Перевірте налаштування в SMARTFIN.UA для ефективної роботи в 2022 році

Перевірте налаштування в SMARTFIN.UA для ефективної роботи в 2022 році

10 січня 2022 р. Автор: SMARTFIN.UA

Друзі, вітаємо! Новорічні свята добігають кінця, а отже починаємо працювати! На щастя, в сервісі SMARTFIN вже все готово для ефективної роботи в 2022 році.

1. Перед початком роботи ознайомтеся з показниками для розрахунків

Одразу після прийняття Держбюджету-2022 ми оновили всі показники, від яких залежить розрахунок зарплати в поточному році. З ними можна ознайомитись тут:

Мінімальна заробітна плата в 2022 році;

Пільги по ПДФО у 2022 році;

Прожитковий мінімум у 2022 році.

2. Перевірте розміри окладів

За замовчуванням при створенні працівника йому встановлюється оклад у розмірі МЗП. Це налаштування можна залишити і в цьому випадку заробітна плата буде нараховуватись відповідно до актуального розміру МЗП. Також можна вносити необхідні розміри окладів вручну в Картці працівника - Нарахування - Розмір окладу/тарифної ставки. Тому:

  • якщо оклади працівників дорівнюють розміру мінімальної заробітної плати і встановлена відповідна "галочка", то додатково налаштовувати нічого не потрібно:

оклади працівників дорівнюють розміру МЗП

  • якщо розміри окладів вносяться вручну, перевірте чи актуальні їх розміри для розрахунку у 2022 році і за необхідності внесіть зміни:

розміри окладів вносяться вручну

! Якщо ви підвищували оклади у грудні 2021 року, то в січні 2022 року підвищення можна не робити. Детальніше про підвищення окладів ми писали тут: Чи потрібно підвищувати оклади працівникам при зростанні мінімальної зарплати?

Налаштування для працівників, оклади яких менші рівня МЗП

Для працівників, оклади яких менші за розмір МЗП, є ще два важливі налаштування:

  • "Робити доплату до МЗП" - опція повинна бути активною, щоб доплата розраховувалась автоматично:

Робити доплату до МЗП

  • "Включати індексацію у розмір МЗП" - ви самостійно визначаєте необхідність "включення / невключення" індексації у розмір МЗП. Якщо налаштування активне, то суму індексації буде додано до нарахованого окладу, а потім буде розрахована доплата до МЗП, тобто нарахована заробітна плата буде дорівнювати МЗП (за умови, що не було інших доплат, які не входять в мінзарплату). Якщо налаштування не активне, то спочатку буде розрахована доплата до рівня МЗП, а потім додасться сума індексації, тобто нарахована заробітна плата буде більшою за розмір МЗП.

Включати індексацію у розмір МЗП

3. Перевірте "базовий місяць" для розрахунку індексації

Підвищення окладів за посадою працівника впливає на визначення базового місяця для розрахунку індексації. Місяць підвищення стає базовим, але проконтролюйте, щоб сума підвищення окладу була більшою за суму можливої індексації (щоб уникнути виникнення "фіксованої індексації").

Також нагадуємо!

Починаючи з грудня 2015 року базовим місяцем вважається місяць, у якому підвищено оклад по посаді працівника або місяць, в якому посаду введено в штат та встановлено для неї оклад вперше (тобто місяць прийому працівника на роботу). Зниження окладів не є базовим місяцем.

Щоб вказати новий базовий місяць, зайдіть у Картку працівника - "Нарахування" - "Індексація" і додайте місяць підвищення окладу за допомогою кнопок навігації ("+"/"-").

Після цього індексація виникне не одразу, а після перевищення "порогу індексації" у 103%. Наприклад, у 2021 році після підвищення окладів у січні місяці, індексація перший раз виникла у червні 2021 р. Тоді, коли у працівника виникне право на індексацію, її буде автоматично розраховано у розрахунковій відомості відповідного місяця.

Практичний блок

Якщо ви підвищили оклади в грудні 2021 р., то налаштування має бути таким:

підвищення окладів в грудні 2021 р.

Якщо ви підвищили оклади у січні 2022 року, то налаштування має бути таким:

підвищення окладів в січні 2021 р.

Якщо ви підвищували оклади і в грудні 2021 року, і в січні 2022 року, то налаштування має бути таким:

підвищення окладів в грудні 2021 р. і січні 2022 р.

4. Перевірте "Графіки роботи" для працівників

Вам не потрібно нічого змінювати в налаштуваннях графіків, якщо:

  • працівники працюють за 5-ти та 6-ти денними графіками роботи (40 год./тижд.); норми робочого часу на 2022 рік вже налаштовані в сервісі автоматично;
  • ви налаштовували графіки з іншими режимами роботи у Конструкторі графіків і працівники продовжують по ним працювати.

Нагадуємо, що для складання графіків з різними режимами роботи ви можете скористатися "Конструктором графіків", який знаходиться у меню "Профіль організації" - "Виробничий календар". За допомогою Конструктора можна:

  • будувати роботу змінами і не тільки;
  • визначати кількість вечірніх, нічних, надурочних годин;
  • вести підсумований облік робочого часу.

Детальніше про роботу з Конструктором у відео:

https://www.youtube.com/watch?v=93OGtI3D-Fc

https://www.youtube.com/watch?v=ciNbITKeyes&t

Також по цій темі є корисні матеріали у нашому блозі:

Види робочого часу

Режим неповного робочого часу

Ознайомлення працівників із графіками змінності

Розрахунок заробітної плати за окладами та доплати за надурочну роботу при змінних графіках роботи

5. Затвердіть графік відпусток на 2022 рік

Графік відпусток — це обов'язковий локальний нормативний акт підприємства, який визначає черговість надання оплачуваних відпусток у календарному році. Графік відпусток необхідно розробляється щороку на наступний календарний рік. Граничний термін для затвердження графіка відпусток на 2022 рік — 5 січня 2022 року. Бланк для складання графіку відпусток знаходиться у розділі "Кадрові документи". Як саме скласти графік можна почитати тут.

SMARTFIN.UA економить до 3 робочих годин на день!
Розпочати легко! Додайте інформацію про організацію та працівників, виконайте налаштування і отримайте необхідні розрахунки. Нарахування зарплати та індексації, розрахунок податків, лікарняних, відпускних та компенсацій. А ще: будуйте графіки роботи будь-якої складності, формуйте кадрові докумети та звіти, відправляйте звітність у податкову, контролюйте торговельні операції та інше.

Реєструйтесь прямо зараз! Автоматизація бухгалтерського обліку в SMARTFIN.UA - ЦЕ ПРОСТО!
Коментарі
    Це може бути невiрне посилання, або
    сторiнку було видалено
    Ви успiшно пiдписалися на новини
    SMARTFIN.UA