Підвищуєте оклади на 1 грн. для уникнення індексації? Держпраці попросить економічне обґрунтування

Підвищуєте оклади на 1 грн. для уникнення індексації? Держпраці попросить економічне обґрунтування

04 жовтня 2017 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Багато роботодавців використовують механізм підвищення окладів для відходу від індексації заробітної плати. Серед них чимало тих, хто робить це "випереджаючим шляхом". Тобто оклади підвищуються в місцях, в яких право на індексацію у працівників ще не виникло. Це дозволяє обнулити базовий місяць при менших витратах на таке підвищення, в порівнянні з місяцем, в якому заробітна плата працівників уже підлягає індексації.

Тому дуже часто при використанні такого механізму розмір підвищення становить 1 грн - 10 грн.

Це не суперечить нормам Порядку №1078, і подібний шлях мінімізації неодноразово рекомендувався різними бухгалтерськими виданнями. Однак, сьогодні настав такий цікавий час, коли практика перевірок Держпраці змушує роботодавця переглянути сформовану практику застосування норм законодавства.

Зокрема, випадки підвищення окладів на 1 грн.- 10 грн. Держпраці трактує як економічно необгрунтовані, а значить не дають права на обнулення базового місяця.

Як Держпраці розраховує економічне обґрунтування?

Для цього розмір прожиткового мінімуму в місяці підвищення окладу множиться на індекс споживчих цін (індекс інфляції), опублікований в даному місяці.

Нагадаємо, що індекс інфляції щомісяця публікується на сайті Мінфіна в поточному місяці за попередній і показує, на скільки сума споживчого кошика подорожчала (а в разі дефляції - подешевшала) в поточному місяці по відношенню до попереднього.

Приклад.

Оклад працівника підвищено в липні 2017 року (коли права на індексацію ще не виникло) на 5 грн.

Індекс інфляції, який публікується в липні 2017 року (за червень 2017 г.), склав 101,6%.

Щоб розрахувати економічне обґрунтування підвищення окладу в липні 2017 р необхідно: 1684 грн. * 1,6% = 26,94 грн.Таким чином, роботодавцю, який підвищив оклад в липні на 5 грн, не вдасться обґрунтувати суму такого підвищення. А це тягне перегляд базового місяця, донарахування сум індексації та накладення штрафів.

Обов'язково візьміть це собі на озброєння!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA