Індексація в 2023 році

Індексація в 2023 році

04 січня 2023 р. Автор: SMARTFIN.UA

Відповідно до Закону України № 2710-IX «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 3 листопада 2022 року протягом поточного року індексація грошових доходів населення не здійснюватиметься. Норма запрацювала з 1 січня 2023 року, а отже з цього дня індексація заробітної плати не проводиться! Востаннє індексація нараховувалась в грудні 2022 року.

Так як індексація скасована прямим положенням Закону, впродовж поточного року не здійснюватиметься також індексація доходів, право на яку виникло до 2023 року.

Після завершення воєнного стану, необхідність індексувати доходи громадян, ймовірно, відновиться.

Щодо дотримання трудового законодавства, експерти сходяться на думці, що інформування працівників про призупинення індексації не обовʼязкове, адже зміни передбачені власне Законом України про Держбюджет 2023, а не через рішення окремого роботодавця.

До речі, в онлайн-бухгалтерії SMARTFIN.UA ми вже виконали всі необхідні налаштування, щоб індексація не нараховувалась, і обчислення заробітної плати виконувалося відповідно до нововведення.

Про мінімальну заробітну плату в 2023 році - тут.

Про прожитковий мінімум в 2023 році - тут.

Про розрахунок заробітної плати в 2023 році - тут

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Людмила 30 березня 2023, 17:41
    Було б добре мати чарівну кнопочку для можливості розраховувати індексацію і в 2023р. Бухгалтери-експерти наголошують про доречне підвищення окладів/ставок протягом 2023р. Бо базовим місяцем залишається той самий, а інфляція росте. Коли ВР "увімкне" режим обов'язкової індексації, може статися, що сума індексації буде дорівнювати окладу або перевищувати його
    Подобається0 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA