Розрахунок зарплати без копійок. Нова функція в SMARTFIN.UA!

Розрахунок зарплати без копійок. Нова функція в SMARTFIN.UA!

10 жовтня 2019 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Друзі, вітаємо! На зв'язку Анна Іванова, керівник проекту SMARTFIN.UA. Сьогодні ми підготували для вас корисну інструкцію, як виплачувати заробітну плату готівкою в нашому сервісі. Адже нагадаємо, що з 1 жовтня 2019 р. копійки номіналом 1,2,5 перестали бути платіжним засобом.

Оскільки роз'яснень від Нацбанку та інших державних органів поки немає, фахівці з оплати праці запропонували своє рішення цієї проблеми.

!!! Детальніше про це в попередніх матеріалах: у відео та в статті на блозі.

Будемо сподіватися, що Нацбанк згодом дасть роз'яснення. А поки що наші програмісти вже допрацювали можливість автоматично розраховувати зарплату до виплати кратною 10 коп. або без копійок. Про це в сьогоднішньому нашому відео та інструкції далі.

Інструкція: як налаштувати розрахунок зарплати без копійок у SMARTFIN.UA?

1. У розділ "Кадрові документи" додано заяву працівника на виплату зарплати без копійок.


Заява має такий вигляд:

Працівник повинен її підписати.

2. У меню "Профіль організації" - "Виплата зарплати" додано налаштування "Виплачувати зарплату готівкою" із двома варіантами розрахунку на вибір: кратно 10 коп., без копійок.

Також ми зробили можливість обрати, до яких платіжних документів буде застосоване це налаштування.

За замовченням це документи "Аванс", "Зп за 2 половину місяця", "Виплата відпускних", "Відпустка із зарплатою". Напроти документів "Виплата лікарняних" і "Звільнення" налаштування зняті.

Допомогу з тимчасової втрати працездатності, яку відшкодовує ФСС, ми не маємо права виплати не в повному обсязі. В цьому випадку спосіб перенесення копійок застосовувати не можна. Так само ми не маємо права розрахуватися з працівником при звільненні не в повному обсязі.

Тому, щоб ви не загубили копійки у вказаних документах, пропонуємо для них нове налаштування не застосовувати. І поки немає офіційних роз'яснень, шукати рішення в кожному конкретному випадку. Для виплати допомоги з ТВП це може бути виплата на картку, для звільнення – розрахунок нарахованої заробітної плати зворотнім шляхом.

В усіх обраних документах заробітна плата до виплати буде кратною або 10 коп., або 100 коп. (варіант "без копійок").

Що це означає? Те, що розрахована заробітна плата повинна ділитися на 10 коп. або на 100 коп. без остачі. Поняття "кратність" відрізняється від поняття "округлення". Округлення — математична операція, яка полягає в заміні числа наближеним числом із меншою кількістю значущих цифр.

Застосовувати округлення до заробітної плати не можна!!!

Округлення в меншу сторону призведе до виплати заробітної плати не в повному обсязі. Округлення в більшу – до заниження бази нарахування податків. Обидва варіанти призводять до порушення законодавства.

Виплата зарплати у сумі, кратній 10 коп. або 100 коп., відрізняється від округлення: "відкинуті" копійки не зникають, а переносяться на наступні періоди; база нарахування податків не змінюється, відповідно податки також перераховуються до бюджету в повному обсязі.

Приклад:

Працівнику до виплати нараховано 3846,66 коп.

Щоб сума стала кратною 10 коп. потрібно: 3846,66 коп. / 10 коп. = 3846,60 коп.

Щоб сума стала кратною 100 коп. потрібно: 3846,66 коп. / 100 коп. = 3846,00 коп.



Чи загубляться копійки

Ні, не загубляться. Вони врахуються у вкладці "Сальдо" документу "Нарахування заробітної плати" у наступному місяці.

Команда сервісу SMARTFIN.UA сподівається, що викладена у листі інформація стане Вам у нагоді!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA