Розрахунок компенсації за невикористану відпустку у калькуляторі SMARTFIN.UA

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку у калькуляторі SMARTFIN.UA

05 березня 2018 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Трудовим законодавством передбачено, що у разі звільнення працівнику виплачується грошова компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки та дні невикористаної додаткової відпустки «на дітей» (ст. 24 Закону про відпустки).

У SmartFin додано калькулятор для розрахунку такої компенсації (меню "Розрахунки - "Відпускні" - кнопка "Створити"):

Налаштування перед розрахунком компенсації за невикористану відпустку

Перед тим, як перейти до розрахунків у калькуляторі необхідно внести дату звільнення у Картку працівника (рис. 1), після чого він "з'явиться" у списку працівників при створенні відпустки (рис.2):

Рис.1 Внесення дати звільнення у Картку працівника

Рис. 2 Створення розрахунку у Калькуляторі відпустки


Розрахунок компенсації відбувається у три кроки

Крок 1. Розраховується кількість днів невикористаної відпустки:


Крок 2. Розраховується середня заробітна плата:

Крок 3. Розраховується розмір компенсації:

Виплата компенсації за невикористану відпустку

Так як розрахунок компенсації за невикористану відпустку - це складова розрахунку при звільненні працівника, вона враховується у документі "Звільнення", в якому розраховується сума заробітної плати, що належить до виплати працівнику. Якщо сума компенсації виплачується разом із заробітною платою (та ін. нарахуваннями), то вона буде врахована у сумі "До сплати" в цьому документі:

Як саме відбуваються розрахунки за документом "Звільнення", описано у публікації Розрахунок при звільненні працівника: додано окремий документ

Якщо компенсація виплачується окремо, то для її виплати необхідно створити "Документ на виплату" (на третьому кроці Калькулятору з розрахунку компенсації за невикористану відпустку):

У документі на виплату розрахується сума з утриманням податків:

В цьому випадку у документі "Звільнення" виплата компенсації врахується у вкладці "Виплачено" (якщо дата виплати компенсації за окремим документом менша за дату виплати за документом "Звільнення") і на її суму буде зменшено розмір заробітної плати, яку необхідно виплатити працівнику:


SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Івахно Алла 24 квітня 2018, 15:22
    Доброго дня! Скажіть які умови використання Вашої програми, оплата та обслуговування для юридичної особи на 220 працівників
    Подобається3 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA