Графік відпусток на 2024 рік: ключові нюанси та покроковий алгоритм складання

Графік відпусток на 2024 рік: ключові нюанси та покроковий алгоритм складання

19 грудня 2023 р. Автор: Катерина Ільницька, експертка з кадрової справи

Графік відпусток – локальний нормативний документ, що є обов'язковим для підприємства з найманими працівниками, незалежно від форми власності (Лист Мінсоцполітики №191/10/136-15 від 29.07.2015).

Затверджується графік відпусток щорічно, з урахуванням побажань працівників та фіксацією всіх відпусток, що їм належать (враховуючи невикористані відпустки за минулі періоди). Графік відпусток на 2024 рік доцільно ввести в дію до кінця поточного року (краще до 15 грудня), щоб у разі припадання відпусток працівників на перші числа 2024 року, був запас часу для повідомлення працівника (ст. 10 ЗУ «Про відпустки» від 15.11.1996 р.)

Ключові поради стосовно графіка відпусток на 2024 рік:

  • Графік відпусток включає всіх найманих працівників підприємства, зокрема директора та його заступників.
  • Працівники за сумісництвом мають право на щорічну відпустку одночасно з відпусткою за основним місцем роботи, тому доречно заздалегідь поцікавитися у сумісників про їх наміри відпочинку за основним місцем роботи.
  • У графіку не обов'язково зазначати конкретні дати відпустки; якщо працівник ще не визначився – зазначте лише місяць, в якому планується відпустка.
  • Передбачте графу про перенесення відпусток на випадок форс-мажорних обставин.
  • Відсутність графіка відпусток на 2024 рік на підприємстві буде кваліфікуватись як «грубе порушення інших вимог трудового законодавства», а отже потягне за собою штраф у розмірі мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП України) та «адмінку» на винну посадову особу у розмірі визначеному ст. 41 КУпАП.
  • На час дії воєнного стану (наразі він діє до 14.02.2024 р.) роботодавець може (а не зобов'язаний) обмежити тривалість оплачуваної щорічної відпустки до 24 календарних днів (ст. 12 ЗУ №2136 від 24.03.2022 р.), проте буде зобов'язаний надати решту днів фактично належної працівнику відпустки після скасування дії воєнного стану.
  • Законом не визначено чітку форму повідомлення, яким роботодавець повинен попередити працівника про початок відпустки, отже можна використовувати власну, але обов'язково письмово зафіксувати на такому бланку ознайомлення працівника.

Що слід врахувати у графіку відпусток на 2024 рік:

  1. Основні щорічні відпустки працівників
  2. Додаткові щорічні відпустки (відповідно ст. 7, 8, 16 Закону України «Про відпустки»
  3. Додаткові соціальні відпустки (категорії що мають право на «дитячу» відпустку зазначено в ст. 19 ЗУ «Про відпустки»

Покроковий алгоритм складання та затвердження графіка відпусток на 2024 рік на підприємстві:

Підготовчий етап:

  1. Аудит невикористаних відпусток працівників на кінець року: звірка табелів обліку робочого часу, розділу «Відпустки» у картках П-2 працівників, графіку відпусток на поточний рік, наявність заяв та наказів на відпустки у разі розбіжностей з графіком.
  2. Підсумована кількість днів невикористаних відпусток по кожному працівнику на 01.01.2024 р.
  3. Ревізія документального підтвердження існуючих та набутих прав працівників на додаткові відпустки у 2024 році.

Практичний етап:

Письмово узгоджуємо з працівниками їх плани щодо майбутнього відпочинку.

Використовуємо за бажанням один з інструментів:
  • проєкт графіка відпусток
  • бланк узгодження щорічних відпусток

Зважаємо на категорії робітників, що мають право на першочергову відпустку (неповнолітні особи, особи з інвалідністю, особи що мають 2-х дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, та ін.. згідно з ч. 13 ст. 10 ЗУ «Про відпустки»)


Складаємо графік відпусток на 2024 рік корелюючи побажання працівників, виробничий план та інтереси підприємства.


Узгоджуємо графік відпусток з профспілкою або, в разі її відсутності, з іншим представницьким органом трудового колективу.

* Рекомендована форма документа розроблена відповідно до Закону України «Про відпустки» відповідно до ДСТУ 4163:2020 з урахуванням вимог Держпраці

Затверджуємо документ одним із наведених способів:

  • Для підприємств з невеликим штатом: директор ставить підпис і дату в грифі затвердження графіку, а персонал ставить свої підписи у відповідному стовпчику графіка
  • Для підприємств з великим штатом та розгалуженою структурою: директор видає наказ "Про затвердження графіку відпусток на 2024 рік" та витяги керівникам структурних підрозділів для ознайомлення працівників.

ГРАФІК ВІДПУСТОК НА 2024 РІК: ПРИКЛАД ЗАПОВНЕННЯ


приклад графіка роботи 2024

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПОЧАТОК ВІДПУСТКИ В 2024 РОЦІ: ЗРАЗОК

повідомлення про початок відпустки в 2024 році

Онлайн-бухгалтерія SMARTFIN.UA вміє розраховувати відпускні у кілька кліків. А ще заробітну плату, лікарняні, індексацію, суми податків, відряджень тощо. Просто уявіть, скільки часу можна зекономити, якщо автоматизувати всі зарплатні розрахунки? Бажаєте спробувати? Реєструйтесь вже зараз! Щоб оцінити можливості та функціонал програми, вам буде доступний безкоштовний тестовий період! Реєструйтесь!

Що ще почитати?

Відпустка без збереження зарплати під час воєнного стану: нюанси оформлення. ОНОВЛЕНО

Перехідні відпускні: коли відносити на витрати?

Додаткова відпустка на дітей: тривалість, порядок надання

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • игор 26 січня 2024, 06:35
    доброго дня я являюсь строковик мени вже другий мисяць видмовляють пити в отпуск
    Подобається0 Відповісти0
    • игор 26 січня 2024, 06:37
      я подав документи на контракт и вже як 4 мисяця не мае видповиди из за цего мени видмовляють пити в отпуск поки не буде пидписаний контракт мають вони право не дати мени видпустку
      Подобається0 Відповісти0
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA