Плануємо робочий графік в лютому 2024: розраховуємо норми тривалості робочого часу, заповнюємо табель

Плануємо робочий графік в лютому 2024: розраховуємо норми тривалості робочого часу, заповнюємо табель

29 січня 2024 р. Автор: Катерина Ільницька, експертка з кадрової справи

Січень ознаменувався оновленням від SMARTFIN.UA, яке націлене зробити процес виставлення рахунків зручнішим, а лютий починаємо з нового табелю обліку робочого часу та розрахунку норм тривалості робочого часу.

Зважаючи на те, що всі суб'єкти господарської діяльності зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію, яка формується на основі типових форм первинної облікової документації, маємо висновок що табелі обліку робочого часу є обов'язковими для ведення будь-яким підприємством (ФОПи також не є виключенням), незалежно від кількості працівників (лист Мінпраці №140/13/116-10 від 13.05.2010 р.).

Табель обліку робочого часу: форма, терміни зберігання, задачі

Табель обліку робочого часу – первинний обліковий документ, що визначає кількісний склад працівників та за допомогою якого фіксується відвідування працівниками роботи та виконання ними встановленої трудовим договором тривалості робочого часу.

Рекомендована форма табеля обліку робочого часу

Типова форма N П-5* (затв. Наказом №489 Держкомстату України від 05.12.2008 р.). Табель ведуть в електронному та паперовому вигляді, паперовий варіант обов'язково повинен бути підписаний особою, відповідальною за ведення табельного обліку.

*підприємство для зручності може застосовувати свою форму, затвердивши її локальним актом по підприємству.

Зазначимо, що клієнти сервісу SMARTFIN.UA мають змогу автоматизувати ведення табеля обліку робочого часу! Про цю та інші можливості онлайн-бухгалтерії коротко розповіли у цьому відео!

Термін зберігання табелів обліку робочого часу

1 рік (починаємо обчислювати з 1 січня року, наступного за роком завершення кадрових справ у діловодстві, тобто справи, завершені діловодством у 2023 році, зберігають з 1 січня 2024 року до кінця року)

Мета ведення табеля обліку робочого часу

  • контроль за дотриманням працівниками встановленого режиму роботи
  • отримання даних про відпрацьований час для розрахунку належних виплат (зарплата, оплата лікарняних, відпусток та відряджень)
  • складання статистичної звітності.

Важливі зауваження щодо табеля обліку робочого часу:

  • Табель обліку відкриваємо на кожен розрахунковий місяць.
  • При оформленні нового табеля враховуємо кадрові зміни за попередній місяць (прийняття та звільнення працівників, переведення працівників, встановлення/скасування неповного робочого часу).
  • Не вносимо в табель обліку лише фіз. осіб, з якими укладено договір ЦПХ, решта працівників підлягають обов'язковому табелюванню (сумісники, працівники у відпустках по догляду за дитиною, мобілізовані працівники, працівники у відпустках без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану тощо).

Норми тривалості робочого часу для працівників

При розрахунках норм на місяць та заповненні табеля зважаємо на тривалість робочого часу, що встановлена для працівника:

Нормальна тривалість робочого часу: не повинна перевищувати 40 годин на тиждень для звичайних підприємств, для підприємств, що належать до критичної інфраструктури – не більше 60 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП України; ч. 1 ст. 6 Закону №2136 15.03.2022р.)

Скорочена тривалість робочого часу: є обов'язковою для працівників певних категорій, визначених в ст. 51 КЗпП України.

Неповний робочий час: встановлюється працівнику за угодою з роботодавцем, проте є категорії працівників яким відмовити у встановленні неповного робочого часу не можна (ст. 56 КЗпП України) . В табелі зазначається фактично відпрацьований час такими працівниками, отже нарахування виплат також здійснюється за фактично відпрацьований час.

Підсумований робочий час: застосовується на підприємствах з безперервним робочим процесом, або в окремих відділах та ділянках, де не може бути додержана встановлена щоденна або тижнева тривалість робочого часу. Графіки змінності розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (зазначених в ст. 50 та 51 КЗпП України).

Ненормований робочий день: особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу.

Норма тривалості робочого часу в лютому 2024 року

Норми тривалості робочого часу на лютий 2024 року при 40-годинному робочому тижні становлять:

  • Для п'ятиденного робочого тижня: 21 р.дні / 168 го

п'ятиденний графік роботи в лютому 2024

  • Для шестиденного робочого тижня: 25 р.дні / 167 год


шестиденний графік роботи в лютому 2024

  • Святкових днів та днів, що передують святковим – 0

Таблиця норм тривалості робочого часу на весь 2024 рік (при умові продовження воєнного стану)

норми тривалості робочого часу в 2024 році

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA