Закон № 2136–IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" підписано Президентом України

Закон № 2136–IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" підписано Президентом України

24 березня 2022 р. Автор: SMARTFIN.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 2136–IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Документ набрав чинності 23 березня 2022 року після публікації в газеті "Голос України".

Закон повинен дерегулювати та лібералізувати окремі умови трудових відносин в умовах воєнного стану для усунення кадрового дефіциту та нестачі робочої сили.

Що головного для роботодавців з найманими працівниками в Законі № 2136–IX?

  • Форма трудового договору визначається сторонами за взаємною згодою, умова про випробування (стажування) може бути встановлена для будь-якої категорії працівників; якщо працівник фактично відсутній на роботі через те, що евакуювався, тимчасово втратив працездатність, перебуває у відпустці, роботодавець має право наймати нових працівників із строковим трудовим договором на його посаду.
  • На період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу без його попередньої згоди та без завчасного попередження (якщо мова не йде про переведення на роботу в іншу місцевість, на територію, де тривають бойові дії, якщо нова робота не протипоказана працівнику за станом здоров'я).
  • Працівник, що знаходиться у зоні бойових дій, може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого відпрацювання, тобто дата в заяві на звільнення може дорівнювати даті звільнення.
  • Роботодавець має право звільнити працівника під час лікарняного чи відпустки (виключеннями є відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами та по догляду за дитиною до 3-х років). Дата звільнення відповідатиме першому робочому дню після лікарняного чи відпустки.
  • Допустима (нормальна) тривалість робочого часу працівників на час воєнного стану за необхідності може зростати з 40 до 60 годин на тиждень. Скорочений графік - до 50 годин на тиждень. Скорочення безперервного відпочинку - до 24 години на тиждень.
  • У період дії воєнного стану не залучаються до нічних змін вагітні жінки, жінки, які мають дитину віком до 1-го року, особи з інвалідністю.
  • При наявності згоди до важкої роботи, підземних робіт та на роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, можуть залучатися жінки (крім вагітних та тих, що мають дітей віком до 1 року).
  • Роботодавець повинен вжити всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівника на своєчасну оплату праці. Якщо порушення строків виплати заробітної плати сталося внаслідок ведення бойових дій, роботодавець звільняється від відповідальності. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну виплату заробітної плати не звільняє його від обов'язку виплатити заробітну плату після відновлення роботи організації.
  • На період дії воєнного стану тривалість щорічної відпустки - 24 календарних дні. Але роботодавець має право відмовити працівнику в щорічній відпустці, якщо той працює на об'єктах критичної інфраструктури.
  • Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною 1 Статті 26 Закону України "Про відпустки".
  • Дія трудового договору може бути призупинена. Призупинення трудового договору - не звільнення, тобто не тягне за собою припинення трудових відносин. Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Закон № 2136–IX "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" діє виключно під час наявного воєнного стану. Завершиться дія воєнного стану - перестане діяти закон.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Валя 6 березня 2023, 01:09
    Чтоб вы сдохли с этим законом уроды
    Подобається1 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA