Індексація і доплата до мінзарплати: включати, не включати, як виправити?

Індексація і доплата до мінзарплати: включати, не включати, як виправити?

10 січня 2018 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Питання включення індексації у розмір доплати до МЗП актуальне для тих роботодавців, оклади працівників яких встановлені на рівні менше мінімальної заробітної плати: менше 3200 грн. у 2017 р. та 3723 грн. у 2018 р. Тобто, якщо такий працівник виконав місячну норму праці, то нарахування заробітної плати в загальному вигляді здійснюється за формулою:

Оклад + Доплата до мінзарплати + Нарахування, які не входять у розмір МЗП

Перелік нарахувань, які не входять до розміру мінзарплати, визначено у ст. 3(1) Закону від 24.03.95 р. № 108/95-ВР., і індексації в цьому переліку немає. Тому перед роботодавцем, починаючи із 1 січня 2017 року постало питання, де у наведеній вище формулі повинна стояти індексація:

(Оклад + Індексація) + Доплата до МЗП + Нарахування, які не входять у розмір МЗП

чи

(Оклад + Доплата до МЗП) + Індексація + Нарахування, які не входять у розмір МЗП


Чому питання щодо індексації є спірним?

За включення індексації у розмір заробітної плати для визначення її мінімального розміру свідчить той факт, що її немає в уже згаданому вище переліку витрат, що не входять до МЗП (ст. 3(1) Закону № № 108/95-ВР):

"При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат".

Цю ж думку на початку 2017 року висловлювало Мінсоцполітики у листі від 13.02.17 р. № 317/0/101-17/282.

З іншого боку, багато фахівців з оплати праці і трудового права наполягали на тому, що індексація не повинна входити у розмір доплати до МЗП, адже це суперечить сутності понять "мінімальна заробітна плата" та "індексація".

Мінзарплата - це оплата праці за відпрацьовану норму часу. Індексація - це державна гарантія, яка частково компенсує втрату частини доходів від подорожчення товарів та послуг. Тобто, включення індексації у розмір МЗП позбавляє працівників можливості відчути цю "компенсацію", адже не залежно від розміру індексації він одержує один і той же розмір заробітної плати, яка "сидить" у доплаті до МЗП. А це несправедливо.

Тому Федерація Профспілок, яка підтримує саме таку позицію, звернулася до Мінсоцполітики з Листом від 27.07.17 р. № 05/01-27/825 із вимогою відкликати Лист № 317. Що і зробило Мінсоцполітики у вересні 2017 року (Лист від 07.09.17 р. № 2341/0/101-17).

Зауважимо, що листи Мінсоцполітики не є нормативними документами і тому не мають законодавчої сили. Щодо самого закону, то в нього поки що ніяких змін внесено не було. Тому питання лишається "відкритим". Але з практичної сторони, якщо при перевірках Держпраці визнає включення індексації в МЗП таким, що не відповідає законодавству (а імовірність цього дуже велика, враховуючи практику перевірок), то підприємство матиме "порушення мінімальних державних гарантій в оплаті праці", і відповідно штраф 10 мінзарплат за кожного працівника.

Тому, враховуючи усе вищесказане:

  • індексацію потрібно нараховувати понад доплати до розміру мінімальної заробітної плати (це можна прописати в Положенні про оплату праці та Колективному договорі (якщо є);
  • роботодавцям, які протягом 2017 року включали індексацію у розмір МЗП, краще зробити перерахунок і провести відповідні доплати працівникам).

Як зробити перерахунок

Керуючись п. 1.6.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, суму донарахованої індексації необхідно визначити по кожному працівнику (бухгалтерською довідкою) у нарахуваннях поточного місяця:

"Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування."

Із працівниками, що продовжують працювати на момент проведення доплати усе досить просто. Складніше із тими працівниками, яких було звільнено, адже Їм також необхідно зробити донарахування індексації та, крім цього, нарахувати суму компенсації за несвоєчасно виплачену зарплату.

Донарахування індексації зарплати у звіті з ЄСВ та ф. № 1 ДФ

Львівські податківці зауважили, що Таблиця 6 Звіту з ЄСВ призначена для формування страхувальником у розрізі кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу) у звітному місяці. Якщо працівнику в поточному місяці здійснено нарахування індексації за попередні періоди, зазначене нарахування ЄСВ проводиться у місяці його фактичного нарахування (поточному) без віднесення до відповідних місяців, за які проведено таке нарахування.

Тобто у таблиці 6 звіту з ЄСВ донараховану індексацію потрібно відображати у загальній сумі нарахованої зарплати відповідного працівника за місяць проведення донарахування.

При цьому у таблиці 1 звіту з ЄСВ такий дохід, нарахований у звітному місяці, не буде відображатися окремо у розділі 4, а буде включатися у загальні дані щодо доходів за за місяць донарахування індексації у рядку 1.1 розділу 1.

Аналогічна думка податківців міститься у листах ДФС від 03.10.2017 р. №16871/5/99-99-13-02-01-16 та від 11.12.2017 р. № 2935/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Щодо відображення донарахування індексації у ф. №1 ДФ, про це йшлося у згаданому листі №2935/6/99-99-13-02-03-15/ІПК .

У ньому податківці на підставі норм розд. ІV ПКУ вказали, що результати проведення перерахунку сум доходів, наданих платнику податку та утриманого ПДФО і військового збору відображаються податковим агентом у ф. № 1ДФ за звітний період його проведення.

Суми індексації зарплати за попередні періоди відображаються в ф. №1ДФ у тому кварталі, у якому проводиться таке нарахування під ознакою доходу «101».

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Maria 17 січня 2018, 12:45
    Вважаю за неможливе оперувати в даному випадку фразами "справедливо", чи "не справедливо". Наприклад, в мене маленька заробітна плата - це не справедливо. Необхідно внести у список КЗпПУ правку, щоб не було ніяких тлумачень.
    Подобається1 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA