Звільнення за угодою сторін: алгоритм, зразки заяви, угоди та наказу

Звільнення за угодою сторін: алгоритм, зразки заяви, угоди та наказу

18 червня 2021 р. Автор: SMARTFIN.UA

Пунктом 1 статті 36 КЗпП визначено, що обидві сторони трудових відносин можуть припинити дію трудового договору за угодою сторін. Якщо звільнення за згодою сторін ініціює працівник, порядок оформлення процедури не буде тотожним звільненню за власним бажанням (стаття 38 КЗпП). Це різні статті КЗпП, різні підстави та різні наслідки в правовому полі для обох сторін.

Давайте розглянемо порядок дій, який рекомендується дотримуватись у випадку звільнення працівника за угодою сторін.

Покроковий алгоритм звільнення працівника за угодою сторін

1. Роботодавець (працівник) отримує пропозицію щодо звільнення та дає згоду розпочати процес припинення трудового договору.

Якщо пропозицію висунув працівник, йому слід надати роботодавцю письмову заяву з проханням про звільнення за пунктом 1 ст. 36 КЗпП. В документі зазначається бажана дата припинення трудового договору, а от роз'яснювати мотиви свого бажання звільнитися працівникові не обов'язково.

Заява на звільнення за угодою сторін (зразок), сформована в SMARTFIN.UA, виглядає так:

Заява на звільнення за угодою сторін

Подальший крок - укладання письмової угоди сторін про звільнення за домовленістю сторін. В Угоді роз'яснюються деталі та умови звільнення, визначаються обов'язки сторін. Угода про припинення трудового договору підписується обома сторонами. Після підписання документу сторони не можуть анулювати домовленість в односторонньому порядку. Анулювання Угоди може відбуватися лише при наявності взаємної домовленості про це сторін трудового договору.

Зразок угоди сторін про звільнення в 2021 р. виглядає так:

Угода сторін про звільнення


В подальшому у разі виникнення суперечок документ может стати додатковим підтвердженням, що звільнення відбулось саме за згодою сторін.

Якщо ініціатором припинення трудового договору виступає роботодавець, він може викласти письмово свою пропозицію щодо звільнення за п.1 ст. 36 КЗпП, вручити її працівникові на розгляд та витребувати відповідь до закінчення певного терміну - триденного, п'ятиденного тощо.

Зразок пропозиції про припинення трудового договору

пропозиція про припинення трудового договору

У разі згоди працівника складається вищезгадана Угода.

2. Роботодавець видає наказ про звільнення за типовою формою № П-4 або в довільній формі.

Працівник ознайомлюється з наказом під підпис.

ВАЖЛИВО! З 10 червня 2021 р. набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» № 1217 - IX (далі - Закон № 1217). Відповідно до внесених змін роботодавець зобов'язаний видати працівнику копію наказу про звільнення. Раніше копія надавалася лише під запит працівника.

Наказ про звільнення за угодою сторін (зразок), сформований в SMARTFIN.UA, виглядає так:

Наказ про звільнення за угодою сторін

3. Вносимо вiдповiдний запис до трудової книжки працівника.

Запис в трудовій книжці працівника робиться на підставі складеного Наказу.

Яка різниця між звільненням за угодою сторін та власним бажанням?

Процедура припинення трудового договору за згодою сторін відрізняється від звільнення за власним бажанням, адже:

  • ініціатива припинити трудові відносини може надходити від будь-якої із сторін;
  • звільнення може відбутись у будь-який момент, про який погодились роботодавець та працівник, навіть в той же день, коли було повідомлено про намір однієї із сторін;
  • заяву про звільнення можна подати в будь-який момент, а тому числі і в день звільнення;
  • ні роботодавець, ні працівник не зобов'язані попереджати про свої наміри за два тижні;
  • звільнення може відбутися без відпрацювання, в термін менший, ніж два тижні, і для цього працівнику не обов'язково мати поважну причину.

Звільнення за згодою сторін може відбутися без двотижневого відпрацювання працівника день у день, якщо про це домовлено сторонами трудового договору.

Які виплати покладаються працівникові при звільненні за згодою сторін?

Трудове законодавство не передбачає виплату вихідної допомоги при звільненні працівника за згодою сторін. Обов'язок роботодавця - виплатити належні йому суми в останній робочий день (день звільнення), а саме:

  • компенсацію за дні невикористаної відпустки;
  • заробітну плату за відпрацьований час поточного місяця.
  1. Про розрахунок із працівником у день звільнення додатково можна прочитати в матеріалі: Розрахунок при звільненні працівника: додано окремий документ.
  2. Про компенсацію за невикористану відпустку - читайте тут: Розрахунок компенсації за невикористану відпустку у калькуляторі SMARTFIN.UA.

! Онлайн-бухгалтерія SMARTFIN.UA вміє розраховувати компенсацію за дні невикористаної відпустки, заробітну плату, відпускні, лікарняні, а також суми податків чи відрядження за лічені хвилини, а також формувати кадрові документи чи подавати звіти! Просто уявіть, скільки часу можна зекономити, якщо автоматизувати розрахунки, підготовку документації чи звітності! Реєструйтесь, щоб спробувати! Після реєстрації у вас буде безкоштовний тестовий період з доступом до всіх функцій програми!

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Олександр 31 серпня 2021, 03:44
    можно разорвать контракт с зсу по собственному желанию или по согласию сторон
    Подобається47 Відповісти0
    • Оксана 29 жовтня 2021, 08:01
      Дякую. Ви найкращі !
      Подобається4 Відповісти1
      • SMARTFIN.UA 29 жовтня 2021, 12:17
        Дуже дякуємо!
        Подобається4 Відповісти0
      • Оксана 29 жовтня 2021, 08:07
        А якщо працівник знаходиться у карантинній відпустці без збереження заробітноі плати ,починаючи з квітня місяця 2020року,як тоді проходить розрахунок при звільненні? Працівник вже звільнений з 1 січня 2022р. То звільняти слід 31 грудня 2021 року?
        Подобається13 Відповісти1
        • SMARTFIN.UA 29 жовтня 2021, 12:16
          Якщо працівник звільнений з 01 січня 2022 року, то і датою звільнення буде цей самий день. Тому при написанні заяви краще уникати прийменника "з" і писати "звільнити 01 січня 2022 р." або "31 грудня 2021 р." Головне зрозуміти, що це повинен бути один і той самий день. Оскільки працівник знаходиться у безоплатній відпустці, то в день звільнення потрібно порахувати, чи є дні невикористаної щорічної відпустки і якщо є, то виплатити за них компенсацію. Зверніть увагу, що період відпустки без збереження зарплати враховується в період, за який працівнику нараховуються дні щорічної відпустки.
          Подобається7 Відповісти0
        • Марія 20 грудня 2021, 13:59
          А чи можна звільнитись за угодою сторін достроково, якщо працюю по строковому договору?
          Подобається5 Відповісти0
          • Таня 14 січня 2022, 09:59
            Доброго дня!Відбулося звільнення людини 22.06.2021 за згодою сторін, прошло пів року і керівник говорить що з документів після цього робітника нічого не залишилось(так би мовити видалив)що робити працівнику адже при звільнені ні до кого притензій не було!!!
            Подобається21 Відповісти0
            • Ярослав 21 липня 2022, 06:20
              Что предпринять в случае обмана кадровыми служащими путем диктовки завления на увольнения сотрудника за "згодою сторін", ушедшего по мобилизации. Реален ли шанс вернуться на работу после демобилизации на старое место через суд, если руководство "обыграло" служащего, заставив подписать заяву за згодою сторін? Спасибо.
              Подобається20 Відповісти0
              • Катерина 23 червня 2023, 13:09
                Людина працювала на державу,зараз у відпустці без збереження заробітної плати.Зменшують штат працівників і хочуть звільнення.Вона хоче,але за згодою сторін.Чи можна так звільнитися і чи можливо потім повернутися до цієї структури та посади.
                Подобається0 Відповісти0
                • Юлія 1 жовтня 2023, 05:17
                  Доброго дня Виникла ситуація Працювала пів року офіційно в кав'ярні Нас не повідомили що кав'ярню закривають за дві неділі, повідомили лише за два дні до закриття. Просять написати заяву про звільнення за згодою обох сторін. Питання в тому, як писати заяву так, щоб вони мені виплатили компенсацію, відпустку яку я не брала, спочатку писати заяву? Чи почекати виплати та тоді уже писати? Боюсь щоб все виплатили
                  Подобається2 Відповісти0
                  • Галина 21 жовтня 2023, 10:27
                    Доброго дня, підскажіть будь
                    Подобається0 Відповісти0
                    • Олександр 11 грудня 2023, 10:26
                      Добрий день. Правомірно, надіслати заяву про звільнення за угодою сторін, ел. поштою. Дякую.
                      Подобається0 Відповісти0
                      Це може бути невiрне посилання, або
                      сторiнку було видалено
                      Ви успiшно пiдписалися на новини
                      SMARTFIN.UA