Налаштуйте сервіс SMARTFIN.UA для розрахунку зарплати в 2018 році

Налаштуйте сервіс SMARTFIN.UA для розрахунку зарплати в 2018 році

03 січня 2018 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

В 2018 рік ми входимо з новим держбюджетом. Президент України 30.12.2018 підписав Закон України «Про державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 № 2246-VIII. Закон № 2246 опублікований в газеті «Голос України» від 30.12.2017 № 249-250 (6754-6755) та набув чинності з 01.01.2018.

Отже, план роботи наступний.

1. Ознайомтеся із показниками для розрахунку зарплати в 2018 році

Однією із приємних особливостей хмарних технологій є те, що усі оновлення відбуваються автоматично. Вам додатково нічого не потрібно робити. Тож усі актуальні показники на 2018 рік уже внесені у сервіс SMARTFIN.UA.

Мінімальна заробітна плата становить:

- у місячному розмірі — 3723 грн;

- у погодинному розмірі — 22,41 грн (ст. 8 Закону № 2246).

Розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) має становити не менше 1762 грн. Такий розмір прожиткового мінімуму встановлено для працездатних осіб з 01.01.2018.

Податкова соціальна пільга:

- 100% - 881 грн.

- 150% - 1321,52 грн.

- 200% - 1762 грн.

Граничний дохід, який дає право на застосування пільги - 2470 грн. (1762 грн. * 1,4).

Пільги на дітей до 18 років (2-х і більше):

- пільга звичайна - 881 грн. * кількість дітей

- пільга підвищена (на дітей-інвалідів) - 1321,52 * кількість дітей

Граничний дохід, який дає право на застосування пільги - 2470 грн. * кількість дітей.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ: їїрозмір більше не залежить від прожиткового мінімуму, а складає 15 мінімальних заробітних плат, тобто 55 845 грн. (3723 грн. х 15).

2. Внесіть нові розміри окладів у таблицю “Оклад"

За замовченням усім працівникам у сервісі (при створенні нового працівника) встановлюються оклади у розмірі мінімальної заробітної плати. Це налаштування знаходиться у “Картці працівника", в меню “Нарахування". Якщо оклади працівників “прив'язані" до мінімальної заробітної плати, то додатково налаштовувати нічого не потрібно.

Якщо оклади працівників відрізняються від розміру мінзарплати, то їх необхідно внести у таблицю “Оклад" (додаючи відповідний період).

Так як з 01.01.2018 оклади працівників скоріше за все було підвищено, то ці зміни необхідно внести у таблицю.


3. Внесіть новий “базовий місяць" для розрахунку індексації

Підвищення окладів за посадою працівника впливає на визначення базового місяця для розрахунку індексації. Місяць підвищення стає базовим, але проконтролюйте, щоб сума підвищення окладу була більшою за суму можливої індексації. Наприклад, якщо останній раз оклади працівникам було підвищено у січні 2017 року, то сума індексації за січень 2018 року складе 179,72 грн.

Для того, щоб вказати новий базовий місяць, зайдіть у Картку працівника - “Нарахування" - “Індексація" та за допомогою кнопок навігації (“+"/"-") додайте “січень 2018".


Після цього індексація виникне не одразу, а після перевищення “порогу індексації" у 103 %. У 2017 рокі, наприклад, після підвищення окладів у січні, індексація перший раз виникла у червні місяці. Тоді, коли у працівника виникне право на індексацію, її буде автоматично розраховано у розрахунковій відомості відповідного місяця.

Якщо Ви обираєте шлях “випереджаючого підвищення окладів", щоб уникнути індексації заробітної плати, радимо Вам ознайомитися із тим, на яку суму необхідно підвищувати оклади, щоб уникнути запитань від Держпраці:

Підвищуєте оклади на 1 грн. для уникнення індексації? Держпраці попросить економічне обґрунтування

Також нагадуємо, що Мінсоцполітики змінило свою думку щодо включення суми індексації до заробітної плати для забезпечення її мінімального розміру. Простіше, якщо оклади ваших працівників встановлені на рівні нижче за 3723 грн., то спочатку робимо доплату до мінзарплати, а “зверху" доплачуємо індексацію. Тим роботодавцям, які весь 2017 рік (скориставшись “дружньою" порадою Мінсоцполітики) включали індексацію до розміру мінзарплати, необхідно здійснити перерахунок зарплати і доплати працівникам. Не дуже хочеться у святкові дні говорити про штрафи, але відповідальність за порушення мінімальних державних гарантій в оплаті праці складає 10 мінзарплат за кожного працівника (((.

4. Налаштуйте “Графіки роботи" для працівників

Одне із питань, до якого дуже прискіпливо ставиться сьогодні Держпраці, - це достовірний облік робочого часу та дотримання режимів роботи, які відповідають нормам КЗпП.

Для тих організацій, які дійсно працюють за 5-ти денними та 6-ти данними графіками - усе просто. І хоча Мінсоцполітики не опублікувало вже звичний для усіх лист із нормами робочого часу, ми налаштували графіки у відповідності із вимогами законодавства.

Тим роботодавцям, які використовують інші режими роботи, краще складати достовірні графіки і ознайомлювати з ними працівників. Багато порушень перевіряючі виявлять саме через опитування працівників. Тому, наприклад, якщо у вас магазин, який працює цілодобово, а у табелі обліку робочого часу усім продавцям відображено “п'ятиденку", - це привід визнати надурочну роботу і т.д.

З режимами робочого часу, які передбачені КЗпП, можна ознайомитися тут: Види робочого часу

Для того, щоб допомогти вам “автоматизувати" цю досить складну ділянку роботи, ми наприкінці 2017 року розробили новий “Конструктор графіків", який знаходиться у меню “Профіль організації" - “Виробничий календар".

За допомогою Конструктора можна:

  • будувати роботу змінами і не тільки;
  • визначати кількість вечірніх, нічних, надурочних годин;
  • вести підсумований облік робочого часу.

Ми плануємо покращувати Конструктор, враховуючи ваші відгуки та пропозиції.

Детальніше про роботу із Конструктором у відео:




5. Затвердіть штатний розпис

Штатний розпис затверджу­ється керівником підприємства шляхом видання наказу з основної діяльності (приклад наказу нижче):


Бланк для складання штатного розпису знаходиться у розділі “Кадрові документи".

Нагадаю, що штатний розпис повинні мати не лише юридичні особи, а і фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю.

6. Складіть Графік відпусток на 2018 рік

Графік відпусток — це обов'язковий локальний нормативний акт підприємства, який визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році. Графік відпусток необхідно розробляється щороку на наступний календарний рік. Граничний термін для затвердження графіка відпусток на 2018 рік — 5 січня 2018 року.

Бланк для складання графіку відпусток також знаходиться у розділі “Кадрові документи".

7. Розробіть локальні нормативні акти роботодавця

Для тих, хто не зробив цього у 2017 році, нагадуємо, що чинним трудовим законодавством України передбачена наявність обов'язкових «трудових» документів, які необхідно мати будь-якому роботодавцю, в тому числі і підприємцю. Це підтверджує Мінсоцполітики в листі від 21.11.2016 р. № 5907/0/10-16/06.

Ознайомитися з переліком таких документів та скачати зразки можна тут:

Локальні нормативні акти роботодавця. Скачати зразки.

Налагодьте роботу із документами і розрахунками вже напочатку 2018 року! Адже порядок у роботі - це порядок у житті ))).

А ми будемо допомаги вам корисними матеріалами та доробками у сервісі.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
  • Надежда 4 січня 2018, 08:54
    Доброе утро ,спасибо за предложения,при первом ознакомлении понравилось, и не против поработать в этой программе ,узнав все условия .С уважением Надежда.
    Подобається0 Відповісти1
    • Анна Бондаренко 4 січня 2018, 09:11
      Надежда, доброе утро! Мы рады, что первое впечатление о сервисе - позитивное :) Мы стараемся сделать его удобным, понятным и полезным в работе. С условиями более подробно можно ознакомиться на этой страничке: https://smartfin.ua/priceС уважением, Анна.
      Подобається0 Відповісти0
    • Любовь 5 жовтня 2018, 09:12
      Доброе утро! Получила много полезной информации. Хотелось бы поработать в этой программе.
      Подобається0 Відповісти0
      Це може бути невiрне посилання, або
      сторiнку було видалено
      Ви успiшно пiдписалися на новини
      SMARTFIN.UA