Налаштуйте сервіс SMARTFIN.UA для роботи в 2019 році!

Налаштуйте сервіс SMARTFIN.UA для роботи в 2019 році!

05 січня 2019 р. Автор: Анна Іванова, співзасновниця SMARTFIN.UA, експертка з бухгалтерії

1. Ознайомтеся із показниками для розрахунків

Однією із приємних особливостей хмарних технологій в цілому, та сервісу SMARTFIN.UA зокрема є те, що всі оновлення відбуваються в автоматичному режимі. Вам додатково нічого не потрібно робити. А отже усі актуальні показники на 2019 рік уже додано в сервіс.

Мінімальна заробітна плата становить:

  • у місячному розмірі — 4173 грн;
  • у погодинному розмірі — 25,13 грн.

Розмір мінімального посадового окладу (тарифної ставки) має становити не менше 1921 грн. Такий розмір прожиткового мінімуму встановлено для працездатних осіб з 01.01.2019.

Податкова соціальна пільга:

  • 100% - 960,50 грн.
  • 150 % - 1440,75 грн.
  • 200% - 1921 грн.

Граничний дохід, який дає право на застосування пільги - 2690 грн. (1921 грн. * 1,4).

Пільги на дітей до 18 років (2-х і більше):

  • пільга звичайна (100%) - 960,50 грн. * кількість дітей
  • пільга підвищена (150%) - 1440,75 * кількість дітей

Граничний дохід, який дає право на застосування пільги - 2690 грн. * кількість дітей.

2. Внесіть нові розміри окладів у таблицю "Оклад"

За замовчуванням усім працівникам у сервісі (при створенні нового працівника) встановлюються оклади у розмірі мінімальної заробітної плати. Це налаштування знаходиться у "Картці працівника", в меню "Нарахування", підменю "Розмір окладу/тарифної ставки". Якщо оклади працівників дорівнюють розміру мінімальної заробітної плати, то додатково налаштовувати нічого не потрібно.

Якщо оклади працівників відрізняються від розміру мінзарплати, то їх необхідно внести у таблицю "Оклад" (додаючи відповідний період).

Налаштування для працівників, оклади яких менші рівня МЗП

Для працівників, оклади яких менші за розмір мінімальної заробітно плати, актуальні ще два налаштування, які знаходяться у цьому меню - "Робити доплату до МЗП" та "Включати індексацію у розмір МЗП".

Із налаштуванням доплати до рівня мінзарплати зазвичай питань не виникає. Детальніше про нього можна почитати тут. Але вони досить часто з'являються щодо налаштування, яким регулюється "включення / невключення" індексації у розмір мінімальної заробітної плати.Як Ви пам'ятаєте, починаючи з 2017 року велися дебати між фахівцями з оплати праці та фахівцями Мінсоцполітики щодо включення індексації у розмір МЗП (оскільки її немає у переліку виплат, які не входять у МЗП, визначених Законом "Про оплату праці"). Так як і досі немає єдиної думки з цього питання, Ви можете регулювати таке "включення / невключення" через дане налаштування. Якщо налаштування активне, то суму індексації буде додано до нарахованого окладу, а потім буде розрахована доплата до МЗП, тобто нарахована заробітна плата буде дорівнювати МЗП (за умови, що не було інших доплат, які не входять в мінзарплату). Якщо налаштування не активне, то спочатку буде розрахована доплата до рівня МЗП, а потім додасться сума індексації, тобто нарахована заробітна плата буде більшою за розмір МЗП.

3. Внесіть новий "базовий місяць" для розрахунку індексації

Підвищення окладів за посадою працівника впливає на визначення базового місяця для розрахунку індексації. Місяць підвищення стає базовим, але проконтролюйте, щоб сума підвищення окладу була більшою за суму можливої індексації (щоб уникнути виникнення "фіксованої індексації"). Наприклад, якщо останній раз оклади працівникам було підвищено у січні 2018 року, то сума індексації за січень 2019 року складе 138,31 грн. Тому, щоб не виникла "фіксована індексація", оклад у січні 2019 р. потрібно підвищити на суму більшу за 138,31 грн. Щоб вказати новий базовий місяць, зайдіть у Картку працівника - "Нарахування" - "Індексація" та додайте місяць підвищення окладу за допомогою кнопок навігації ("+"/"-").

Після цього індексація виникне не одразу, а після перевищення "порогу індексації" у 103 %. У 2018 році, наприклад, після підвищення окладів у січні місяці, індексація перший раз виникла у листопаді. Тоді, коли у працівника виникне право на індексацію, її буде автоматично розраховано у розрахунковій відомості відповідного місяця.

4. Налаштуйте "Графіки роботи" для працівників

Одне з питань, до якого дуже прискіпливо ставиться сьогодні Держпраці - це достовірний облік робочого часу та дотримання режимів роботи, які відповідають нормам КЗпП.Для тих організацій, які дійсно працюють за 5-ти денними та 6-ти денними графіками - усе просто, ми налаштували графіки у відповідності із вимогами законодавства. Тим роботодавцям, які використовують інші режими роботи, краще складати достовірні графіки і ознайомлювати з ними працівників. Багато порушень перевіряючі виявляють саме через опитування працівників. Тому, наприклад, якщо у вас магазин, який працює цілодобово, а у табелі обліку робочого часу усім продавцям відображено "п'ятиденку" - це привід визнати надурочну роботу і т.д.Щоб допомогти вам "автоматизувати" цю, досить складну, ділянку роботи, наприкінці 2017 року ми розробили новий "Конструктор графіків", який знаходиться у меню "Профіль організації" - "Виробничий календар". За допомогою Конструктора можна:

  • будувати роботу змінами і не тільки;
  • визначати кількість вечірніх, нічних, надурочних годин;
  • вести підсумований облік робочого часу.

Детальніше про роботу із Конструктором у відео:

Також по цій темі є корисні матеріали у нашому блозі:

5. Затвердіть штатний розпис

Штатний розпис затверджу­ється керівником підприємства шляхом видання наказу з основної діяльності (приклад наказу нижче):

Бланк для складання штатного розпису знаходиться у розділі "Кадрові документи".‼️ Нагадаю, що штатний розпис повинні мати не лише юридичні особи, а і фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю.

6. Складіть Графік відпусток на 2019 рік

Графік відпусток — це обов'язковий локальний нормативний акт підприємства, який визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році. Графік відпусток необхідно розробляється щороку на наступний календарний рік. Граничний термін для затвердження графіка відпусток на 2019 рік — 5 січня 2019 року.Бланк для складання графіку відпусток також знаходиться у розділі "Кадрові документи".Як саме скласти графік можна почитати тут.

7. Розробіть локальні нормативні акти роботодавця

Для тих, хто досі не має затверджених Правил ВТР, Положення про оплату праці і т.д., нагадуємо, що чинним трудовим законодавством України передбачена наявність обов'язкових «трудових» документів, які необхідно мати будь-якому роботодавцю, в тому числі і підприємцю. Це підтверджує Мінсоцполітики в листі від 21.11.2016 р. № 5907/0/10-16/06.

Ознайомитися з переліком таких документів та скачати зразки можна тут: Локальні нормативні акти роботодавця. Скачати зразки.

Налагодьте роботу з документами і розрахунками вже на початку 2019 року! Адже порядок у роботі - це порядок у житті!А ми будемо допомагати Вам корисними матеріалами та доробками у сервісі SMARTFIN.UA.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA