Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні

Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні

06 грудня 2022 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

Друзі, чи надаєте ви працівникам в день звільнення Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні? Якщо ні, то час виправляти цю помилку! Адже з 19 липня 2022 року це прямий обов'язок роботодавця.

Дії роботодавця в день звільнення працівника

Давайте згадаємо, які дії повинен виконати роботодавець в день звільнення працівника. Відповідно до статей 47 та 116 КЗпП не пізніше дня звільнення роботодавець повинен:

  1. видати працівнику копію наказу (розпорядження) про звільнення;
  2. видати працівнику письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні;
  3. провести з ним повний розрахунок;

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

  • на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

До речі, про звільнення працівника ми також писали в матеріалах:

З якого періоду потрібно надавати Повідомлення?

Питання 1, 3 і 4 роботодавцям знайомі давно і труднощів не викликають. А от за новинами трудового законодавства слідкувати встигають не всі. Тому нагадуємо, що з 19 липня 2022 року набрав чинності закон № 2352-ІХ, який вніс зміни до ряду інших законів України, зокрема до Кодексу законів про працю, «Про відпустки», «Про оплату праці» та інші. Тому, починаючи з 19.07.2022 p., згідно з оновленою редакцією статті 47 КЗпП України, з'явилось зобов'язання видати працівнику письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні.

Що потрібно знати про повідомлення?

  1. Затвердженої форми повідомлення немає;
  2. У ст. 116 КЗпП є уточнення, які дані повинні бути в повідомленні: суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні).
  3. Щоб документ не можна було визнати недійсним, в повідомленні потрібно передбачити підпис посадової особи, уповноваженої на його підписання;
  4. Роботодавець повинен підтвердити отримання працівником повідомлення, для цього в ньому потрібно передбачити підпис про отримання. Відповідно, потрібно робити два екземпляри повідомлення: перший - видати працівнику, другий (з підписом працівника про отримання) - залишити у роботодавця.

За відсутності працівника у день звільнення на роботі, повідомлення краще надіслати поштою або іншими каналами зв'язку, узгодженими з працівником до звільнення.

Чому важливо одержати підписане працівником повідомлення?

Відповідно до статті 233 КЗпП працівник має можливість звернутися до суду y справах про виплату сум, що належать йому при звільненні лише y тримісячний строк, що відліковується з дня одержання працівником повідомлення про суми, нараховані / виплачені йому при звільненні.

Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні в SMARTFIN.UA

Документ Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні автоматично формується в SMARTFIN.UA в документі "Виплата при звільненні" (меню ЗАРПЛАТА - Документи - кнопка "Новий документ"). Детальніше про цей документ можна почитати в нашій інструкції.

Форма повідомлення, передбачена в SMARTFIN.UA, має наступний вигляд:

Повідомлення про нараховані та виплачені суми при звільненні


SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA