З 1 жовтня 2020 р. виводиться з обігу 25 коп. Як діяти бухгалтеру?

З 1 жовтня 2020 р. виводиться з обігу 25 коп. Як діяти бухгалтеру?

30 вересня 2020 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

З 01 жовтня 2020 р. монети номіналом 25 копійок перестають бути платіжним засобом. Що із виплатою зарплати готівкою? Які налаштування перевірити в сервісі?

З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок перестають бути платіжним засобом при здійсненні готівкових розрахунків. Це означає, що з цієї дати ними не можна оплачувати товари або послуги, але можна здавати в банки і обмінювати на банкноти і інші монети впродовж трьох років.

Причина вилучення з обігу 25 копійок

Монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їхньому вилученню з обігу ця проблема вирішиться. Вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить готівкові розрахунки. Воно не матиме впливу на інфляцію, оскільки за відсутності монет номіналом 25 копійок під час готівкових розрахунків можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари, роботи чи послуги (до сум, кратних 10 копійкам).

Що із виплатою зарплати готівкою?

Механізм округлення зарплати, яка виплачується готівкою, до кратних сум, ми додали минулого року. Про це розповідали тут: РОЗРАХУНОК ЗАРПЛАТИ БЕЗ КОПІЙОК. НОВА ФУНКЦІЯ В SMARTFIN.UA!

Якщо ви користуєтесь цією можливістю, налаштування змінювати не потрібно. Обидва варіанти округлення до кратної суми - до 10 коп. і до 100 коп. - залишаються.

Нагадаємо, що налаштування знаходиться у меню Профіль організації - Виплата зарплати:

Внизу сторінки шукаємо налаштування Виплачувати зарплату готівкою та обираємо варіант округлення:

  • кратно 10 копійкам - зарплата до виплати в платіжному документі стане кратоною 10 коп. (розраховано 500,32 грн. - до виплати 500,30 грн.);
  • без копійок - зарплата до виплати в платіжному документі стане кратною 100 коп. (розраховано 500,32 грн. - до виплати 500,00 грн.)


Перевірте, щоб налаштування було ВИКЛЮЧЕНО для документів "Звільнення" і "Виплата лікарняних"

Під налаштуванням є перелік документів, для яких буде застосовуватися принцип округлення до кратної суми. За замовчанням налаштування для документів Виплата лікарняних та Звільнення знято:

Як виплатити лікарняні?

Лікарняні, які відшкодовує ФСС не можна виплатити не в повному обсязі. Тому налаштування для документу Виплата лікарняних включати не потрібно.

Якщо розраховані до виплати суми вийшли із копійками, єдиний спосіб не порушити законодавство - здійснити таку виплату на картку.

Як повністю розрахуватися при звільненні?

При звільненні також буде порушенням виплати заробітну плату не в повному обсязі. Тому перевірте налаштування для документу Звільнення - галочку не ставимо.

Щоб коректно виплатити заробітну плату готівкою при звільнені скористайтеся функцією зворотного нарахування зарплати, яку ми заклали в цей документ. Детальніше про це тут: АВТОРОЗРАХУНОК ЗАРПЛАТИ «ЗВОРОТНІМ ШЛЯХОМ» – НОВА ФУНКЦІЯ У ДОКУМЕНТІ «ЗВІЛЬНЕННЯ»


На сьогодні все! Якщо у вас залишилися питання на цю тему, будь ласка, пишіть, телефонуйте або замовляйте безкоштовну консультацію через робочий кабінет. Із задоволенням допоможемо!

НАШІ КОНТАКТИ:

e-mail: office@smartfin.ua

тел.: (066) 14-84-374, (098) 58-73-435

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA