Штрафи за порушення трудового законодавства зменшено!

Штрафи за порушення трудового законодавства зменшено!

03 лютого 2020 р. Автор: SMARTFIN.UA

штраф за неоформленого працівника

Відтепер за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, а також виплату зарплати без нарахування і сплати ЄСВ передбачений штраф у 10 розмірів мінімальної зарплати (47 230 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (було 30 мінзарплати).

Для юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп, – попередження.

За повторне протягом двох років з дня виявлення порушення – 30 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (4723х30 = 141 тис 690 грн).

Інші види штрафів за порушення трудового законодавства

  • Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – штраф 2 розміру мінзарплати (9446 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (було 10 мінзарплати).
  • Недотримання гарантій і пільг мобілізованим працівникам – штраф 4 розміру мінзарплати (18 892 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Для юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп – попередження. Раніше штрафували на 10 розмірів мінімальної зарплати за кожного працівника.
  • Недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників – штраф 16 розмірів мінімальної зарплати (75 568 грн) замість діючих раніше 100 мінзарплати.
  • Порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абз. 2 - 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП – штраф 1 розмір мінзарплати за кожне порушення (4723 грн). За повторне протягом року з дня виявлення порушення – 2 розміри мінімальної зарплати за кожне порушення (9446 грн).
  • У разі сплати 50% розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною.
  • У разі виконання припису Держпраці та усунення виявлених порушень у визначений термін заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. Це стосується порушення термінів виплати зарплати, недотримання гарантій оплати праці, недотримання гарантій і пільг мобілізованим.
  • За недопуск до перевірки, допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, а також виплату заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ, штрафні санкції застосовуються незалежно від усунення порушень.

Команда бухгалтерського сервісу SMARTFIN.UA закликає використовувати тільки задекларовану працю! Адже належне оформлення трудових відносин гарантує продуктивність праці та стабільність бізнесу. Усі функції програми покликані спростити роботу бухгалтера чи підприємця, який використовує найману працю. За допомогою SmartFin.UA Ви можете за кілька кліків розрахувати заробітну плату, підготувати кадрові документи та звітність усе, що необхідно для підготовки до перевірок інспекторами Держпраці!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA