Працівник в цивільній теробороні: як заповнити об'єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ за IV квартал 2022 року

Працівник в цивільній теробороні: як заповнити об'єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та ВЗ за IV квартал 2022 року

15 грудня 2022 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

З 1 січня 2023 року починається час звітування, зокрема усі роботодавці повинні подати Податковий розрахунок за IV квартал 2022 року. Зробити це потрібно за новою формою, тому що:

Міністерством фінансів України наказом від 04.07.2022 №189 (далі – Наказ №189) внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4, яким затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску і порядку його заповнення та подання податковими агентами. Наказ №189 набрав чинності 09.08.2022.

Нова форма Об'єднаного звіту вже чекає на вас у SMARTFIN.UA!

Якщо працівник пішов добровольцем у тероборону, організовану місцевими органами самоврядування, він залучається до виконання обов'язків з тероборони в різний час та на різну кількість годин. На час виконання таких обов'язків за працівником зберігається середній заробіток, підставою для чого є контракт добровольця територіальної оборони. Його форма затверджена наказом Міноборони від 07.03.2022 № 84. Але такого працівника не потрібно увільняти від виконання роботи на весь час дії контракту. Тобто середній заробіток за таким працівником зберігається лише за ті години робочого часу, у які його було залучено для виконання обов'язків з тероборони.

При звітуванні за I, II, III квартали 2022 року у додатку Д1 об'єднаної звітності середній заробіток не виокремлювався, а показувався у складі заробітної плати:

  • з кодом категорії застрахованої особи "1" для 22%;
  • з кодом категорії застрахованої особи "2" для 8,41%.

Змінами, внесеними Наказом №189 до Порядку № 4, для відображення середнього заробітку добровольців тероборони доданий новий код категорії застрахованих осіб:

  • "75" - громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони.

А що з працівниками, які є особами з інвалідністю?

Код "75" передбачений для ставки ЄСВ 22%. Окремий код для середнього
заробітку добровольця тероборони, з якого сплачено ЄСВ у розмірі 8,41%, НЕ передбачено.

Тому, якщо серед добровольців тероборони є працівник з інвалідністю, то на його заробіток слід нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41% і використовувати й надалі код категорії ЗО "2".

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA