Податкова декларація ФОП на єдиному податку 1,2 групи: звітуємо за 2022 рік

Податкова декларація ФОП на єдиному податку 1,2 групи: звітуємо за 2022 рік

01 лютого 2023 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Онлайн-бухгалтерія SMARTFIN.UA звертає вашу увагу, що в 2023 році ФОП на єдиному податку (спрощенці) групи 1,2 подають декларацію по єдиному податку за формою, затвердженою наказом Мінфіну № 394 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 грудня 2022 року № 438). Крім того, нагадуємо, що форма декларації містить додаток 1, за допомогою якого підприємці звітують по ЄСВ "за себе". А сільгоспвиробникам, крім цього, потрібно подати ще й додаток МПЗ.

У свіжій публікації ми підготували детальну інформацію про таке:

  • коли і за якою формою ФОП-єдиноподатники групи 1,2 подають податкову декларацію;
  • як заповнити декларацію платника єдиного податку групи 1,2;
  • особливості заповнення декларації через звільнення від сплати ЄП з 1 квітня 2022 року;
  • як підприємцю на ЄП відзвітувати за себе по ЄСВ за 2022 рік - окремий матеріал;

Крім того, тут можна почитати, як заповнити декларацію платника єдиного податку ФОП 3 групи.

Хто і коли подає податкову декларацію

Декларацію платника єдиного податку подають ті ФОП, які протягом усього 2022 року працювали на спрощеній системі оподаткування.

Для підприємців на єдиному податку груп 1 і 2 звітний період складає календарний рік (п. 294.1 ПКУ, 107.01.07 БЗ). У загальному випадку вони подають декларацію по ЄП за рік протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року (п.п. 49.18.3 і п. 296.2 ПКУ).

За результатами 2022 року подати декларацію по єдиному податку ФОП груп 1 і 2 мають не пізніше 01 березня 2023.

Але є випадки, в яких ФОП груп 1 і 2 повинні звітувати в квартальні строки. За квартал ФОП повинен відзвітувати, якщо (п.п. 296.5.1 ПКУ):

  • перевищив протягом 2022 року граничний обсяг доходу, що дає право перебувати в групі 1 (1 085 500 грн.) або 2 (5 421 000 грн.);
  • самостійного перейшов у групу 2 чи 3 єдиного податку;
  • відмовився від ЄП і перейшов на загальну систему оподаткування.

Якщо підприємець подав квартальну декларацію по єдиному податку, йому не потрібно подавати річну декларацію для груп 1 і 2. Тому, якщо якась із перелічених подій сталася у IV кварталі 2022, декларацію по єдиному податку такий підприємець повинен подати протягом 40-ка, а не 30-ти календарних днів після закінчення звітного періоду.

Також у квартальні строки подає декларацію ФОП на єдиному податку груп 1 і 2, якщо у IV кварталі 2021 року він ліквідується.

Сплата єдиного податку спрощенцями 1,2 групи

Суму єдиного податку такі підприємці перераховують щомісячно за місцем своєї податкової адреси (п. 295.4 ПКУ) авансом не пізніше ніж 20-те число (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ).

Якщо в IV кварталі 2022 року ФОП 1,2 групи ЄП перевищив граничний розмір доходу, тоді він має сплатити із суми перевищення податок, розрахований за підвищеною ставкою (15%), протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації по єдиному податку за квартал (п. 295.7 ПКУ).

Чи подавати декларацію, якщо немає доходу?

Чи потрібно звітувати підприємцю, який за результатами роботи за 2022 рік не отримав доходу? Відповідно до абзацу першого п. 49.2 ПКУ платник може не подавати звітність за відсутності у звітному періоді об'єкта оподаткування та показників, які потрібно задекларувати. Але у звітуванні за 2022 рік до цього правила додається ще одна умова: ФОП-спрощенці груп 1 — 3 разом із річною декларацією по єдиному податку подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Від подання Додатку 1 звільняють такі ФОП-платники єдиного податку груп 1,2:

  • ФОП, які отримують пенсію за віком чи за вислугою років або є особами з інвалідністю;
  • досягли пенсійного віку та отримують пенсію чи соцдопомогу;
  • працюють на умовах трудового договору і за них роботодавець сплачує ЄСВ у розмірі не меншому за мінімальний.

Тому, за 2022 рік із числа ФОП на спрощеній системі, які не одержали доходу, не подавати декларацію по єдному податку можуть лише ті підприємці, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе».

Усі інші ФОП-єдинники мають подати пусту декларацію із заповненим ряд. 21 і заповнений додаток 1 до неї. Про це наголошують податківці у БЗ 107.01.07.

Відповідальність за неподання декларації

За неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій:

  • в розмірі 340 грн., за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);
  • в розмірі 1020 грн. при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення (п.120.1 ПКУ).

Але, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Відповідальність за неподання декларації

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків податкових обов'язків та перелік документів на підтвердження затверджено Наказом № 225 (абз. 8 пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ). Строк подання повідомлення – 30.09.2022.

Подання декларації мобілізованим ФОП

Податкова звітність про суми податку, нарахованого та утриманого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованою самозайнятою особою у порядку та строки, встановлені цим Кодексом, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом (п.25 підрозд.10 розд. ХХ ПКУ).

Враховуючи те, що положення пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ поширюються, у т. ч. на платників податків, які мобілізовані, то ФОП - єдинники третьої групи (у т. ч., які мають найманих працівників), які мобілізовані, протягом дії воєнного стану в Україні, та не мають можливість своєчасно виконати свій податковий обов'язок, зобов'язані виконати його щодо нарахування, сплати та подання податкової декларації платника єдиного податку протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, а у разі недотримання такого терміну у зв'язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях - протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов'язків (ГУ ДПС у Закарпатській області 05.08.22 https://zak.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/599505.html).

Звільнення від сплати ЄП

З 01 квітня ФОП 1, 2 група мають право не сплачувати авансові внески з єдиного податку. Відповідно до Листа ДПС від 07.11.2022 р. № 695/2/99-00-24-01-03-02: "ФОП - платники ЄП 1 і 2 груп, які не сплачували ЄП під час воєнного стану відповідно до абз. 1 пп. 9.1 підр. 8 р. ХХ ПКУ, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов'язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період. ФОП - платник єдиного податку (першої або другої групи платника єдиного податку), який скористався наданим ПКУ правом не сплачувати єдиний податок у період з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, не несе встановлену ПКУ відповідальність за несплату єдиного податку у цей період".

Як заповнити декларацію платника єдиного податку 1 та 2 груп

Зміна форми декларації пов'язані із тим, що до неї був включений додаток МПЗ. Сама декларація суттєвих змін не зазнала. Тож, її не повинно викликати труднощів. Єдине, на що потрібно звернути увагу, - особливість відображення зобов'язань по єдиному податку у зв'язку з пільгою по сплаті ЄП, яка діє з 1 квітня 2022 року.

Для подання звітності в електронному вигляді, в тому числі і в сервісі SMARTFIN.UA, обирайте декларацію за ідентифікатором форми F0103406 (меню ЗВІТНІСТЬ - кнопка "Створити"):

Порядок заповнення податкової декларації платника єдиного податку для ФОП 1 та 2 групи

Декларація платника єдиного податку заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного року (п. 296.7 ПКУ). Для її заповнення за 2022 рік ФОП використовують дані своєї довільної форми обліку, у якій помісячно відображалися записи про суму отриманого доходу.

В SMARTFIN.UA є можливість ведення книги обліку доходів, що дозволяє:

  • створювати і зберігати книги доходів на кожний рік в одній системі;
  • не накопичувати "хвости" з їх ведення, мати можливість за потреби роздрукувати і надати книгу у контролюючий орган;
  • обирати варіант ведення книги (помісячно або поденно);
  • автоматично контролювати ліміт доходу, який дає право перебування на кожній групі ЄП;
  • автоматично заповнювати Декларацію платника єдиного податку.

Детальніше тут:

Книга доходів для платників ЄП: як користуватись

Автозаповнення книги доходів

Декларація складається з шапки і 7 розділів. При цьому різні категорії ФОП заповнюють різні розділи:

  • ФОП групи 1 заповнюють розділи І, ІІ, V та VІІ
  • ФОП групи 2 — розділи І, ІІІ, V та VІІ

Якщо ФОП-спрощенець має намір у звітній річній декларації уточнити помилки, допущені в минулих періодах, то він повинен заповнити також і розділ VІ.

Шапка декларації

Рядок 1 - зазначають відповідну відмітку в одному з полів залежно від типу декларації: «Звітна», «Звітна нова», «Уточнююча» і «Довідково». При заповненні річної декларації слід вказати позначку «Х» у графі «Звітна».

Рядок 2 - вказують період, за який подається декларація. При заповненні річної декларації вказують позначку «Х» у полі «рік» і зазначають «2022».

Рядок 3 - вказують період, за який подається уточнююча декларація. Заповнюється цей реквізит тільки у випадку подання уточнюючої декларації, тобто тієї, у якої у ряд. 1 і стоїть позначка «Х» у полі «Уточнююча». При заповненні річної декларації ця графа залишається порожньою.

Рядок 4 - вказують назву податкової, у яку подають декларацію, це податкова за місцем своєї податкової адреси.

Рядок 5 - вказують назву ФОП відповідно до реєстраційних документів.

Рядок 6 - Вказують інформацію про свою податкову адресу, дані електронної пошти і номер телефону.

Рядок 7 - зазначають свій податковий номер (ідентифікаційний номер). Ті ФОП, що відмовилися від ідентифікаційного номера, вказують серію (за наявності) та номер паспорта.

Рядок 8 - вказують особливі відмітки. А саме:

— у ряд. 8.1 вказують позначку «Х», якщо подають ліквідаційну декларацію;

— у ряд. 8.2 вказують позначку «Х», якщо ФОП перейшов на загальну систему.

Для автоматичного заповнення реквізитів шапки декларації в сервісі SMARTFIN.UA усі необхідні дані повинні бути внесені у картку організації:

заповнення податкової декларації

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

Рядок 9 - зазначають максимальну кількість працівників, які одночасно перебували з ФОП у трудових відносинах, за будь-який із місяців звітного періоду (107.01.07 БЗ). Не враховуються працівники (п.п. 291.4.1 ПКУ):

  • які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами
  • які перебуваютьу відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку
  • мобілізовані

Уважно вказуйте кількість працівників! ФОП групи 1 повинні вказувати виключно «0», оскільки вони не повинні мати найманих працівників (п.п. 1 п. 291.4 ПКУ). ФОП групи 2 можуть вказати значення від «0» до «10», оскільки з ними у трудових відносинах можуть перебувати не більше 10 осіб (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Якщо вказати значення, які перевищують допустимі норми, це може стати причиною примусового переведення ФОП на загальну систему після здійснення перевірки.

Рядок 10 - зазначають код і назву виду діяльності згідно з КВЕД-2010 , яку фактично здійснював підприємець у звітному періоді (107.01.07 БЗ). Тобто переписувати всі види діяльності, зазначені в Реєстрі, не потрібно.

Уважно вказуйте види діяльності! Якщо зазначити не всі види діяльності, які здійснювалися у звітному періоді, або вказати зайві за умови, що всі вони є в Реєстрі платників єдиного податку, то це не вплине на перебування ФОП на спрощеній системі.

А якщо вказати ті види діяльності, які не внесені до Реєстру платників єдиного податку або заборонено здійснювати на єдиному податку чи в певній групі ЄП, то це може стати підставою анулювання реєстрації платника єдиного податку після проведення перевірки.

вказання видів діяльності

Для того, щоб в сервісі SMARTFIN.UA види діяльності можна було внести в декларацію автоматично, їх необхідно додати і зберегти в Картці організації:

види діяльності в картці організації

Розділ ІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку першої групи та Розділ ІІІ. Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи

Принцип заповнення цих розділів однаковий для платників обох груп, але кожна вносить дані лише в свій розділ.

У розділі "Щомісячні авансові внески", наведеному на початку розділу ІІ (ІІІ), ФОП групи 1 (2) повинні зазначити дані про щомісячні авансові внески з єдиного податку у гривнях з копійками загальною сумою за кожен квартал: ставка ЄП х 3. При цьому нараховані до сплати щомісячні авансові внески відображаються незалежно від суми їх фактичної сплати, тобто такі, які підлягають сплаті за квартал згідно із законодавством (107.01.07 БЗ).

Якщо ж у якомусь місяці ФОП був звільнений від сплати єдиного податку у зв'язку з відпусткою або лікарняним, то ЄП за цей місяць або місяці в декларації не показуємо.

У рядку 01 (03) зазначають суму отриманого доходу у гривнях з копійками.

У рядку 02 (04) вказують суму доходу, з якого слід сплатити ЄП за підвищеною ставкою 15%, а саме дохід:

1) який перевищує граничну межу;

2) отриманий від діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників ЄП;

3) отриманий при застосуванні відмінного від грошового способу розрахунків;

4) отриманий від здійснення видів діяльності, яка не дає права застосовувати ЄП;

5) отриманий від здійснення діяльності, не сумісної з перебуванням у групі 1 або 2 згідно з п. 291.4 ПКУ

Заповнення розділу ІІ для платників єдиного податку групи 1

Граничний дохід у 2022 році для ФОП 1 групи складає 1 085 500 грн, а конкретну ставку єдиного податку ФОП бере зі свого місцевого рішення. Максимальна для 2022 року складає 248,10 грн.

Особливість заповнення за 2022 рік! Платники єдиного податку групи 1 були звільнені від ЄП у квітні - грудні 2022 року, тому ЄП за IІ, ІІІ та IV квартали у них = 0. Відповідно, заповнювати розділ ІІ такі підприємці повинні наступним чином (ставка ЄП може відрізнятися, у прикладі взята максимальна для 2022 року):

Заповнення розділу ІІІ для платників єдиного податку групи 2

Граничний дохід у 2022 році складає 5 421 000 грн, а конкретну ставку єдиного податку ФОП бере зі свого місцевого рішення. Максимальна для 2022 року складає 1300 грн.

Особливість заповнення за 2022 рікі! Платники єдиного податку групи 1 були звільнені від ЄП у квітні - грудні 2022 року, тому ЄП за IІ, ІІІ та IV квартали у них = 0. Відповідно, заповнювати розділ ІІ такі підприємці повинні наступним чином (ставка ЄП може відрізнятися, у прикладі взята максимальна для 2022 року):

Заповнення розділу ІІІ для платників єдиного податку групи 2

Розділ V. Визначення податкових зобов'язань по єдиному податку

Рядок 08 - всі ФОП підсумовують дані про розмір отриманого доходу ФОП за рік. Щоб заповнити цей рядок, слід знайти суму значень ряд. 01 + ряд. 02 + ряд. 03 + ряд. 04 + ряд. 05 + ряд. 06 + ряд. 07 розділів II, III і IV декларації.

Розділ VII. Визначення зобов'язань із сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду

Рядок 21 - відображають суму нарахованого ФОП ЄСВ за «себе» за рік.

Для заповнення цього рядка спочатку заповнюємо додаток 1 до декларації платника єдиного податку. Як це зробити, читайте у цьому матеріалі. З додатку 1 беремо суму ЄСВ з рядка «Усього» графи 4 розділу 9. Також не забудьте проставити відповідну позначку про наявність додатку 1:

Відео на тему:

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Ірина 25 січня 2022, 20:50
    Велике спасибі автору статті за роз'яснення. Супер
    Подобається33 Відповісти0
    • Ірина 25 січня 2022, 20:53
      Не відкрилося роз'яснення по заповненню Додатку 1
      Подобається8 Відповісти0
      • SMARTFIN.UA 26 січня 2022, 10:44
        Дякую, виправили!
        Подобається2 Відповісти0
        • Олег 28 січня 2022, 22:26
          Підкажіть, будь ласка, в чому проблема? Відправив підписану декларацію з доданим і заповненим додатком єсв. Отримав квитанцію 2, в якій написано наступне: [F0103405/30]Документ не відповідає всім вимогам електронного документа, оскільки виявлено недостовірність обов`язкового реквізиту щодо типу документа або податкового (звітного) періоду (декларація з позначкою "Довідково" разом з Додатком 1 (за потреби) з позначкою "Довідково" та з типом форми "призначення пенсії" або "призначення матеріального забезпечення, страхових виплат" подається за місяць поточного року). Перевірено на підставі п. 48.3 ст. 48, п 49.3, п 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України. Податковий період вказував за рік (сплачував весь рік) з 1.01.2021 по 31.12.2021, галочку додати додаток 1 встановлював.
          Подобається38 Відповісти1
          • Виктория 15 лютого 2022, 14:13
            Ви в додатку по ЄСВ або в самій декларації поставили хрестик довідкової, передивіться уважно. Повинно бути тільки звітна
            Подобається1 Відповісти0
          • Борис 2 лютого 2022, 08:07
            Я не бухгалтер, але мені здається що у зразку заповнення платника єдиного податку першої групи є помилка. Суми сплаченого єдиного податку визначені не зовсім вірно, так як прожитковий мінімум у 12 місяці збільшився і складав 2481 грн.
            Подобається15 Відповісти2
            • Анна 2 лютого 2022, 08:11
              Доброго дня! Ставка єдиного податку для ФОП I і II гpуп розраховується виходячи з розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму нa 1 січня поточного року. Тобто зміна розміру прожиткового мінімуму протягом року на ставку не впливає.
              Подобається18 Відповісти1
              • Елена 7 лютого 2022, 14:29
                Спасибо большое за ответ, тоже мучал тот вопрос, перерыла уже весь интернет :)
                Подобається0 Відповісти0
              • Людмила 20 грудня 2023, 15:42
                Помилки немає,так як расчет береться с данних на 1 число січня
                Подобається0 Відповісти0
              • Борис 2 лютого 2022, 08:20
                дякую. за відповідь. зрозумів.
                Подобається0 Відповісти0
                • Ганна 4 лютого 2022, 17:13
                  Щиро вдячна за змістовну статтю та подетальну інструкцію, яка допомогла у здачі звіту)
                  Подобається1 Відповісти1
                  • Ніна 27 січня 2023, 13:48
                    DOMDocument::schemaValidate(): Element 'TIN': [facet 'pattern'] The value '-' is not accepted by the pattern '([0-9]{5,10}|[АБВГДЕЄЖЗИІКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЮЯ]{2}[0-9]{6})'.
                    Подобається0 Відповісти0
                  • Марʼяна 5 лютого 2022, 09:31
                    Добрий день! Підкажіть, що робити, якщо все ж випадково відправили форму для фоп 3 групи і її прийняли? Тепер система не пропускає форму для фоп 2 групи
                    Подобається7 Відповісти2
                    • Наталія 12 вересня 2022, 14:57
                      Доброго дня,маю таку саму проблему,підкажіть , якщо вам вдалося її вирішити, то як саме. Дякую.
                      Подобається0 Відповісти0
                      • Наталія 21 квітня 2023, 13:49
                        доброго дня! у мене також проблема: подана дека 3 групи замість 2 групи і вона прийнята, а тепер пише що у мене наявна подана дека за той період тільки інша форма, але ж нарахування по єсв не сіли)) що робити? прошу поради
                        Подобається0 Відповісти0
                      • Дарина 6 лютого 2022, 06:41
                        Доброго дня, возможно подати ліквідаційну декларацію за один місяць? січень 2022
                        Подобається0 Відповісти0
                        • Ирина 7 лютого 2022, 21:38
                          Фоп 1 група. Відправила декларацію прийшла відповідь: Податковий документ не відповідає стандарту затвердженому наказом Міндоходів України від 29.11.2013 #729 електронному формату (стандарту), а саме помилка XML - звіт містить не коректні дані і не може бути збережний. Опис помилки: - рядок 1. Поле таб.1 гр 2. Поле повинно бути заповненим.
                          Подобається27 Відповісти0
                          • Андрей 8 лютого 2022, 12:29
                            большое спасибо авторам статьи! единственный нормальный ресурс с доступными и понятными объяснеиями!
                            Подобається0 Відповісти0
                            • Олена 9 лютого 2022, 20:30
                              Дуже змістовно і зрозуміло викладена інформація. Я Вам величезно вдячна за допомогу!!!
                              Подобається0 Відповісти0
                              • Ігор 12 лютого 2022, 12:32
                                Підкажіть, будь ласка, в чому проблема? Відправив підписану декларацію з доданим і заповненим додатком єсв. Отримав квитанцію 2, в якій написано наступне: [F0103405/30]Документ не відповідає всім вимогам електронного документа, оскільки виявлено недостовірність обов`язкового реквізиту щодо типу документа або податкового (звітного) періоду (декларація з позначкою "Довідково" разом з Додатком 1 (за потреби) з позначкою "Довідково" та з типом форми "призначення пенсії" або "призначення матеріального забезпечення, страхових виплат" подається за місяць поточного року). Перевірено на підставі п. 48.3 ст. 48, п 49.3, п 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України. Податковий період вказував за рік (сплачував весь рік) з 1.01.2021 по 31.12.2021, галочку
                                Подобається11 Відповісти0
                                • Оля 13 лютого 2022, 19:26
                                  Доброго дня, якщо податкова в нарахуваннях ЄП (ФОП 1 гр) за січень-травень 2021 року ставить 0,00 грн і повертає вже раніше сплачений податок (за січень і лютий) то яку ж суму ставити в розділі "Щомісячні авансові внески?"
                                  Подобається0 Відповісти0
                                  • Светлана 19 лютого 2022, 09:36
                                    Фоп 1 група. Відправила декларацію прийшла відповідь: Податковий документ не відповідає стандарту затвердженому наказом Міндоходів України від 29.11.2013 #729 електронному формату (стандарту), а саме помилка XML - звіт містить не коректні дані і не може бути збережний. Опис помилки: - рядок 1. Поле таб.1 гр 2. Поле повинно бути заповненим. В этой графе стоит отметка на ЗВІТНА
                                    Подобається12 Відповісти1
                                    • Олександр 24 лютого 2023, 17:30
                                      Була така сама проблема! Вирішення в автоматичному заповненні форми ПОДАТКОВОЇ АДРЕСИ(рядок6)! Зверніть увагу на Вашу податкову адресу - можливо вона змінилась як моя. Було перейменування вулиці а електронний кабінет не змінив назву в формі автоматичного заповнення, довелось змінювати самостійно і це вирішило проблему.
                                      Подобається0 Відповісти0
                                    • ТАМАРА 21 лютого 2022, 10:18
                                      Дякую. Дуже зрозуміло пояснено
                                      Подобається0 Відповісти0
                                      • Вітп 11 січня 2023, 15:45
                                        Підкажіть ,будь ласка, як можна дізнатись чому не прийнята Декларація,якщо не прийшла кв 2,а тільки підсвічується червоним кольором?і що з цим роботи?(відправляли тільки декларацію,т.к.я-інвалід 2-ї гр)
                                        Подобається0 Відповісти1
                                        • Анна Іванова 11 січня 2023, 19:30
                                          На жаль, інформацію про помилку можна побачити тільки в квитанції 2. А ви перевіряли в електронному кабінеті платника, чи дійсно немає квитанції?
                                          Подобається0 Відповісти0
                                        • Наталіія 11 січня 2023, 16:58
                                          Питання: при заповнення звітної річної ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ ПЛАТНИКА ЄДИНОГО ПОДАТКУ - ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ - ПІДПРИЄМЦЯ 2група пункт ІІІ. ПОКАЗНИКИ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДРУГОЇ ГРУПИ як правильно заповнить, якщо оплата єдиного податку була 18.01.22р за січень -1430грн, 07.02.22р за лютий- 1430грн, а за березень оплата була тільки 27.04.22р -1430грн. І більш оплат за 2022р не було. В який квартал писать ці суми?
                                          Подобається4 Відповісти1
                                          • Анна Іванова 11 січня 2023, 19:24
                                            Вітаю! В декларації показується нарахований, а не сплачений єдиний податок. Тому суму ЄП за три місяці ставите в 1 квартал.
                                            Подобається0 Відповісти0
                                          • Валентина 11 січня 2023, 21:29
                                            Підкажіть, будь ласка, якщо була переплата по ЄП, чи зарахується вона на наступний рік?
                                            Подобається0 Відповісти0
                                            • Олег 12 січня 2023, 19:48
                                              Вітаю! ФОП 2 група, Підкажіть як заповнити таблицю (пункт 9) в додатку 1 до декларації платника ЄП якщо не сплачував за себе ЄСВ з 01,03,2022 року (згідно п. 9 19 разд. VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022), я вже пробував від квітня нічого не писати, ставити нулі і інше- в квитанції 2 помилка (01)- заповнені не всі поля в рядках місяців. Допоможіть будласка. Заздалегідь дякую за відповідь!
                                              Подобається22 Відповісти1
                                              • Ольга 16 січня 2023, 16:49
                                                Добрий день! На сайті є стаття: "как предпринимателю на ЕН отчитаться за себя по ЕСВ за 2022 год". Ви заповнювали згідно з рекомендаціями?
                                                Подобається1 Відповісти0
                                              • Марина 14 січня 2023, 15:49
                                                Подскажите пожалуйста, 1 и 2 квартал была на 2 группе, 3 и 4 квартал на 1 группе, как это отразить в отчете?
                                                Подобається4 Відповісти0
                                                • Ольга 16 січня 2023, 13:41
                                                  Добрий день, підкажіть будьласка. Якщо ФОП 2 група не сплатив ЄП за квітень та травень, чи коректно буде подати звіт в такому виді : 1кв - 3900; 2кв - 1300; 3кв - 3900; 4кв - 3900 Дякую
                                                  Подобається27 Відповісти2
                                                  • Олена 8 лютого 2023, 10:55
                                                    Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, ви подали декларацію з вказаними сумами? В мене така ж ситуація, не знаю як вірно. Дякую.
                                                    Подобається0 Відповісти0
                                                    • Ніна 8 лютого 2023, 12:33
                                                      Мене також цікавить відповідь, так як самі в даній ситуації і в ел.кабінеті тепер висить борг за несплачений ЄП за один місяць минулого року.
                                                      Подобається0 Відповісти0
                                                    • Евген 17 січня 2023, 11:31
                                                      Добрий день! Підкажіть, як заповнювати декларацію/декларації, якщо їх дві/ якщо перші три квартали ФОП був на 1 групі а четвертий квартал на 2 групі?
                                                      Подобається4 Відповісти1
                                                      • Марина 23 січня 2023, 11:16
                                                        вы нашли ответ на свой вопрос? такая же ситуация
                                                        Подобається1 Відповісти0
                                                      • Олена 20 січня 2023, 07:32
                                                        Добрий ранок, підкажіть як виправити помилку: в перехідній деларації з 2 групи на групу 3 F0103307 помилково поставили крестик у рядку 8.2. Зараз, коли подаю грудневу декларацію 3гр.2% з додатком, пише помилкуі що чинна декларація вже подана за рік.
                                                        Подобається2 Відповісти0
                                                        • Аліна 23 січня 2023, 13:23
                                                          Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, здаю річну декларацію 2 група та прийшло таке повідомлення: документ не відповідає затвердженному формату через відсутність заявлених у пакеті пов'язаних документів. Дякую) Додаток 1 доданий до декларації
                                                          Подобається9 Відповісти2
                                                          • Марія 6 лютого 2023, 16:49
                                                            У мене така ж помилка. Теж буду чекати відповіді.
                                                            Подобається0 Відповісти1
                                                            • Оксана 19 лютого 2024, 18:06
                                                              Доброго вечора. Вам надали відповідь до Вашого питання? В мене така сама ситуація. Звіт не приймають.
                                                              Подобається0 Відповісти0
                                                            • Оксана 19 лютого 2024, 18:00
                                                              Доброго вечора. І в мене така ж проблема.
                                                              Подобається0 Відповісти0
                                                            • Олена 25 січня 2023, 11:33
                                                              Добрий день. Будь ласка підкажіть, чи потрібно здавати річну декларацію ФОП 1 гр. з окупованої території, не проводили підприємницьку діяльність і виїхали є ВПО.
                                                              Подобається0 Відповісти0
                                                              • Ольга 26 січня 2023, 10:36
                                                                Доброго дня, подаю вперше декларацію 2 група прийшло повідомлення документ не відповідає затвердженному формату помилка рядок 1 Поле таб1 гр 2.,
                                                                Подобається0 Відповісти0
                                                                • Оксана 26 січня 2023, 14:14
                                                                  Добрий день. Така ж помилка фоп 2 групи, стоить галочка звітний : Виявлені помилки: Податковий документ не відповідає затвердженому наказом Міндоходів України від 29.11.2013 №729 електронному формату (стандарту), а саме: помилка XML - звіт містить некоректні дані і не може бути збережений. Опис помилки: - рядок 1. Поле 'таб.1 гр.2'. Поле повинне бути заповненим.
                                                                  Подобається0 Відповісти0
                                                                  • Ніна 27 січня 2023, 14:09
                                                                    Доброго дня. При заповненні звітності виникла помилка :DOMDocument::schemaValidate(): Element 'TIN': [facet 'pattern'] The value '-' is not accepted by the pattern '([0-9]{5,10}|[АБВГДЕЄЖЗИІКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЮЯ]{2}[0-9]{6})'. Що це може означати
                                                                    Подобається0 Відповісти0
                                                                    • Ольга 27 січня 2023, 18:13
                                                                      Доброго дня, подаю вперше декларацію 2 група прийшло повідомлення документ не відповідає затвердженному формату помилка рядок 1 Поле таб1 гр 2.,
                                                                      Подобається0 Відповісти0
                                                                      • Надія 30 січня 2023, 13:11
                                                                        Добрий день!Фоп 2 група одночасно і найманий працівник.ЄСВ в 2022 році сплачував роботодавець.Про те, з березня по травень роботодавець не сплачував ЄСВ оскільки працівник перебував в відпустці за власний рахунок.Чи потрібно подавати ФОП додаток до декларації по ЄСВ?
                                                                        Подобається0 Відповісти0
                                                                        • Олена 30 січня 2023, 16:39
                                                                          Доброго дня, якщо ФОП 2 гр. платив ЄП через Дію, і це не основне місце реєстрації, а ЄСВ платив за основним місцем реєстрації. Як подавати декларацію? Одну чи дві? Так ЄСВ, там ЄП...
                                                                          Подобається1 Відповісти0
                                                                          • Ольга 3 лютого 2023, 23:16
                                                                            Добрий вечір, скажіть а якщо в розділі 5 графі 8 не прописав суму таку як в графі 3 ( фоп 2 група), треба подавати уточнюючу декларацію?
                                                                            Подобається2 Відповісти0
                                                                            • Людмила 5 лютого 2023, 14:04
                                                                              Доброго дня!ФОП на ЕП подав за 2022р.річну Декларацію за себе за старою формою,в якій не вірно вказав оборот за рік.Як подати нову звітну(форма змінилася),і чи подавати разом з новою звітною знов Додаток з ЕСВ?Дякую)
                                                                              Подобається2 Відповісти0
                                                                              • Ніна 8 лютого 2023, 12:39
                                                                                Доброго дня! Як показати в декларації ЄП (ФОП 2 група), якщо скористалася правом, щодо не сплати єдиного податку у воєнний час і не заплатила лише за грудень 22 року? (березень-листопад сплачувала).
                                                                                Подобається1 Відповісти2
                                                                                • Дмитро 14 лютого 2023, 15:36
                                                                                  в додатку ЕСВ - Грудень 0 22 0
                                                                                  Подобається0 Відповісти0
                                                                                  • Дмитро 14 лютого 2023, 15:40
                                                                                    Ой извините, вопрос о едином, во первых в марте не было освобождения от единого. чтоб показать освобождение за декабрь, в разделе Шомісячні авансові внески в 4 квартале показываем сумму октябрь + ноябрь, все.
                                                                                    Подобається0 Відповісти0
                                                                                  • Марина 13 лютого 2023, 19:43
                                                                                    Підскажіть будь ласка, в звіті не заповнила 21 графу единого податку . Квитанція 2 прийшла без помилок . Есв був сплачений за 1 квартал і додаток 1 також прийнято. Треба продавати уточнюючий звіт?
                                                                                    Подобається3 Відповісти1
                                                                                    • Дмитро 14 лютого 2023, 17:14
                                                                                      Пока срок подачи не вышел, подаем звитну нову.
                                                                                      Подобається1 Відповісти1
                                                                                      • Тетяна 16 лютого 2023, 10:55
                                                                                        Перепрошую, а при поданні звітної нової Відомість 1 дублювати?
                                                                                        Подобається0 Відповісти0
                                                                                    • Станіслав 13 лютого 2023, 21:31
                                                                                      заповнив форму, а відповідь така: F0103406 Документ не відповідає всім вимогам електронного документа, оскільки виявлено невідповідність значень обов'язкових реквізитів щодо звітного (податкового) періоду заголовку (DECLAREEAD) основного докупентп паету або додатків (перевірено на підставі п. 49.3 ст. 49 та ст.46 Податкового кодексу України) В чому помилка?
                                                                                      Подобається2 Відповісти1
                                                                                      • Валентина 21 лютого 2023, 17:00
                                                                                        У мене така ж проблема. Чи вирішили ви її?
                                                                                        Подобається0 Відповісти0
                                                                                      • Anna 14 лютого 2023, 00:20
                                                                                        Доброго дня, підкажіть будь ласка як здати F0103406 Річну декларацію ФОП на 1 групі, зіткнулася із помилкою При здачі звіту в електронному кабінеті приходить квитанція 2 із помилкою: “За період, який зазначено в рядку "Податковий (звітний) період" Додатку 1 до Податкової декларації, в реєстрі застрахованих осіб вже наявна чинна Декларація, подана Вами, як фізичною особою-підприємцем, яка обрала спрощену систему оподаткування, але у якій зазначено іншу групу фізичної особи-підприємця“ ФОП оформляв декретні, та у березні є сформований звіт F103307 Податкова декларація (для 3 групи) (Звітна + довідкова), та Додатком 1 ЄСВ (Звітна).Що в цьому випадку робити? Бентежить те, що не можу здати звіт який без помилок, та не приймається; Також у звіті F103307 у Додатку 1 ЄСВ незазначено що це Довідкова, лише звітна
                                                                                        Подобається0 Відповісти0
                                                                                        • Олена 22 лютого 2023, 22:43
                                                                                          Вітаю! Підскажіть будь ласка як правильно здати річний звіт -а саме в додатку по ЕСВ. По травень 2022 р включно не платила ЕСВ по причині пенсіїї по інвалідності ( единий .податок -2 група.) Раніше було подано довідкову звітну по виході на пенсію.( термін дали всього на рік- включно по травень 2022.) Так як зараз діє право не сплачувати і далі ЕСВ в зв'язку з воєнним часом, то я не сплачувала його. ( 1 и 2 гр єдиний податок). Як тепер правильно заповнити цей додаток . Як правильно це все відмітити в додатку з червня по грудень включно? І чи можна з січня включно по травень нічого не відмічати в зв'язку з пенсієй. Зазделегідь дякую !
                                                                                          Подобається0 Відповісти0
                                                                                          • Ирина 23 лютого 2023, 07:39
                                                                                            Заполнение раздела ІІІ для плательщиков единого налога группы 2. Скажіть, там є помилка? Викладена інфа про першу группу.
                                                                                            Подобається0 Відповісти0
                                                                                            • Світлана 23 лютого 2023, 10:08
                                                                                              Вітаю, як виправити помилку у разі подання податкової декларації платника ЄП – ФОП за невірним ідентифікатором форми.Подана Декларація ФОП 2 група за 2021 рік,форма F0103307,раніше не можна було подати за формою F0103405,а в 2023 році вже діють інші форми Декларацій.
                                                                                              Подобається0 Відповісти0
                                                                                              • Тетяна 26 лютого 2023, 14:42
                                                                                                Доброго дня! Підскажить будь ласка - чи є допомога по лікарняному листу, отримана у лютому 2022р (за період хвороби в 2021р) доходом у звітному періоді Десь це треба відображати ФОП 2гр на єдиному податку
                                                                                                Подобається0 Відповісти0
                                                                                                • Ольга 27 лютого 2023, 08:10
                                                                                                  Добрий день. Підкажіть як виправити помилку в декларації платнике єдигого падатку- ФОП 2 група за 2021р. в розділі I - Види підприємницької діяльності у звітному періоді код згідно КВЕД помилково поставила 86,21 а потрібно було поставити 86.23 всі інші показники включаючи додаток 1 правильні. Як виправити КВЕД?
                                                                                                  Подобається1 Відповісти0
                                                                                                  • Денис 19 березня 2023, 22:32
                                                                                                    Підкажіть будь ласка, не можу здати декларацію ФОП за 2021рік. Форма F0103405 . Виявлені помилки/зауваження: Документ не може бути прийнятий - закінчення дії форми - січень 2023 р. для періоду подання 'Рік,2021 р.'. В такій ситуації який звіт треба подавати (звітний чи уточнюючий) та по новій чи по старій формі?
                                                                                                    Подобається0 Відповісти0
                                                                                                    Це може бути невiрне посилання, або
                                                                                                    сторiнку було видалено
                                                                                                    Ви успiшно пiдписалися на новини
                                                                                                    SMARTFIN.UA