Звільнення працівника за власним бажанням: перелік причин та алгоритм дій

Звільнення працівника за власним бажанням: перелік причин та алгоритм дій

24 березня 2021 р. Автор: SMARTFIN.UA

звільнення працівника за власним бажаннямВідповідно до ст. 38 КЗпП працівник має право в будь-який момент часу припинити трудові відносини із роботодавцем та за власним бажанням розірвати трудовий договір. Роботодавець, в свою чергу, зобов'язаний звільнити працівника у встановленому трудовим законодавством порядку. Єдиною умовою для звільнення за власним бажанням є заява, оформлена письмово, в якій працівник за 2 тижні до запланованої події попереджає роботодавця про бажання розірвати трудові відносини.

Це так зване звільнення за власним бажанням без поважної причини з відпрацюванням.

Якщо ж у працівника є одна із поважних причин, наведених нижче, роботодавець мусить оформити розірвання трудового договору саме в той строк, який називає працівник.

Поважні причини, через які працівник може звільнитися без відпрацювання:

  • Зміна місця проживання (в том числі переїзд в інший населений пункт, місто, вулицю), що унеможливлює продовження роботи через велику відстань до місця роботи або відсутність транспорту. Щоб звільнитися день в день через цю причину, працівник має підтвердити свій переїзд документально (наприклад, надати довідку про реєстрацію за новим місцем проживання).
  • Переведення чоловіка або дружини на іншу роботу, через яке змінюється його/її місце роботи. Наприклад, працівник вимушений переїздити в інший населений пункт, щоб очолити структурний підрозділ підприємства, з яким у нього укладений трудовий договір. В такому випадку для звільнення день в день чоловік/дружина такого працівника має надати довідку про переведення, видану роботодавцем чоловіка/дружини за місцем його/її роботи.
  • Зарахування до навчального закладу. Якщо працівник вступив у навчальний заклад на денну форму навчання (вид, тип, рівень акредитації та форма власності закладу значення не мають), він може побажати звільнитись без двотижневого відпрацювання. Щоб розірвання трудових обов'язків було правомірним, працівник має надати документальне підтвердження свого вступу - довідку (виклик) навчального закладу.
  • Неможливість проживання у відповідній місцевості через стан здоров'я. Якщо навколишнє середовище негативно впливає на стан здоров'я працівника, і це документально підтверджене медичним висновком, він може побажати звільнитися з роботи без відпрацювання для негайного виїзду з такої місцевості.
  • Вагітність. Незалежно від терміну вагітності, а також від складності її протікання працівниця має право звільнитися за власним бажанням без відпрацювання. Поважну причину потрібно документально підтвердити довідкою із медичної установи, в якій працівниця стоїть на обліку.
  • Догляд за дитиною (до 14 років) або дитиною-інвалідом. Ніякого документального підтвердження, крім свідоцтва про народження дитини до 14 років або посвідчення чи медичної довідки про статус дитини-інваліда, надавати не потрібно, щоб звільнитись без відпрацювання двох тижнів.
  • Догляд за хворим членом сім'ї, з яким працівник спільно проживає, має спільний побут та спільні права і обов'язки. Щоб звільнити працівника день в день через цю підстави, останній повинен надати роботодавецю відповідний медичний висновок.
  • Догляд за інвалідом І групи, причому працівник може не бути родичем особи, що потребує догляду. Звільнення без відпрацювання за такої підстави можливе, якщо працівник надасть документальне підтвердження статусу особи (посвідчення, медичний висновок, виписка з акта огляду медичної комісії).
  • Вихід на пенсію. Якщо працівник досяг пенсійного віку або йому присвоєна одна з трьох груп інвалідності, він має право на звільнення за власним бажанням через поважну причину, тобто без двотижневого відпрацювання. Для цього працівник повинен надати роботодавцю документи, що підтверджують його право на пенсію.
  • Прийняття на нову роботу за конкурсом. Щоб звільнитися через цю підставу, працівник має надати документальне підтвердження своєї перемоги (рішення конкурсної комісії, довідку від нового роботодавця, до якого працівник потрапив на конкурсних умовах).
  • Інші життєві обставини, через які працівник бажає звільнитись з поточної роботи день в день, і які визнані роботодавцем як поважні.

звільнення за власним бажанням

Який алгоритм дій при оформленні звільнення за власним бажанням

  1. 1. Приймаємо від працівника заяву про звільнення за власним бажанням в письмовій формі. Така заява - єдина умова припинення трудових відносин відповідно до ст. 38 КЗпП, тому її наявність обов'язкова. Якщо звільнення обумовлено певною поважною причиною, про таку необхідно вказати в заяві та додати необхідне документальне підтвердження.
  2. 2. Визначаємо дату звільнення. Якщо працівник не вказує в заяві конкретний строк звільнення та не надає інформацію щодо поважної причини для розірвання трудового договору, датою звільнення вважається день, який настає через два тижні після отримання роботодавцем/кадровим фахівцем заяви.
  3. 3. Видаємо наказ про звільнення за власним бажанням, оформлений в двох примірниках довільно або відповідно до форми № П-4. Працівник зобов'язаний підписати документ. Наказ видаємо не пізніше, ніж через два тижні після подання заяви, або в день звільнення через поважну причину.
  4. 4. Вносимо свіжу інформацію до трудової книжки на підставі виданого Наказу.

Виплати в день звільнення за власним бажанням

Оформлюючи звільнення працівника за власним бажанням, не забудьте про важливе! Саме останній день роботи буде вважатися днем звільнення працівника (а не наступний день). А отже, відповідно до трудового законодавства, в останній день роботи працівника з ним мають бути вирішені всі фінансові питання та видано:

  • повну заробітну плату, включаючи останній робочий день працівника;
  • компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки;
  • компенсацію невикористані дні відпустки "на дітей".

Крім того, крім виплати, необхідно перерахувати податки до бюджету.

Тут можна детальніше прочитати про РОЗРАХУНОК ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ ПРАЦІВНИКА.

Щоб правильно розрахувати заробітну плату та компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки, в програмі SMARTFIN.UA створено зручний калькулятор.

Тут можна детальніше прочитати про РОЗРАХУНОК КОМПЕНСАЦІЇ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ У КАЛЬКУЛЯТОРІ SMARTFIN.UA.

Також нагадуємо, що шаблони необхідних документів, довідок, наказів та заяв ви можете знайти у розділі КАДРИ програми SMARTFIN.UA. Документи автоматично заповнюються, зберігаються в зручних форматах та можуть бути роздруковані. Ми з радістю спрощуємо вашу роботу з кадровими документами, регулярно додаючи ще більше шаблонів для швидкого формування та автоматичного заповнення!

Заява на звільнення за власним бажанням, сформована через SMARTFIN.UA

заява на звільнення за власним бажанням

Наказ про звільнення, сформований через SMARTFIN.UA

наказ про звільнення за власним бажанням

! Про звільнення працівника через ініціативу роботодавця можна почитати тут.

Якщо ви бажаєте навести лад в кадровій документації, швидко розраховувати заробітну плату, компенсації, лікарняні та відпускні, формувати звіти у кілька кліків, то реєструйтесь в програмі SMARTFIN.UA! Просто уявіть, скільки часу можна зекономити, якщо автоматизувати бухгалтерські розрахунки?Після реєстрації вам буде доступний триденний безкоштовний період для тестування всіх функцій програми.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Ольга 5 січня 2023, 18:56
    Подскажите пожалуйста я уволилась с работы по статье 38 по уходу за ребенком до 14 лет,а спустя 2года хочу вернуться, имеет право работодатель меня принять .
    Подобається3 Відповісти0
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA