Індексація зарплати в серпні 2024: розрахунок, коефіцієнти, налаштування

Індексація зарплати в серпні 2024: розрахунок, коефіцієнти, налаштування

16 серпня 2024 р. Автор: SMARTFIN.UA

У серпні 2024 року вперше після тривалої паузи ми знову згадуємо явище під назвою індексація заробітної плати.

Нагадаємо, що весь 2023 рік роботодавці жили без індексації. А вже 2024 році обов'язок її проводити повернувся. Відповідно до роз'яснень Держпраці, при відновленні нарахування індексації у 2024 році для більшості працівників базовим місяцем вважаємо грудень 2023 року. Якщо працівника прийнято в січні або оклад по його посаді був підвищений в цей місяць, то базовим місяцем для нього вважається січень 2024 року.

Відповідно до законодавства, право на індексацію зарплати виникає тоді, коли індекс споживчих цін (ІСЦ) перевищує поріг у 103% (ст. 4 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення"). У червні ІСЦ, який впливає на індексацію в серпні, склав 102,2%, і не перевищив поріг в 103%. Але, пам'ятаємо, що розрахунок ІСЦ обчислюється наростаючим підсумком. Тож з урахуванням індексів інфляції за попередні місяці, у серпні 2024 роботодавці вперше після майже півторарічної перерви зобов'язані проіндексувати зарплату працівників.

Для нарахування індексації в серпні 2024 р. потрібно врахувати наступне:

  1. Виплати треба проіндексувати працівникам, для яких базовим місяцем є: грудень 2023, січень та лютий 2024.
  2. Якщо оклад у 2024 році не підвищувався, заробітну плату індексуємо, адже базовим місяцем для нього є грудень 2023.
  3. Якщо оклад було підвищено в березні 2024 або пізніше, право на індексацію в працівника не виникає.
  4. Якщо у працівника заплановано підвищення окладу 1 серпня, індексація не проводиться. Але сума, на яку підвищується оклад у серпні, повинна перевищувати суму індексації за цей місяць.
  5. Індексуємо заробітну плату працівників в межах актуального прожиткового мінімуму для працездатної особи, що протягом 2024 року становить 3 028 грн.

Коефіцієнти та розрахунок суми індексації зарплати в серпні

  • Для працівників, у яких базовим місяцем визначено грудень 2023, актуальний коефіцієнт індексації - 4,3% (визначено шляхом перемноження індексів інфляції за період з січня по липень 2024). Оскільки заробітна плата індексується тільки в межах прожиткового мінімуму, розрахунок наступний:

3028 грн * 4,3/100 = 130, 2 грн.

Це максимальний розмір індексації для нарахування в серпні 2024 р.

  • Для працівників, у яких базовим місяцем визначено січень 2024 (працівника прийнято на роботу або підвищено оклад), коефіцієнт індексації - 3,8% (визначаємо шляхом перемноження індексів інфляції за період з лютого по липень 2024). Розрахунок індексації наступний:

3028 грн * 3,8/100 = 115,06 грн.

  • Для працівників, у яких базовим місяцем визначено лютий 2024 (працівника прийнято на роботу або підвищено оклад), коефіцієнт індексації - 3,5% (визначаємо шляхом перемноження індексів інфляції за період з березня по липень 2024). Розрахунок індексації наступний:

3028 грн * 3,5/100 = 105,98 грн.

  • Для працівників, у яких базовим місяцем визначено березень 2024 і пізніше, розрахований ІСЦ не перевищує поріг індексації в 103%, тому індексувати заробітну плату не потрібно.

Як налаштувати Індексацію зарплати в програмі SMARTFIN.UA?

Якщо ви користувач онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA, про нарахування індексації можна не перейматись. Система зробить розрахунок автоматично, і ви побачите відповідну суму в документі по нарахуванню зарплати в тому місяці, в якому в працівника виникне на неї право. Все що потрібно зробити для коректного розрахунку - встановити базовий місяць в Картці працівника.

Якщо працівника прийнято в січні 2024, і ви робите налаштування вперше, воно має виглядати так:

базовий місяць для нарахування індексації - січень 2024

Якщо раніше нарахування індексації вже відбувалося, а оклад по посаді працівника було підвищено в січні 2024 року:

нарахування індексації вже відбувалося раніше

Якщо оклад по посаді працівника не підвищувався у 2024 році, наприклад, через те, що його розмір на сьогодні перевищує 8000 грн, базовим місяцем для відновлення індексації буде грудень 2023. Відповідно, налаштування в SMARTFIN буде виглядати так:

якщо оклад не підвищувався у 2024 році

Якщо заробітна плата працівника прив'язана до рівня МЗП, і, відповідно, оклад було підвищено в квітні 2024, право на індексацію нього поки не виникає. А налаштування в Картці працівника виглядатиме так:

базовий місяць для працівників з окладами, прив'язаними до мзп

Якщо ви бажаєте автоматизувати свою роботу за допомогою онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA, реєструйтесь! Після реєстрації Вам буде відкрито триденний необмежений доступ до всіх функцій та можливостей програми. Розрахунок зарплати, відпускних та лікарняних, кадрові документи, звітність, облік ФОП - все це можна автоматизувати! Для вашої ефективної роботи ми розробили зручні калькулятори та 30+ функцій. Спробуйте вже сьогодні!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA