Авторозрахунок зарплати «зворотнім шляхом» – нова функція у документі «Звільнення»

Авторозрахунок зарплати «зворотнім шляхом» – нова функція у документі «Звільнення»

20 листопада 2019 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Копійки, які не можна виплатити працівнику з 01 жовтня 2019 р., переносяться на наступні періоди за його заявою. Такий механізм запропонований фахівцями із заробітної плати.

Про це ми розповідали у минулих публікаціях:

✔️ ЗАРПЛАТА БЕЗ КОПІЙОК ВЖЕ З 1 ЖОВТНЯ. ЯК ВИПЛАЧУВАТИ ТА ЩО ВРАХУВАТИ

✔️ РОЗРАХУНОК ЗАРПЛАТИ БЕЗ КОПІЙОК. НОВА ФУНКЦІЯ В SMARTFIN.UA

А що робити, коли працівник звільняється? – це лідер серед запитань, які надходили протягом листопада в нашу службу підтримки.

працівник звільняється

Роботодавець повинен повністю розрахуватися із працівником, в тому числі виплатити ті копійки, які накопичилися за попередні періоди.

Найкращий вихід – це виплатити заробітну плату на картку. Але якщо такої можливості немає? Просто округлити суму до виплати в більшу сторону також не можна, це буде порушенням законодавства. Чому, читайте тут:

ОКРУГЛЕННЯ І КРАТНІСТЬ: РІЗНИЦЯ Є!

Вихід, який можна запропонувати в такій ситуації – це нарахувати таку суму заробітної плати, з якої розрахована після утримань сума до виплати буде без копійок (або кратна 10 коп.). Це так званий розрахунок зарплати «зворотнім шляхом».

Для цього в загальному випадку (коли немає пільги по ПДФО) застосовується формула:

Нарахована зарплата = Зарплата до виплати / 80,5 %

Наприклад, ви одержали суму до виплати у розмірі 3409,35 грн. Щоб змінити суму до виплати, наприклад на 3410,00 грн., необхідно змінити суму нарахованої зарплати: 3410,00 / 80,5 % = 4236,02 грн.

розрахунок зарплати зворотнім шляхомПеревірка:

ПДФО = 4236,02 * 18% = 762,48 грн.

Військовий збір = 4236,02 * 1,5% = 63,54 грн.

Всього утримано: 826,02 грн.

До виплати: 4236,02 - 826,02 = 3410,00 грн.

В процесі зворотного розрахунку можуть виникнути наступні проблеми:

1. Не завжди вдається отримати задану суму, тому що при утриманні податків суми ПДФО та військового збору можуть округлюватись;

2. Якщо при розрахунку застосовується пільга по ПДФО, то потрібно застосовувати іншу формулу;

3. Не зрозуміло, як врахувати накопичені копійки та виплачений аванс при визначенні бажаної суми до виплати.

Оскільки за останній місяць ми отримали більше 100 звернень із проханням допомогти розрахувати суми при звільненні, ми вирішили автоматизувати цей процес.

Тому у документі «Звільнення» з'явилася нова функція «Виплатити без копійок»!

Після натискання на цю кнопку відбувається наступне:

1. Вам потрібно визначити суму, яку можна виплатити готівкою. Вона повинна бути кратна 10 коп. або без копійок. Для цього система запропонує вже розраховану суму у вкладці «До сплати» округлити до найближчих 10 коп., 1 гривні, 5 грн., 10 грн., 100 грн. або вказати свою суму, яка повинна бути більшою, ніж розрахована до виплати сума у документі.

Який варіант обрати?

Правил і вимог тут немає. Вказана до виплати сума залежить від того, як саме ви відобразите суму донарахованої заробітної плати. Якщо сума близька до розрахованої (наприклад, ви її округлили до найближчих 10 коп.), відповідно і донарахована сума буде в кілька копійок. Тому її, як варіант, можна додати до суми компенсації за невикористану відпустку, якщо така є. Якщо це буде більша сума, наприклад округлена до 100 грн. або більше, то це можна показати як премію. Оскільки законодавчих підстав для такого нарахування немає і воно викликане необхідністю обійти проблему з копійками, ми залишили визначення бажаної суми до виплати і виду нарахування на ваш розсуд.

2. Далі система розраховує суму заробітної плати, яку потрібно було б нарахувати, щоб після утримання податків отримати задану суму до виплати. Оскільки просто збільшити вже нараховану відповідно до умов трудового договору суму заробітної плати буде некоректно, система запропонує на суму різниці створити додаткове нарахування. Вам необхідно вирішити, який вид нарахування обрати.

3. Після того, як додаткове нарахування буде обране, воно буде додано у графу «Додаткова з/п» вкладки «Нараховано». Відповідно буде збільшена загальна сума нарахованої заробітної плати, перераховані податки, і одержана бажана заробітна плата до виплати.

Сума до виплати у документі «Звільнення»:

4. Після збереження документу «Звільнення» створене додаткове нарахування автоматично буде додано у Картку працівника і враховане у документі «Нарахування заробітної плати».

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA