівників

1 320 грн

1 430 грн

Розмір мінімального ЄСВ в місяць для ФОП, самозайнятих осіб (за себе) та членів фермерського господарства

1 320 грн

1 430 грн

База для нарахування індексації

2 379 грн

2 481 грн

Крім того, зростуть суми штрафів за порушення законодавства про працю, адже вони вираховуються, виходячи з мінзарплати на час виявлення порушення.

Також з 1 грудня в Україні збільшився рівень прожиткового мінімуму!

СЛІД ЗВЕРНУТИ УВАГУ РОБОТОДАВЦЯМ!

Звертаємо увагу роботодавців, підприємств та фізичних осіб-підприємців, які сплачують єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за найманих працівників. Починаючи з грудня 2021 року, за себе фізичні особи-підприємці за підсумками ІV кварталу 2021 року (до 19 січня 2022 року) повинні сплатити 4 070 грн (квартальна сума).

Виплата заробітної плати в розмірі, меншому за 6 500 грн за повністю виконану місячну норму праці (чи 39,12 грн за погодинну) кваліфікується як недотримання мінімальних державних гарантій та може послугувати накладенням штрафу у двократному розмірі МЗП ( з 1 грудня - 13 000 грн) за кожного працівника, по відношенню до якого порушувалось трудове законодавство.

Якщо заробітна плата працівника, враховуючи оклад, премії, доплати чи надбавки, менша за рівень МЗП, проводиться доплата до рівня мінімальної зарплати. Детальніше про розрахунок доплати до МЗП можно прочитати тут.

В програмі SMARTFIN.UA для зручності користувачів передбачено розрахунок заробітної плати як по місячним окладам, так і по годинним тарифним ставкам. Якщо розмір окладу встановлено на рівні, меншому від рівня мінзарплати, при умові виконаної норми праці, розрахунок доплати до МЗП здійснюється автоматично.

    SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
    Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

    Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
    Коментарі
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA